Foto: F64
Nauda kukuļiem, ko vācu autobūves koncerna "Daimler" meitasuzņēmums "Evo Bus" no 2002. līdz 2006. gadam maksājis atsevišķām Rīgas domes (RD) amatpersonām, vismaz daļēji nākusi, mākslīgi paaugstinot Rīgas iepirkto pasažieru autobusu cenu un "pārmaksu" atdodot RD pārstāvjiem "komisijas" veidā, liecina ASV izmeklētāju publiskotais ziņojums par "Daimler" kukuļošanas skandālu.

Lai maksātu šo "komisijas" naudu un maskētu to patieso mērķi, "Evo Bus" noslēdza viltus konsultāciju līgumus ar vairākām organizācijām, tostarp divām ASV kompānijām. Caur Delaverā reģistrēto uzņēmumu "Oldenburgh Financial Corporation" ("Oldenburgh") "Evo Bus" maksājis Latvijas varasvīriem, kas pārstāvēja RD valdošo partiju laikā, kad piegādāta pirmā 18 autobusu partija – ap 2002. gada jūliju. Toreiz RD koalīcijā bija Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija un apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā".

Savukārt Oregonā bāzētā "United Petrol Group LLP" ("UPG") un kāda cita firma izmantota, lai maksātu citas politiskās partijas biedriem. Šī partija valdīja Rīgas domē laikā, kad piegādāti atlikušie autobusi – kopā 99 transportlīdzekļi starp 2003. gada aprīli un 2006. gada decembri. Pēc 2005.gada vēlēšanām RD vadīja "Jaunā laika", Tautas partijas, LPP un "tēvzmiešu" koalīcija.

Kopumā "Evo Bus" "komisijas naudā" trešajām pusēm samaksāja aptuveni 1,8 miljonus eiro, saprotot, ka šie nelikumīgie maksājumi pilnībā vai daļēji paredzēti Latvijas varasvīriem, lai ietekmētu līgumu noslēgšanu ar "Evo Bus". Tādējādi caur "Oldenburgh" izlaisti vairāk nekā 216 tūkstoši eiro, bet caur "UPG" – vairāk nekā 1,03 miljoniem eiro maksājumos, kas tika nepatiesi norādīti "Evo Bus" un "Daimler" grāmatvedībā un dokumentācijā.

Vairāki tajos gados RD valdošie politiķi, piemēram, bijušais mērs Gundars Bojārs (tolaik LSDSP, tagad LPP/LC) un vicemērs Sergejs Dolgopolovs (tolaik PCTVL, tagad SC), šonedēļ presē noliedz, ka jelkad būtu saņēmuši kukuļus no "Daimler". Arī ilggadējais RD Satiksmes departamenta vadītājs Ivars Zarumba, kurš nesen devies pensijā, portālam "Delfi" apgalvo, ka par šo iepirkumu neko neatceroties.

RD Satiksmes departamenta (RD SD) komunikācijas speciāliste Ieva Prauliņa portālu "Delfi" informēja, ka departamenta arhīva dokumenti par laika periodu no 1998. gada līdz 2006. gadam liecina: 2000. gadā ar RD priekšsēdētāja Andra Ārgaļa (tolaik TB/LNNK, tagad TP) rīkojumu RD SD un RD Finanšu departamentam bija uzdots organizēt atklātu izsoli par tiesībām piegādāt jaunus autobusus Rīgas pilsētas pašvaldības uzņēmumiem "Autobusu parks "Imanta"" un "Tālava". Izsoles rezultātā līgumi par autobusu piegādi tika slēgti ar minētajiem autobusu parkiem.

Jau ziņots, ka ASV Tieslietu departaments nedēļas sākumā vērsies federālajā tiesā, apsūdzot "Dailmer" amatpersonas kukuļošanā 22 valstīs laika posmā no 1998. līdz 2008.gadam. Šo valstu vidū nosaukta arī Latvija. Pēc izskanējušās informācijas Ģenerālprokurors Jānis Maizītis aicinājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju izmeklēt iespējamo Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu saistībā ar "Mercedes" autobusu iegādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!