Foto: F64

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), lūdzot pārbaudīt publiski izskanējušo informāciju par "Jaunās vienotības" (JV) līdera Krišjāņa Kariņa rīcību, piedāvājot partijai "Progresīvie" amatu valdībā, apmaiņā pret atbalstu topošajai valdībai, kas var tikt uzskatīts par mēģinājumu tirgoties ar ietekmi.

ZZS portālu "Delfi" informēja, ka publiskajā telpā ir vairākkārt izskanējis, ka JV vēlas koalīcijā redzēt Saeimā iekļuvušo partiju "Progresīvie" kā ceturto koalīcijas partneri vai arī kā opozīcijas partiju, kas apmaiņā pret kādas ministrijas vadīšanu vai arī citiem amatiem varētu atbalstīt valdības izveidi.

ZZS uzskata, ka Kariņa, kuram neformāli ir uzticēta jaunās valdības veidošana, piedāvājumā izveidot tieši partijai "Progresīvie" paredzētu jaunu Vides un enerģētikas ministriju, lai tā atbalstītu tās jauno vadīto valdību, ir saskatāmas korupcijas vai tirgošanās ar ietekmi pazīmes.

Papildus tam ZZS vērš KNAB uzmanību uz to, ka koalīcijas veidošanas neformālajās sarunās starp JV un partijas "Progresīvie" pārstāvjiem varētu būt piedāvāti arī citi amati vai mantiska rakstura labumi, kas politiskajā procesā nav pieļaujami.

ZZS lūdz KNAB savas kompetences ietvaros pārbaudīt publiski izskanējušo informāciju attiecībā uz Kariņa rīcību valdības veidošanas procesā un nepieciešamības gadījumā uzsākt kriminālprocesu pretlikumīgo darbību noskaidrošanai un vainīgo personu saukšanai pie likumā paredzētās atbildības.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pirmdien, 24. oktobrī, pēc tikšanās ar Krišjāni Kariņu (JV) Valsts prezidents Egils Levits mediju pārstāvjus informēja, ka trīs nedēļu laikā pēc 14. Saeimas vēlēšanām patlaban iezīmējas trīs partiju koalīcija – JV, AS un NA, vienlaikus paredzot iespējamu JV vienošanos ar "Progresīvajiem". "Svarīgāka ziņa, ka koalīcijā būs trīs partijas," uzsvēra Levits.

Kariņš informēja, ka JV piedāvās "Progresīvajiem" parakstīt divpusēju vienošanos par sadarbību 14. Saeimā, kas paredz kopīgi veicināt prioritāro mērķu sasniegšanu, īstenojot sadarbību Saeimā un valdībā, konsultēšanos būtiskajos likumdošanas, izpildvaras lēmumu un budžeta veidošanas jautājumos un vienošanos par pārstāvību likumdevēja un izpildvaras institūcijās.

Tiesa, "Progresīvie" pirmdien paziņojumā medijiem norādīja, ka tā būtībā noraida JV priekšlikumu un partija ir gatava strādāt 14. Saeimas opozīcijā.

Ja vēl pirmdien pēcpusdienā pastāvēja iespēja, ka JV varētu otrdien tikties ar "Progresīvajiem", tad šodien tapa zināms, ka šāda tikšanās nenotiks.

Vienlaikus JV birojā informēja, ka trešdien, 26. oktobrī, politiskais spēks tiksies ar NA un AS pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!