Foto: EPA/LETA
Opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) iesniegusi Saeimā likumu, kas paredz rīkot referendumu par eiro ieviešanu, portālu ”Delfi” informēja ZZS.

Likumprojekts paredz, ka eiro ieviešanas termiņu nosaka nevis valdība, kā tas ir pašlaik, bet gan parlaments un tas jāizlemj tautas nobalsošanā. Ja balsotāju skaits būs vismaz puse no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, un ja vairākums būs balsojis par Saeimas ierosināto eiro ieviešanas termiņu, eiro Latvijā varēs ieviest, paredz projekts.

ZZS frakcijas deputāte Dana Reizniece - Ozola skaidro, ka "eiro ieviešana nedrīkst kļūt par panaceju". ”Šobrīd valdība gan nodokļu politikā, gan labklājībā un pārējās nozarēs nestrādā pēc loģiskas attīstības scenārija, bet veic sarežģītus vingrinājumus, lai nodrošinātu eiro ieviešanu jau 2014.gadā, par ko liecina, piemēram, mākslīga inflācijas samazināšana. Eiro ieviešanas termiņš ir būtisks un ikvienu Latvijas iedzīvotāju ietekmējošs lēmums, tāpēc šis jautājums ir izlemjams tautas nobalsošanā, kas būtu paredzama īpašā likumā," uzskata deputāte.

ZZS vērš uzmanību, ka Latvijas sabiedrībā atbalsts eiro ieviešanai šobrīd ir zems. Sabiedriskās domas pētījumu aģentūras SKDS 2012. gada augusta mēneša aptauja liecina, ka pāreju no lata uz eiro augusta mēnesī neatbalstīja 59% Latvijas iedzīvotāju. Turklāt tikai 3% iedzīvotāju šādu pāreju atbalstīja pilnībā.

ZZS atgādina, ka 2003.gada 16.aprīlī Latvija parakstīja līgumu par pievienošanos Eiropas Savienībai (ES). No šī līguma izriet, ka Latvija ir piekritusi pēc ES noteiktu nosacījumu izpildes pievienoties ES monetārajai savienībai un ieviest eiro. Vienlaicīgi no šā likuma neizriet ierobežojums Latvijai lemt par eiro ieviešanas termiņiem.

Ņemot vērā ES kritisko finanšu situāciju, nogaidoša pozīcija par eiro ieviešanu ir arī vairākās citās ES valstīs, kas drīzumā plānoja eiro ieviešanu, piemēram, Polijā, Čehijā, Bulgārijā un Ungārijā.


Jau vēstīts, ka Latvijas valdība plāno ieviest eiro 2014.gadā. Turklāt valdības pārstāvji vairākkārt uzsvēra, ka
p
ašreizējās tendences liecina, ka Latvija spēs izpildīt Māstrihtas kritērijus un pievienoties eiro zonai 2014.gadā
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!