Foto: DELFI
Saeimas Zaļo un zemnieku savienības frakcijas deputāti iesnieguši pieprasījumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) par Latvijas Hipotēku un zemes bankas (LHZB) pārdošanu.

ZZS uzskata, ka lēmumi par LHZB sadali un pārdošanu ir pieņemti "nolaidīgi, un slepenība tiek izmantota kā aizsegs nepārdomātai un nekompetentai rīcībai". Šāda rīcība izraisot pamatotas aizdomas par iespējamu personisku ieinteresētību.

Pieprasījuma autori norāda, ka šogad LHZB peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļu nomaksas bija 8,6 miljoni latu, kas, salīdzinot ar attiecīgo laika posmu pagājušajā gadā, ir pieaugums par 18%. Ieņēmumi šā gada pirmajos deviņos mēnešos sasniedza 18,2 miljonus latu, kas ir par 24% vairāk nekā šajā periodā 2010.gadā. Šā gada pirmajos deviņos mēnešos LHZB strādājusi ar 3,3 miljonu latu peļņu.

Skandināvijas valstu bankām esot spēcīgi lobiji Latvijas valdības aprindās - nacionālās bankas komercdaļas pārdošanas stratēģijas izstrāde un pārdošana uzticēta Zviedrijas kapitāla intereses pārstāvošas bankas konsultāciju uzņēmumam, kā rezultātā "labākais" piedāvātais scenārijs par pelnošas un stabilas bankas pārdošanu paredz aptuveni 28 miljonu latu lielus zaudējumus, bet sliktākajā variantā šī summa varētu arī sasniegt 110 miljonus latu.

Publiskajā telpā tiek pausts viedoklis, ka valdībai nav citu iespēju, kā rīkoties, jo komercdaļas pārdošanu uzspiežot Eiropas Komisijas Konkurences ģenerāldirektorāts, jo banka divas reizes saņēmusi valsts atbalstu.

ZZS deputāti vēlas noskaidrot, kāds precīzi tika dots uzdevums neatkarīgajiem konsultantiem, izstrādājot LHZB pārveides plānu, vai neatkarīgie konsultanti izvērtēja arī alternatīvus plānus? Kāpēc jāsteidzas ar bankas pārdošanu, ja to var darīt līdz 2013.gada beigām? No kādiem līdzekļiem plānots segt LHZB pārdošanas zaudējumus? Cik naudas ir paredzēts ieguldīt Attīstības bankas izveidošanā, kāds ir resursu avots?

Saeima ceturtdien nodeva ZZS pieprasījumu Pieprasījumu komisijai, kurai tas jāizskata divu nedēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!