Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pieļauj, ka partija piekritīs atmaksāt daļu šaubīgo ziedojumu, taču uzskata par nepieciešamu mainīt likumu, lai atmaksātā nauda nonāktu valsts budžetā, nevis politiskajiem konkurentiem.
Brigmanis pastāstīja, ka partijas advokāts gatavo slēdzienu ziedojumu lietā, izvērtējot, kuru ziedojumu nelikumību tiesā izdosies apstrīdēt. Pārējos ziedojumus partija varētu atmaksāt, taču ilgākā laika periodā, ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) vienojoties par naudas pārskaitīšanas grafiku.

Viņš gan norādīja, ka partijas valdē šāda iespēja vēl nav apspriesta. "Tā runa ir pieļāvuma līmenī, tā domāju tikai es," sacīja Brigmanis.

ZZS frakcijas vadītājs norādīja, ka pirms ziedojumu atmaksāšanas vēlas panākt izmaiņas partiju finansēšanas likumā, lai atmaksātie šaubīgie ziedojumi nonāktu valsts budžetā, nevis tiktu sadalīti nākamajā Saeimā ievēlētajām partijām. "Kāpēc mums būtu svešām partijām jāmaksā?.. Ja to naudu iemaksājot, mēs zinātu, ka tā nonāks, piemēram, sociālajām vajadzībām vai zemniekiem, problēmu nebūtu," sacīja Brigmanis.

Par šiem jautājumiem ar frakcijas biedriem uz ZZS valdi Brigmanis iecerējis runāt nākamnedēļ, šādu nostāju atbalstot arī ZZS līdere Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Jau ziņots, ka, pārbaudot ZZS pagājušajā gadā saņemtos ziedojumus, KNAB konstatējis nelikumīgi saņemtus ziedojumus gandrīz 75 000 latu apjomā un šo summu septembra sākumā lūdza pārskaitīt Finanšu ministrijas norādītajā kontā, taču nauda joprojām nav pārskaitīta. Vēlāk KNAB nolēma līdz apstākļu noskaidrošanai neprasīt ZZS atmaksāt šaubīgos 18 700 latu ziedojumus, bet aicināja ZZS atmaksāt 55 950 latu. ZZS vairākkārt norādīja, ka naudu atmaksās tikai pēc tiesas sprieduma, kas apliecinās, ka ziedojumi saņemti nelikumīgi.

KNAB pēc ziedotāju iztaujāšanas konstatēja, ka četras personas pārskaitījušas sešus ziedojumus ZZS - kopsummā 36 300 latu - kā starpnieki, kas ir pretrunā ar likumu, jo partijas aizliegts finansēt ar trešo personu starpniecību. Tāpat KNAB secinājis, ka četras personas pretēji ZZS deklarācijā minētajam nav ziedojušas savienībai 38 350 latu.

Biroja veiktajā pārbaudē atklājies, ka četri partijas ziedotāju sarakstā minētie cilvēki nav ziedojuši ZZS, un, iepazīstoties ar bankas dokumentiem, konstatēts, ka arī paraksti ir viltoti un izmantoti tikai personu dati.

Ierosināta krimināllieta par dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!