Foto: LETA

Augsta riska finanšu darījumi radījuši galvaspilsētas uzņēmumam ”Rīgas Nami” 1,26 miljonu latu zaudējumus, turklāt bijušais uzņēmuma vadītājs Kārlis Kavacs, slēdzot līgumus par šiem darījumiem, ir pārkāpis vairākus likumus. Par darījumiem domes vadību varēja informēt arī divi bijušie valdes locekli Almers Ludviks un Mareks Segliņš, tāpēc pret visiem trijiem tiks iesniegta prasība tiesā par zaudējumu atlīdzināšanu, portāls ”Delfi” uzzināja domē.

Domes Audita un revīzijas pārvaldes revīzijas atzinumā par ”Rīgas Namu” finanšu darījumiem konstatēts, ka pērn maijā, noslēdzot līgumu ar SIA ”Zeus”, uzņēmumam radīti zaudējumi 1 265 740,32 latu apmērā. Tāpat konstatēts, ka Kavacs ir pārkāpis vairāku likumu prasības un ”Rīgas Nami” statūtus, jo pirms noslēgt aizdevuma līgumu ar SIA "Zeus" nav saņēmis kapitāla daļu turētāja - Rīgas domes piekrišanu.

Turklāt auditā atklāts, ka SIA ”Sinergija”, kas uzņēmumam līdz šim sniedza grāmatvedības pakalpojumus, arī pieļāvusi grāmatvedības kārtošanas prasību pārkāpumus, savukārt revidenti savā atzinumā par 2011.gada pārskatu šīs būtiskās neatbilstības nav konstatējuši, attiecīgi nevēršot kapitāla daļu turētāja uzmanību uz nepamatotu darījuma atspoguļošanu 2011.gadā.

Rezultātā domei turētājam nav sniegta pilnīga un patiesa informācija par SIA ”Rīgas Nami” finansiālo situāciju un naudas plūsmām, kas ir traucējusi savlaicīgi atklāt šo darījumu. Par to atbildīga ir gan SIA ”Rīgas Nami” atceltā valde, gan grāmatvedis, gan zvērinātie revidenti - SIA ”Neovīzija-TA” un SIA ”Auditorfirma Alianse”, secināts ziņojumā.

Domes revidenti arī konstatējuši, ka ”Rīgas Nami” valdes locekļiem Almeram Ludvikam un Marekam Segliņam bija iespējas un pienākums konstatēt darījumu ar SIA "Zeus", un informēt par to kapitāla daļu turētāju.

Iepazīstoties ar domes Revīzijas pārvaldes ziņojumu, vicemērs Andris Ameriks (GKR) kā SIA ”Rīgas Nami” kapitāla daļu turētāju pārstāvis uzdevis nekavējoties pārtraukt turpmāku sadarbību ar SIA ”Neovīzija-TA” un uzdot SIA ”Rīgas Nami” valdei celt tiesā prasību pret SIA ”Neovīzija-TA”, SIA ”Auditorfirma Alianse” un SIA ”Sinergija”, prasot atbildību par zaudējumiem, kas radušies SIA ”Rīgas Nami”, viņu apzinātas rīcības vai nolaidības dēļ.

Ņemot vērā grāmatvedības datu nepareizu atspoguļošanu gada pārskatā, papildus jau ierosinātajam kriminālprocesam uzdots celt prasību par zaudējumu atlīdzību arī pret SIA ”Rīgas Nami” bijušajiem valdes locekļiem Kārli Kavaci, Almeru Ludviku un Mareku Segliņu, kas atbilstoši Komerclikuma noteikumiem ir solidāri atbildīgi.

Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes revīzijas atzinums pilnā apmērā tiks iesniegts gan Valsts policijas Ekonomisko noziegumu pārvaldē, gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Jau ziņots, ka par uzņēmuma ”Rīgas Nami” pazudušo naudu Rīgas domes vadība paziņoja septembra sākumā, vienlaicīgi atstādinot no amata uzņēmuma valdes locekļus Kārli Kavacu un Almeru Ludviku. Toreiz Amerisk skaidroja, ka radušās aizdomas, ka viņi "veikuši augsta riska finanšu darījumus", tostarp ar firmu "Zeus", un nodarījuši uzņēmumam 600 000 latu zaudējumus.

"Rīgas namu" kapitāla daļu turētājs ir Rīgas vicemērs Andris Ameriks, pie kura Kavacs ar ziņām par iztrūkumu "Rīgas namu" kontā ieradās jau septembra sākumā - informēja, ka nauda aizskaitīta valūtas maiņas operācijām, bet valūtas mijējs naudu neatdod.

"Nekā personīga" ziņoja, ka "Rīgas nami' ieguldījis uzņēmuma "Zeus" valūtas maiņas punktu apgrozībā vairāk nekā 1,2 miljonus latu, un policija pagaidām atradusi vien pusi naudas. Kavacs 1,2 miljonus latu "Zeus" valūtas maiņas punktiem pārskaitījis pirms gada it kā, lai tos samainītu pret eiro, taču šī nauda patiesībā palika maiņas punktos un nodrošināja biznesu.

Valūtas maiņas firmai "Zeus" ir 13 maiņas punkti Rīgā. 2010.gadā šīs firmas apgrozījums bija 80 000 latu, taču jau nākamajā gadā - 3 miljoni. Policija ir arestējusi 400 000 latu firmas "Zeus" kontos un valūtas maiņas punktos izņēmusi 160 000 skaidrā naudā. Tādēļ šī firma dažus valūtas veikalus ir aizvērusi.

Oktobra sākumā policija aizturējusi Kavacu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Vēlāk tiesa viņu apcietināja, taču jau pēc divām dienām tika iemaksāta tiesas noteikta drošības nauda – 15 000 latu, un Kavacu atbrīvoja.

Kavacam, kā arī otram "Rīgas namu" valdes loceklim Almeram Ludvikam tiek pārmesta augsta riska finanšu darījumu slēgšana ar finanšu starpniecības uzņēmumu "Zeus". Gan Kavacs gan Ludviks ir izslēgti no Rīgas vicemēra Andra Amerika vadītās partijas "Gods kalpot Rīgai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!