Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) veidojošā Latvijas Zaļā partija (LZP) atbalstījusi Latvijas Zemnieku savienības (LZS) lēmumu Valsts prezidenta amatam virzīt tiesībsarga Jura Jansona kandidatūru. Līdz ar to ZZS deputāti Saeimas Prezidijā jau iesnieguši dokumentu par Jansona virzīšanu augstajam amatam.

LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars atgādināja, ka iepriekš politiskais spēks augstajam amatam virzīja esošo Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, taču viņš lēma atkārtoti nekandidēt.

"Mēs uzklausījām Jansona kunga redzējumu par tautsaimniecību, par ārpolitiku, par vides aizsardzības jautājumiem, par diezgan detalizētām lietām – līdz pat smakām Sarkandaugavā, kas Zaļai partijai ir diezgan svarīgi," klāstīja Tavars, uzsverot, ka kandidāta redzējums politisko spēku apmierinājis. "Mēs redzam to, ka mēs varam atbalstīt Jansona kungu kā labu prezidenta kandidātu."

LZP valdes priekšsēdētājs atzīmēja, ka koalīcijas virzītais Valsts prezidenta amata kandidāts Egils Levits nav izrādījis interesi ar opozīcijā esošo ZZS aprunāties. Līdz ar to politiskais spēks augsti novērtē Jansona gatavību "stāties starmešu gaismā un diskutēt par valsts attīstības vīziju".

ZZS neplāno aicināt uz frakciju Levitu, taču, ja kandidāts pats izrādīs interesi, politiskais spēks ir gatavs viņu uzklausīt. Taču tas diez vai mainīs politiskā spēka lēmumu par atbalstu Jansonam. "Levita kungs nav devis pat ne publiski nekādu mājienu, ka viņš vēlētos ar mums satikties," klāstīja Tavars.

ZZS frakcijas vadītājs Uldis Augulis norādīja, kā šobrīd prezidenta vēlēšanas ir diezgan neprognozējamas. Viņš liek cerības uz koalīcijas jaunajiem deputātiem, "kas vērtēs jautājumus pēc būtības, kas ir vajadzīgs valstij, nevis pakļausies kaut kādam koalīcija vienotam lēmumam".

Jansons var rēķināties ar visu 11 ZZS Saeimas deputātu atbalstu, apliecināja politiķi.

Ziņots, ka koalīcijas Saeimas deputāti oficiāli izvirzījuši Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Egilu Levitu Valsts prezidenta amatam.

Iesniegumu par Levita izvirzīšanu parakstījuši vairāki koalīcijas deputāti: Raivis Dzintars (NA), Ināra Mūrniece (NA), Juta Strīķe (JKP), Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP), Daniels Pavļuts (A/P), Vita Tērauda (A/P), Artuss Kaimiņš ("KPV LV"), Aldis Blumbers ("KPV LV"), Arvils Ašeradens (JV) un Ainars Latkovskis (JV).

Tāpat vēstīts, ka Latvijas Zemnieku savienības (LZS) valde trešdien lēma Valsts prezidenta amatam virzīt tiesībsarga Jansona kandidatūru.

Opozīcijā esošais un pie frakcijām nepiederošais deputāts Aldis Gobzems savu kandidātu augstajam amatam virzīs pēdējā brīdī, iepriekš apliecināja pats politiķis. Viņš neatklāja, vai virzīs kandidātu viens vai kopā ar citiem opozicionāriem.

Savukārt partija "Saskaņa" savu kandidātu augstajam amatam nevirzīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!