Foto: LETA

Opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) neatbalstīs iespējamā referenduma ierosināšanu par pensiju likuma grozījumiem, bet centīsies tos apturēt citādi, pavēstīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Valdības lēmumu par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 2014.gada viņš nosauca par spļāvienu pensionāru sejā un sacīja, ka ZZS tuvākajā laikā nonāks valdībā un grozījumus apturēs.

"Visi referendumi dzīvē ir ļoti darbietilpīgi, un tā atkal ir nauda. Ja šo jautājumu atbalstīs Saeima, mēs domājam, ka mēs uz referendumu cilvēkus neaicināsim. Es ceru, ka mēs tuvākajā laikā, nonākot valdībā, šo jautājumu atrisināsim," norādīja Brigmanis.

ZZS atbalsta pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 2016.gada, ko iepriekš atbalstījuši arī visi sociālie partneri.

"Tas ir spļāviens Pensionāru federācijai sejā. Skaidri un nepārprotami. Iepriekšējā valdība nolēma, ka šis process sāksies 2016.gadā. Tas skar daudzus cilvēkus. Un ja viņi savu dzīvi jau ir izplānojuši? Kas cilvēkus pirmspensijas vecumā ņems darbā? Kas viņus ņems? Lēmumi, kas valdībā tiek pieņemti, ir vēl skarbāki nekā krīzes periodā," uzskata ZZS Saeimas frakcijas vadītājs.

ZZS biroja vadītāja Ilona Jurševska, kas iepriekšējās valdības laikā ieņēma labklājības ministra amatu, aģentūrai BNS sacīja – ja Saeima lēmumu atbalstīs, ZZS aicinās prezidentu šo likumu neizsludināt.

"Aicinot prezidentu neizsludināt likumu, scenāriji var būt vairāki, bet pašlaik sīkām nevaru komentēt, kā tas varētu risināties. Mēs noteikti ar balsojumu pret neapstāsimies, ja parlamenta lielākā daļa nobalsos par," sacīja Jurševska.

ZZS uzskata, ka sociālās apdrošināšanas ilgtspēju un pensiju sistēmu apdraud nevis aptuveni 100 tūkstoši pirmspensijas vecuma cilvēku, kuriem četru gadu laikā "nāksies skriet pakaļ" savai pensijai, bet nepietiekams darbavietu skaits, zems atalgojuma līmenis, algas aploksnēs un iedzīvotāju skaita samazināšanās.

Valdība otrdien nolēma virzīt uz Saeimu pretrunīgi vērtētos pensiju likuma grozījumus, kas paredz arī pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 2014.gada.

Opozīcijā esošais "Saskaņas centrs" (SC) draudēja, ka grozījumu pieņemšanas gadījumā prasīs Valsts prezidentam apturēt to izsludināšanu, kas varētu novest pie referenduma par šo jautājumu.

SC pārstāvis Andrejs Klementjevs iepriekš norādīja, ka Saeimas konstitucionālā mazākuma apturēts likums tiek nodots tautas nobalsošanai, ja to pieprasa desmitā daļa vēlētāju. Likuma izsludināšanas apturēšanai nepieciešamas 34 balsis, bet SC ir 32 mandāti. ZZS iepriekš pieļāva, ka SC šajos centienos atbalstīs.

ZZS pārstāve Aija Barča vada Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju, kurā nonāks pensiju likuma grozījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!