Foto: Shutterstock

Ceturtdien, 13. janvārī, Saeima skatīs "Zaļo un zemnieku savienības" (ZZS) frakcijas priekšlikumu uzdot Ministru kabinetam veikt grozījumus Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos, ar kuriem paredzētu patērētājiem kompensēt elektrības cenas pieaugumu.

Saeima lems par ZZS priekšlikumu uzdot Ministru kabinetam steidzami izstrādāt un pieņemt grozījumus Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos, paredzot, ka, elektroenerģijas vairumtirdzniecības vidējai mēneša cenai pārsniedzot 80 eiro par megavatstundu (MWh), ikviens elektroenerģijas patērētājs saņems kompensāciju par visu patērēto elektroenerģijas apjomu attiecīgajā mēnesī no valsts budžeta 80% apmērā par cenas daļu, kas pārsniedz noteikto robežu - 80 eiro par MWh. Atbalsts būtu spēkā no 2021. gada 1. decembra līdz 2022. gada 30. aprīlim.

Priekšlikuma autori skaidro, ka 2021. gada laikā vidējās mēneša elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas biržā "Nord Pool" Latvijas apgabalā gada sākumā atbilda tradicionālajām pirms-Covid perioda vidējām ziemas cenām 50-60 eiro par MWh robežās, piedzīvoja vairākus netipiski straujus kāpumus jūnijā, septembrī un decembrī. Rezultātā decembra vidējā cena bija 207,4 eiro par MWh, pārsniedzot tradicionālo cenu līmeni 3,5-4 reizes.

Priekšlikuma autori secināja, ka tas attiecīgi palielināja arī 2021. gada vidējo cenu līdz 89,78 eiro par MWh, kas, ZZS vērtējumā, ir papildus īpašs psiholoģisks trieciens patērētājiem pēc zemajām elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenām 2020. gadā.

Priekšlikuma autori atzīts, ka Latvijā ir pieņemti vairāki lēmumi par lietotāju terminētu atbalstu, piemēram, sadales tarifa divkārtējs samazinājums un obligātā iepirkuma komponentes samazinājums. Vienlaikus ZZS uzskata, ka mājokļa pabalsta pieaugumam un 20 eiro mēnesī pabalstam vakcinētiem senioriem būtu jāsedz arī analogi dabasgāzes un apkures tarifu straujie pieaugumi.

"Pat bez detalizētiem aprēķiniem ir skaidrs, ka arī visi minētie atbalsta pasākumi kopā plānoto mērķi nesasniedz un enerģijas cenu kāpumu kaut cik ievērojami kompensēt patērētājiem nespēj," uzskata priekšlikuma autori.

ZZS uzskata, ka tieši elektroenerģijas cenu kāpuma pēc iespējas pilnīgākai kompensācijai ir liela un vispārēja nozīmība. "Ir pēdējais brīdis patērētāju tarifu kāpuma ierobežošanai samazināt tās tarifa komponentes iespaidu, kura ir tarifu pieauguma cēlonis – elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas katastrofālo pieaugumu. Faktiski šāds mehānisms jau ir jāīsteno ar atpakaļejošu datumu, sedzot arī 2021. gada decembra cenu pīķi," pauž priekšlikuma autori.

Vienlaikus ZZS atzīst, ka piedāvātais kompensācijas mehānisms pilnībā nenovērsīs elektroenerģijas cenu pieaugumu un tā nelabvēlīgo iespaidu uz tautsaimniecību un mājsaimniecībām, taču kopā ar jau esošajiem kompensācijas pasākumiem radušos riskus ievērojami samazinās.

Jau vēstīts, ka līdz šim politisku atbalstu guvusi virkne priekšlikumu elektroenerģijas cenu pieauguma kompensēšanai. Ministru kabinets lēma mazāk aizsargātajām sabiedrības grupām jau no 2021. gada novembra par 10 eiro palielināt atbalstu elektrības rēķinu segšanai, tādējādi daudzbērnu ģimenei atbalsts sasniedz 20 eiro mēnesī, bet pārējām aizsargātā lietotāja grupām – 15 eiro mēnesī.

Tāpat Ministru kabinets iepriekš atbalstīja Labklājības ministrijas izstrādātos grozījumus Infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, paredzot no 2021. gada novembra līdz 2022. gada martam izmaksāt 20 eiro pabalstu ik mēnesī senioriem, kas ir pilnībā vakcinēti pret Covid-19, un tiem, kuri veselības dēļ nevar veikt vakcināciju.

Valdība pērn atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu OIK vidējo likmi no 2022. gada 1. janvāra samazināt aptuveni par 60%, proti, līdz 7,55 eiro par megavatstundu. Iepriekš tika prognozēts, ka OIK likme šogad būs 12,61 eiro par MWh.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!