Foto: F64

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ar Saeimas deputāta Māra Kučinska kandidatūras premjerministra amatam atbalstīšanu un panākto vienošanos neatbalstīt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja Kārļa Šadurska (V) kandidatūru faktiski izdarījusi spiedienu uz Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, uzskata Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Viņš sarunā ar vērsa uzmanību, ka Šadurskis, vismaz oficiāli no prezidenta puses, amatam vēl nemaz neesot uzrunāts. "Vismaz prezidenta mājaslapā nav atrodama ziņa, ka izvēle bijusi par labu Šadurskim. Līdz ar to tas ir spiediens uz Vējoni," viņš sprieda.

Politologs arī norādīja, ka, atbalstot Kučinska kandidatūru, spiediena izdarīšana uz Vējoni ir visai loģisks solis, jo "politikā tā jau notiek".

Taujāts par prezidenta iepriekš pausto, ka ZZS nevajadzētu ieņemt gan prezidenta, gan premjerministra amata posteni, Skudra uzsvēra, ka tas ir prezidenta viedoklis. "Tā ir viņa interpretācija. Latvijas likumdošanā, konstitūcijā nekā tāda nav," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka ZZS šodien Ministru prezidenta amatam atbalstījusi Kučinska kandidatūru, apstiprināja ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze. ZZS valde šādi nolēmusi rīkoties, jo to neapmierinot ieilgusī neskaidrība un vilcināšanās Ministru prezidenta amata kandidātu meklējumos tikai vienas partijas rindās.

Vienlaikus ZZS valde vienojusies neatbalstīt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja Šadurska kandidatūru Ministru prezidenta amatam.

Līdz šim pavērsienam par ticamāko tika uzskatīts variants, ka Valsts prezidents pēc atgriešanās no komandējuma premjera amatam nominēs Šadurski.

Jaunās valdības izveidi sarežģī jautājums par atbildības sfēru sadalījumu un amatiem, tāpēc sarunas netiek prognozētas ātras un vieglas arī pēc tam, kad Valsts prezidents būs nosaucis Ministru prezidenta amata kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!