Foto: LETA

Lielo pilsētu asociācija, kas pirmdien vērsusies pie augstākajām valsts amatpersonām ar brīdinājumu, ka varētu prasīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) demisiju, to var tikai paziņot, bet – ne panākt. Savukārt pašvaldībās no Saeimas partijām visplašāk pārstāvētā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kurai ir iespējas iesniegt lēmuma projektu par ministra demisiju parlamentā, to neplāno darīt, laikrakstam "Diena" sacīja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Arī Saskaņas centra (SC) frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs laikrakstam atzinis, ka SC neplāno prasīt kāda ministra atkāpšanos, lai koalīcija pati tiekot ar viņiem galā.ZZS frakcijas priekšsēdis uzskata, ka tā opozīcija tikai dotu ministram iemeslu "pasniegt to visu politiskā mērcē".

Tas ir jautājums, kurš jāizšķir premjeram Valdim Dombrovskim (V), teica Brigmanis. Jau vairākas nedēļas notiek lielo pilsētu vadītāju un pašvaldības pārraugošā ministra spēkošanās, kas ar katru dienu attālina abas puses no mierīga dialoga iespējām, jo kā viena, tā otra puse izrāda nepiekāpību.

Novadu vadītāji norāda uz vājajām vietām ministra darbībā, bet cer ar viņu sarunāties civilizētāk. Piemēram, Balvu novada domes priekšsēdis Andris Kazinovskis (ZZS) lielo pilsētu pieaugošo nervozitāti skaidrojis ar to, ka tās zaudējušas ietekmi. Vēl vairāku novadu vadītāji atzina, ka ministra rosinātās iniciatīvas, par kurām gan ir pretrunīgi viedokļi, tomēr nevarētu kļūt par iemeslu viņa demisijai.

Jau vēstīts, ka ar ministra iniciēto darbības virzienu nav apmierināti visu deviņu lielo pilsētu vadītāji, jo tas rada draudus tālākai pašvaldību attīstībai, Eiropas Savienības fondu līdzekļu zaudēšanu un apdraud iedzīvotāju labklājību. Neskatoties uz republikas pilsētu domju priekšsēdētāju nepārprotami izteiktajām bažām, līdzšinējā Sprūdža darbība "neliecina par to, ka ministrs ir ņēmis vērā pilsētu vadītāju argumentus attiecībā uz plānotajām reformām un problēmu risināšanu", norādīts Latvijas Lielo pilsētu asociācijas vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!