Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) pagaidam nav neviena konkrēta kandidāta Saeimas priekšsēdētāja amatam, taču tiek apsvērti vairāki varianti, portālam "Delfi" sacīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.
Brigmanis sacīja, ka Emsis neesot viņu informējis par savu lēmumu atkāpties, taču šāds lēmums Brigmanim neesot bijis pārsteigums.

" Tas ir viņa lēmums, viņš to ir izsvēris un pieņēmis," sacīja Brigmanis, norādot, ka sestdien koalīcija varētu lemt par turpmāko rīcību.

Pēc Brigmaņa teiktā, ZZS par piemērotām Saeimas spīkera amatam uzskata vairākas kandidatūras, tostarp izglītības un zinātnes ministri Baibu Rivžu, taču par konkrētas kandidatūras izvirzīšanu vēl esot jālemj.

Brigmanis izvairīgi atbildēja uz jautājumu, vai ZZS uzstās uz to, lai Saeimas spīkera amats arī turpmāk paliktu ZZS pārstāvim. " Tad lemsim," sacīja Brigmanis, norādot, ka patlaban nevarot sniegt sīkāku informāciju.

Jau vēstīts, ka Saeimas priekšsēdetājs Indulis Emsis (ZZS) piektdien vēlu vakarā paziņoja par lēmumu atkapties no amata un nolikt deputāta mandātu. Lai valstī neradītu konstitucionālo krīzi, Emsis sestdien sasauc frakciju padomes un prezidija kopsēdi, kurai būs jalemj par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu tuvāko 24 stundu laikā.

Par to piektdien vēlu vakarā ziņoja Latvijas Televīzijas ziņu dienests.

" Es gribu rīkoties ļoti atbildīgi un es atkāpjos no Saeimas priekšsēdētāja amata un nolieku mandātu," sacīja Emsis.

Ģenerālprokuratūra piektdien informēja, ka Emsis, sniedzot liecības Ventspils amatpersonu krimināllietā, iespējams, sniedzis nepatiesas liecības, tādēļ pret Saeimas priekšsēdētāju sākts kriminālprocess, portālu "Delfi" piektdien informēja Ģenerālprokuratūras preses centrā.

Prokuratūra norāda, ka veicot izmeklēšanu Ventspils amatpersonu lietā konstatēts, ka "pastāv reāla iespēja, ka Emsis sniedzis apzināti nepatiesu liecību" par faktiem, kas gan nav saistīti ar Ventspils krimināllietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!