Foto: DELFI
Politiskā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) palīdzēs Zaļo un Zemnieku savienībai nodrošināt nepieciešamos 34 parakstus, lai rosinātu tautas nobalsošanu par likuma grozījumiem saistībā ar referendumu kārtības maiņu, sacīja SC frakcijas priekšsēdētāja biedrs Valērijs Agešins.

Viņš norādīja, ka pēc pirmdienas ZZS valdes lēmuma ir skaidrs, ka tā ir kopīga partijas nostāja, nevis atsevišķu ZZS deputātu iniciatīva. Ja ZZS deputāti ir apņēmības pilni, lai rosinātu referendumu, tad SC sniegs viņiem atbalstu, uzsvēra Agešins.

ZZS valde pirmdien nolēmusi vākt 34 deputātu parakstus, lai rosinātu tautas nobalsošanu par likuma grozījumiem saistībā ar referendumu kārtības maiņu, informēja ZZS biroja vadītāja Ilona Jurševska.

ZZS un SC kopā parlamentā ir 44 deputāti - ZZS Saeimā pārstāv 13 deputāti, bet SC ir 31 deputāts.

Jau ziņots, ka Saeima 26.jūlijā pieņēma likuma grozījumus, kuri reizē gan sarežģīs parakstu vākšanu, gan pakāpeniski ļaus ieviest papildu parakstīšanās mehānismus. Ja opozīcijai neizdosies savākt 34 parakstus un ja Valsts prezidents izsludinās likuma grozījumus, tie stāsies spēkā 1.septembrī.

Satversmes 72.pants, cita starpā, nosaka, ka Valsts prezidentam likuma publicēšana ir jāaptur uz diviem mēnešiem, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas locekļu. Šīs tiesības Valsts prezidents vai viena trešā daļa Saeimas locekļu var izlietot desmit dienu laikā, skaitot no likuma pieņemšanas Saeimā. Šādā kārtā apturētais likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju. Ja augšminēto divu mēnešu laikā šāds pieprasījums neienāk, tad pēc šī termiņa beigām likums ir publicējams.

Jau ziņots, ka 26.jūlijā pieņemtie likuma grozījumi nosaka, ka no 2015.gada 1.janvāra notiks atteikšanās no divu posmu parakstu vākšanas sistēmas, liekot iniciatoriem pašiem savākt 150 000 parakstu. Līdz tam tiks noteikts 50 000 parakstu slieksnis referenduma rosināšanas pirmajam posmam par izmaiņām Satversmē vai likumos un 10 000 parakstu slieksnis Saeimas atsaukšanas procedūras rosināšanai.

Pēc likuma stāšanās spēkā iedzīvotājiem radīsies iespēja savus parakstus nodot vairākās pašvaldību institūcijās, bet, sākot ar 2015.gadu, parakstīties elektroniski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!