Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) tautas nobalsošanas ierosināšanas kārtības izmaiņu jautājumā ir gatava strādāt pie kompromisa, lai nevajadzētu rīkot "referendumu par referendumiem", sacīja ZZS biroja vadītāja Ilona Jurševska.

"ZZS ir apņēmības pilna strādāt pie kompromisa risinājumiem bez tautas nobalsošanas, lai likuma grozījumi sasniegtu savu mērķi - referendumu ierosināšanas un finansēšanas caurskatāmību, naudas ietekmes mazināšanu valstij svarīgu lēmumu pieņemšanā gan politikā, gan izpildvarā," teikts ZZS izplatītajā paziņojumā.

ZZS pārstāvji pagājušā nedēļā iesniedza Valsts prezidentam Andrim Bērziņam 38 deputātu parakstus, lai rosinātu apturēt "tautas tiesības ierobežojošos" likuma grozījumus un tiktu sākta parakstu vākšana saistībā ar "referendumu par referendumiem".

Jurševska uzsvēra, ka ZZS šādi rīkojās, jo pieņemtie likuma grozījumi sarežģīs parakstu vākšanas procedūru un liegs tautai iespēju paust savu gribu, piemēram, tādos jautājumos kā eiro ieviešana vai lielo valsts uzņēmumu, AS "Latvenergo", AS "Latvijas Valsts meži" un citu, iespējamā privatizācija.

"ZZS pauž gandarījumu, ka prezidents nolēma vēl vienu reizi atdot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai likuma grozījumus, un ka ZZS deputātiem ir izdevies pārliecināt Valsts prezidentu par nepieciešamību likuma grozījumus sadalīt, ko savukārt nesadzirdēja valdošā koalīcija. Tas nepārprotami norāda uz likuma grozījumu sasteigto virzību," domā ZZS.

ZZS šodien izplatītajā paziņojumā norāda, ka ir nepieciešams izstrādāt tādus likuma grozījumus, kas nepasliktinātu tautai pašlaik esošās nobalsošanas iespējas, kā arī ievērotu Eiropas Savienības (ES) tiesības un arī Satversmes 73.pantu, kas noteic, ka tautas nobalsošanai cita starp nevar nodot līgumus ar ārvalstīm.

Lai ievērotu minēto pamatlikuma normu, likuma grozījumos nedrīkst vienlaikus atrasties gan nacionālais, gan arī Eiropas pilsoņu iniciatīvu regulējums. Tie ir jāvirza atsevišķos likumprojektos, uzsver politiskais spēks.

ZZS vērš uzmanību, ka šāda situācija ir radusies, tiesiskuma koalīcijai, kā arī Saeimas Juridiskajai komisijai pieļaujot kļūdu un savlaicīgi, jau līdz šī gada 1.aprīlim, neizpildot Lisabonas līguma saistības, proti, laikus neizstrādājot regulējumu, kas Latvijai kā ES dalībvalstij jānodrošina saistībā ar jaunajām Eiropas pilsoņu iniciatīvām, un kas šobrīd rada apdraudējumu, ka Eiropas Komisija uzsāks pārkāpuma procedūru pret Latviju.

Politiskais spēks uzskata, ka prezidents "Vienotībai" ir uzdevis mājasdarbu, un "ZZS aicina "Vienotības" kolēģus atzīt savas kļūdas darbā ar likuma grozījumiem, kā arī atzīt modrības trūkumu pret Latvijai politiski nelojālu personu, atļaujot reģistrēt partiju, tā vietā, lai jau Satversmē paredzētu aizliegumu rīkot referendumus par pretvalstiskiem jautājumiem, un ko jau šī gada janvārī iniciēja ZZS."

Kā ziņots, prezidents ir nolēmis vēl vienu reizi atdot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus tautas nobalsošanas ierosināšanas likumā, kas paredz būtiski apgrūtināt pašreizējo referendumu ierosināšanas kārtību.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, izvērtējot Saeimas iepriekš veiktos labojumus un pieņemtos likuma grozījumus, prezidents vērsa uzmanību uz to, ka viņa iepriekšējā lēmumā par likuma nodošanu otrreizējai caurlūkošanai ietvertās norādes ir tikušas ņemtas vērā. Prezidents šādu lēmumu pieņēmis, jo ir saņemti 38 Saeimas deputātu paraksti, prasot apturēt likuma izsludināšanu, kas draud ar referenduma rīkošanu par šīm likuma izmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!