Foto: Reuters/Scanpix

Pilnībā iedzīvotājiem aizliegt kāpt uz ledus nevajadzētu, bet aizliegumu varētu piemērot brīžos, kad tas ir īpaši bīstami - tūlīt pēc ledus izveidošanās un pavasarī, kad ledus kļūst trausls, atzina Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāts Kārlis Seržants (ZZS).

Pēc Seržanta domām, Latvijā varētu ieviest līdzīgu sistēmu kā Igaunijā, kur brīžos, kad glābēji paziņo, ka ledus nav drošs, tiek izsludināts aizliegums iedzīvotājiem kāpt uz ledus. "Patlaban šī problēma ir nenormāli aktuāla," viņš piebilda.

Deputāts norādīja, ka Latvijā aizliegumu kāpt uz ledus varētu izsludināt pašvaldības - vai nu visā teritorijā, vai atsevišķās ūdenstilpēs, balstoties uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sniegto informāciju.

Arī komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovkis (V) atzina, ka pilnīgs aizliegums kāpt uz ledus nebūtu atbalstāms, bet varētu apsvērt daļējus ierobežojumus atsevišķos laika posmos.

Kā ziņots, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (LPP/LC) aktualizējis jautājumu par iespējamām izmaiņām likumdošanā, aizliedzot cilvēkiem uzturēties uz ledus.

Patlaban normatīvie akti vien liedz ar autotransportu braukt pa ledu, taču par cilvēkiem nekas nav teikts. Turlais uzskata, ka ik gadu tiek tērēts daudz resursu, lai glābtu no noslīkšanas neapdomīgus cilvēkus. Šajā jautājumā daudz tālāk esot tikusi Igaunija, tādēļ nolemts konsultēties ar kaimiņvalsts atbildīgajiem dienestiem, kā šo jautājumu pareizāk noregulēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!