Foto: LETA
Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) mērķis ir Latvijas tautas garīgā un materiālā labklājība, kas sasniedzama, "gādājot par cilvēku intelekta, ideju un gara spēka apvienošanu, par dzīves telpu, kurā cilvēki jūtas vajadzīgi un novērtēti, par iespēju strādājošam cilvēkam gan pilsētās, gan laukos nodrošināt iztiku sev un tuviniekiem, kā arī veidot iekrājumus, lai justos drošs par nākotni", teikts savienības 4000 zīmju priekšvēlēšnau programmā, kas ceturtdien iesniegta Centrālajā vēlēšanu komisijā.

ZZS uzskata, ka "tikai tā mēs spēsim atgriezt dzimtenē tos, kuri devušies svešumā, savus spēkus, gudrību un pieredzi atdod ne savas, bet citu valstu izaugsmei".

Lai sasniegtu šo mērķi, ZZS kā galvenās prioritātes min iedzīvotāju sociālo aizsardzību un veselību; uzņēmējdarbības un privātās iniciatīvas atbalstīšanu tautsaimniecībā, eksporta veicināšanu, Latvijai tradicionālo nozaru atjaunošanu un attīstīšanu. Tāpat ZZS prioritāte ir efektīva valsts pārvalde, tiesiskuma stiprināšana valstī un sabiedrībā, iedzīvotājiem izdevīga un saprotama reģionālā politika, kvalitatīva un konkurētspējīga izglītības sistēma, demogrāfijas jautājuma risināšana;
ilgtspējīga vides politika, latviskā kultūrvide un "Latvijas interesēm atbilstoša cieņpilna ārpolitika".

Sabiedrības attīstības un sociālajā jomā ZZS līdz nākamajām vēlēšanām sola palielinoties inflācijai, palielināt pensijas un sociālos pabalstus, pilnveidot un attīstīt valsts sociālā atbalsta sistēmu, rūpēties par ģimenēm ar bērniem. Tāpat savienība apņemas nodrošināt efektīvu bezmaksas neatliekamo palīdzību un kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību visos reģionos neatkarīgi no iedzīvotāju materiālā stāvokļa, kā arī veicināt cilvēku sociālo integrāciju, savstarpējo sapratni un toleranci.

Tautsaimniecībā ZZS plāno "īstenot uzņēmējdarbībai un privātai iniciatīvai labvēlīgu valsts politiku", veidot uzņēmējdarbību veicinošu infrastruktūru, aktualizēt lauku un lauksaimniecības ilgtermiņa stratēģiju, konsekventi palielināt Latvijas lauku produkcijas starptautisko konkurētspēju, vienlaicīgi atbalstot arī bioloģisko saimniekošanu. Savienība apņemas Latvijas novadus, pilsētas un apdzīvotas vietas savienot ar kvalitatīviem autoceļiem un ES līmenī panākt godīgu konkurenci un līdztiesīgu tiešo maksājumu sistēmu Latvijas zemniekiem.

Programmā arī pausta apņemšanās izveidot uzņēmējdarbībai labvēlīgu un stabilu nodokļu sistēmu un nepieļaut nodokļu palielināšanu svarīgākajām precēm un produktiem – pārtikai, komunālajiem pakalpojumiem, transportam, grāmatām un medikamentiem. ZZS grasās arī pilnveidot nodokļu iekasēšanas sistēmu un mazināt "ēnu ekonomikas" īpatsvaru.

Savienība iecerējusi arī mazināt birokrātiju valsts pārvaldē, pārvaldes pakalpojumu jomā ieviešot vienas pieturas aģentūras principu un sekmējot elektronisko pakalpojumu īpatsvara pieaugumu. Tāpat ZZS plāno pilnveidot normatīvos aktus, lai paātrinātu lietu izskatīšanu tiesās un novērstu cilvēktiesību un pamattiesību aizskārumus.

"Zaļzemnieki" arī apņemas izveidot apriņķu pašvaldības, piešķirt pašvaldībām likumprojektu iesniegšanas tiesības, kā arī ļaut pašvaldībām pašām lemt par ES finanšu līdzekļu izlietošanu.

Izglītības jomā ZZS apņemas turpināt pedagogu darba samaksas pilnveidošanu un nepieļaut budžeta vietu likvidēšanu augstskolās. Savienība grib augstskolās attīstīt zinātnisko darbu, tādējādi ceļot to starptautisko konkurētspēju, kā arī rūpēties par atbildīgu Latvijas pilsoņu un savas valsts patriotu audzināšanu. ZZS vēlas attīstīt skautu, gaidu, mazpulku un jaunsargu kustību, kā arī veicināt sabiedrības iesaistīšanos sporta aktivitātēs.

ZZS apņemas stiprināt latviešu valodas kā valsts valodas lomu un lietošanas kultūru visās publiskās darbības jomās, celt godā latvisko dzīvesziņu, darba tikumu, savas sētas un zemes saimnieka apziņu, kā arī gādāt par profesionālās mākslas pieejamību visos reģionos.

Tāpat savienība vēlas veidot Latviju par zaļāko valsti pasaulē, "lai Latvijas daba un tās daudzveidība ir tās bagātība, nevis apgrūtinājums". ZZS sola pasargāt Latviju no ģenētiski modificētiem organismiem un kodolenerģijas, atbalstīt atjaunojamo enerģijas veidu izmantošanu un videi draudzīgu transportu, kā arī azināt nodokļus vietējiem atjaunojamajiem energoresursiem, tā veicinot to daļas palielināšanu enerģētikā.

Ārlietās ZZS sola veidot aktīvu ārpolitiku, stiprinot valsts drošību un sadarbību ar citām valstīm, ciešāk integrējoties starptautiskās organizācijās, kā arī attīstīt sadarbību ar Lietuvu un Igauniju "Baltijas valstīm aktuālu jautājumu risināšanā".

Savukārt drošību ZZs plāno vairot, pastiprinot policijas un zemessardzes sadarbību sabiedriskās kārtības uzturēšanā Latvijas laukos.

Jau vēstīts, ka ZZS ceturtdien iesniedza deputātu kandidātu sarakstus 11.Saeimas vēlēšanām, kas notiks 17.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!