Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāti izstrādājuši grozījumus Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā, paredzot sabiedriskajā medijā rīkot Valsts prezidenta amata kandidātu debates.

Ar likuma grozījumiem ZZS rosina paredzēt Valsts prezidenta amata kandidātam tiesības izmantot valsts nodrošināto bezmaksas raidlaiku un tiesības piedalīties publiskajās debatēs sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu televīzijas un radio pirmajā programmā.

Tāpat ar likuma grozījumiem rosināts, ka valstij jānodrošina Valsts prezidenta amata kandidātam bezmaksas raidlaiks divas reizes pa 30 minūtēm laika posmā no septītās dienas līdz priekšpēdējai dienai pirms Valsts prezidenta vēlēšanu dienas.

Ar likuma grozījumiem arī rosināts noteikt, ka gadījumā, ja par Valsts prezidentu izvirza divas vai vairākas kandidatūras, sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu televīzijas un radio pirmajā programmā ir rīkojamas kandidātu publiskās debates.

Kandidātus uz publiskajām debatēm uzaicinātu attiecīgais sabiedriskais elektroniskais plašsaziņas līdzeklis.

Saeimas prezidijam vēl jālemj, vai iekļaut ZZS priekšlikumu Saeimas dienaskārtībā.

Jau vēstīts, ka šogad plānotas Valsts prezidenta vēlēšanas, bet līdz šim joprojām nav zināms šī amata kandidāts vai kandidāti. Esošais Valsts prezidents Egils Levits vēl nav informējis par vēlmi kandidēt atkārtoti.

Kā iepriekš noskaidroja portāls "Delfi", visskaidrākā nostāja par Levita pārvēlēšanu Valsts prezidenta amatā ir tieši tiem politiskajiem spēkiem, kuru balsis izšķirs maz – opozīcijā esošajām partijām "Stabilitātei!" un "Latvija pirmajā vietā". Tās Levitu prezidenta amatā redzēt vairs negrib.

Arī ZZS pavēstīja, ka tā nevēlas Valsts prezidenta amatā redzēt Levitu, bet politiskais spēks virzīs savu amata kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!