Foto: PantherMedia/Scanpix

Ņemot vērā valdības lēmumu nepaaugstināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādībā esošajām personām, opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) vienojušās nepieļaut darbaspēka nodokļu reformas pārtraukšanu un jau šā gada budžeta grozījumiem, kā arī, gatavojot 2013.gada budžetu, virzīt vairākus priekšlikumus.

ZZS biroja vadītāja Ilona Jurševska aģentūrai BNS pavēstīja, ka šāda vienošanās panākta pirmdien, ZZS valdei tiekoties ar LBAS priekšsēdētāju Pēteri Krīgeru.

Puses vienojušās rosināt 2013.gada budžetā ar IIN neapliekamo minimumu noteikt 90 latu apmērā esošo 45 latu vietā, vienlaikus kompensējot pašvaldībām samazinātā IIN ieņēmumus. Tas atbilstu pirmskrīzes līmenim 2009.gadā un apliecinātu, ka Latvija veiksmīgi attīstās, ir sākusi ekonomikas izrāvienu, kā arī valstī norit nopietns darbs pie ēnu ekonomikas un nelegālās nodarbinātības ierobežošanas.

Ņemot vērā neapmierinošo valsts demogrāfisko situāciju, kā arī pērn februārī valdības apstiprinātās Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes, kuru viens no uzdevumiem ir paaugstināt IIN atvieglojumu par apgādībā esošu personu likmi, paredzot, ka tās apmērs veido 50% no minimālās mēneša darba algas, gan ZZS, gan LBAS rosinās atvieglojumu 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas noteikt jau no 2013.gada.

Tāpat, ņemot vērā to, ka, samazinot pievienotās vērtības nodokli par vienu procentpunktu, cenas praktiski nav samazinājušās un patērētāji to nejūt, ZZS un LBAS gatavos priekšlikumu īstenot nodokļa samazinājumu tādām preču un pakalpojumu grupām kā pārtika, siltumenerģija, medikamenti un citām, kas patlaban veido būtisku izdevumu daļu lielākajā daļā Latvijas mājsaimniecību.

Tāpat, balstoties uz valdības rīcības plānā noteikto, ZZS un LBAS rosinās pašlaik veselības nozarei atvēlētā finansējuma 3,3% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP) palielinājumu līdz 4,5% īstenot jau no 2012. un 2013.gada, lai 2014.gadā tas sasniegtu 4,5% no IKP.

"Ja Saeima neieviesīs kārtību valdībā, tad kā galējo rīcību izskatām iespēju izmantot vēl patlaban referendumu likumā atstāto spraudziņu – savākt 10 tūkstošus parakstu, lai rosinātu Saeimas atlaišanu," norādīja Krīgers.

Savukārt ZZS valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis sacīja, ka, pēc ZZS uzskata, valdības piedāvātās nodokļu iespējamās izmaiņas 2012.–2015.gadā neatspoguļo vēlmi risināt tautsaimniecības, tostarp demogrāfijas, problēmas. "Laikā, kad ekonomikas attīstība demonstrē strauju izrāvienu, ir ciniski aizbildināties, piemēram, ar iemeslu, kāpēc netiek celti atvieglojumi par apgādībā esošām personām, jo algas tāpat esot zemas un cilvēki ar vairākiem bērniem šo atvieglojuma palielinājumu, visticamāk, nesajutīs," viņš teica.

Tikšanās laikā abas puses arī pārrunāja grozījumus tautas nobalsošanas likumā. ZZS un LBAS uzskata, ka ir jābūt reāli savācamam tautas nobalsošanas balsstiesīgo parakstu skaitam, kas neierobežotu tautas iespējas paust savu gribu.

Tāpēc ZZS atkārtoti aicinās kolēģus no koalīcijas sākt darbu pie Satversmes grozījumiem, kas paredz situāciju, ka tautas nobalsošanai jau pašos pamatos nevar nodot likumprojektu, kas nav pieļaujams demokrātiskā sabiedrībā vai apdraud Latvijas kā nacionālas valsts pamatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!