Foto: Publicitātes foto

Lai nodrošinātu stabilu un pēctecīgu Likteņdārza attīstīšanu, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) sagatavojusi likumprojektu "Likteņdārza likums". Par to pirmdien spriedīs koalīcijas sanāksmē.

Likumprojektā noteikts, ka Likteņdārzs ir "sabiedrības kopīgi veidota starptautiskas un nacionālas nozīmes piemiņas vieta, kuras izveides un attīstības mērķis ir apzināt, atcerēties un godināt cilvēkus, kurus totalitāro režīmu dēļ Latvija zaudēja 20. gadsimtā".

Tā mērķis ir nodrošināt Likteņdārza saglabāšanu, aizsardzību, attīstīšanu un pēctecību. Likumprojekts nosaka Likteņdārza sastāvu, īpašumtiesības, uzturēšanas, izmantošanas, aizsardzības, apsaimniekošanas un finansēšanas kārtību, kā arī citus ar to saistītus jautājumus.

Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, nekustamo īpašumu, kur atrodas Likteņdārzs, nepieciešams bez atlīdzības nododot Latvijas valstij kā īpašniekam un nostiprināt nekustamo īpašumu piederību Latvijas valstij.

Šobrīd nekustamais īpašums, kurā tiek īstenots Likteņdārzs, pieder Kokneses novada pašvaldībai un bezpeļņas organizācija "Kokneses fonds" to no tās nomā.

Tāpat, ņemot vērā to, ka Likteņdārzs tiek veidots par sabiedrības ziedotiem līdzekļiem, nepieciešams risināt jautājumus par ieguldījumu piesaisti projekta turpmākajai attīstībai. Likumprojekts paredz regulējumu, saskaņā ar kuru arī pēc nekustamā īpašuma nodošanas valsts īpašumā "Kokneses fonds" turpina īstenot Likteņdārza projektu.

Likumprojektā arī noteikts, ka "Kokneses fonda" likvidēšanas, maksātnespējas vai reorganizācijas gadījumā tā īpašumi paliek piederoši valstij.

Likteņdārza mērķis ir atmiņas vietas izveide par totalitāro režīmu pastrādātajiem noziegumiem. Projekts tiek īstenots kopš 2005. gada, kad četrpadsmit privātpersonas izveidoja bezpeļņas organizāciju – nodibinājumu "Kokneses fonds", skaidrots anotācijā. Tajā Likteņdārzs salīdzināts ar Brīvības pieminekļa tapšanas gaitu, ņemot vērā tā finansēšanas mehānismu.

Sagatavojot likumprojektu, notikušas konsultācijas ar "Kokneses fondu", Zemkopības ministrija, Finanšu ministriju, Tieslietu ministriju, Kultūras ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju un Kokneses novada pašvaldību, AS "Latvijas valsts meži". Kā uzsvērts anotācijā, visas institūcijas paudušas konceptuālu atbalstu likumprojektam.

Kā portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejā, pirmdien, 9. aprīlī, par likumprojektu spriedīs koalīcijas sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!