Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) vadoši politiķi apšauba partiju apvienībā ietilpstošās Latvijas Zaļās partijas (LZP) valdes priekšsēdētāja vietnieka Mārtiņa Martinsona iesaisti balsu pirkšanas skandālā.

ZZS valdes loceklis un Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis žurnālistiem ceturtdien norādīja, ka šis incidents ir vērtējams kā uzmanības novēršana.

"Es to vērtēju tā, ka [Dzintara] Zaķa epopeja ar kaut ko ir jānotušē. Sabiedrības dienas kārtībā ir jāizvirza citi jautājumi, jo citādi, kā tad tā, ka nabaga zaķīti vienu pašu te valkā pa masu medijiem. Viss jau parādīsies beigās - būs vai nebūs notiesājošs spriedums. Es domāju, ka kamēr mums nav konkrētas informācijas, tur nekas nav," viņš teica.

Savukārt LZP valdes loceklis deputāts Ingmārs Līdaka žurnālistiem norādīja, ka viņš pazīst Martinsonu un uzskata viņu par goda vīru, līdz ar to apšaubot viņa iespējamo iesaisti balsu pirkšanā.

"Ir jāatcerās, kā tapa ZZS saraksts 12.Saeimas vēlēšanās Kurzemē, kur LZP pozīcijas faktiski nav nekādas. Savukārt ZZS Kurzemes saraksts bez LZP būtu kaut kas neparasts. Šinī ziņā tika meklēti cilvēki, kas varētu startēt vēlēšanās, lai aizpildītu vietas sarakstā. Divus atradām - Mārtiņu Martinsonu un Jāni Medni. Šie abi cilvēki gāja šajā sarakstā bez jebkādām ambīcijām, līdz ar to viņiem varētu būt pilnīgs motivācijas trūkums kaut ko pirkt [balsis]," teica Līdaka.

"Martinsons nav pirmo reizi vēlēšanās, un viņš zina savu atpazīstamību. Tāpat arī Mednis zin savu atpazīstamības līmeni. Tas jau sākotnēji bija skaidrs, ka viņi nevarēs konkurēt ar saraksta lokomotīvēm, kā tas arī bija," norādīja Līdaka, piebilstot: "Zinot abus šos godavīrus, man šķiet absolūti neticami, ka viņi varētu būt iesaistīti šādās te netīrās lietās".

"Visticamākais, ka mums netrūkst cilvēki, kas grib viens otram tā teikt palīdzēt," ironiski norādīja deputāts, pieļaujot, ka šis balsu pirkšanas skandāls ir provokācija vai savstarpējo attiecību kārtošana.

Tāpat LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars norādīja, ka ar informāciju par notikušo viņš iepazinies plašsaziņas līdzekļos. "Es nopietni apšaubu iespēju, ka Martinsons varētu būt iesaistīts balsu pirkšanā," viņš teica.

Kuldīgas prokuratūrai nodotā krimināllieta, iespējams, ir par balsu uzpirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās par labu Zaļās partijas valdes priekšsēdētāja vietniekam Mārtiņam Martinsonam.

Zināms, ka Drošības policijā (DP) liecības ir sniegusi individuāli praktizējoša zvērināta advokāte un Latvijas Zemnieku savienības valdes locekle Vineta Ķine.

DP ceturtdien nodeva Kuldīgas rajona prokuratūrai kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām personām saistībā ar balsu uzpirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās.

Kriminālprocesā, kas uzsākts pērn vēlēšanu dienā 4.oktobrī, konstatēts, ka viens Latvijas pilsonis ir piedāvājis citam Latvijas pilsonim par atlīdzību 12.Saeimas vēlēšanās nobalsot par noteiktu sarakstu un vienu deputāta kandidātu, kā arī piesaistīt citus vēlētājus, kuri par atlīdzību būtu gatavi balsot pēc šiem norādījumiem.

Izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka persona šim piedāvājumam piekrita un piedāvāja vēl vairākiem balsstiesīgajiem par atlīdzību nobalsot par noteiktu sarakstu un vienu deputātu kandidātu, kam vairākas personas arī piekrita, saņemot par to materiālu atlīdzību.

10.martā tika pieņemts lēmums ierosināt kriminālvajāšanu pret divām personām un nodot kriminālprocesa materiālus prokuratūrai.

Pēc 12.Saeimas vēlēšanām DP uzsāka septiņus kriminālprocesus, no kuriem viens tika nodots kriminālvajāšanas uzsākšanai pērnā gada gada decembrī. Šobrīd DP lietvedībā ir vēl četri kriminālprocesi saistībā ar iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu 12.Saeimas vēlēšanu laikā.

11.martā tika pieņemts lēmums izbeigt vienu no kriminālprocesiem, jo netika iegūti pierādījumi, kas norādītu uz to, ka ir notikusi vēlētāju ietekmēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!