Foto: Publicitātes foto
Iepazīstoties internetā, bieži vien cilvēki atklāj par sevi daudz vairāk, nekā vajadzētu, un nereti sekas var būt pavisam bēdīgas. Pilnīgam svešiniekam nosūtīti intīma rakstura attēli var sagandēt dzīvi, sabojāt attiecības ar tuvajiem un arī iesist pa maku. Valsts policijas pieredzē ir neskaitāmi gadījumi, kad iepazīšanās sociālajos tīklos noved pie šantāžas un naudas izkrāpšanas.

Kad Aigaram (vārds mainīts) Facebook aicinājumu draudzēties uzaicināja izskatīgā Aija, viņš, daudz nedomādams, apstiprināja draudzību un uzreiz sāka sarakstīties ar simpātisko sievieti. Aija šķita ieinteresēta – vērtēja Aigara ievietotās fotogrāfijas, atstāja draiskus komentārus pie viņa ierakstiem. Ātri vien sarakste iegāja intīmākā gultnē – Aija atsūtīja dažas pikantas personīgās fotogrāfijas un aicināja arī Aigaru padalīties ar visnotaļ intīmiem foto. Aigars piekrita – šāda sarakste piešķīra asumu garlaicīgajai ikdienai, turklāt Aija šķita patiešām atsaucīga un Aigars cerēja uz pavisam drīzu tikšanos. Pavisam iekarsis, Aigars sūtīja Aijai savus kailfoto. Taču gaidītās ziņas par randiņu vietā viņš saņēma visnotaļ pragmatisku piedāvājumu: vai nu viņš tūlīt samaksās 300 eiro, vai arī viņa intīmās fotogrāfijas tiks nosūtītas viņa draugiem un kolēģiem, kuri atrodami Facebook.

Arvien biežāk sociālos tīklus izmanto krāpnieki, kuri savus potenciālos upurus nolūko, izpētot viņu publiski pieejamo informāciju – te lieti noder fotogrāfijas, no kurām iespējams nojaust cilvēka intereses un viņa attiecību statusu, kā arī dažāda koplietotā informācija, kas netieši demonstrē lietotāja interneta pratību. Visbiežāk no krāpniekiem cieš vīrieši. Kā norāda Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Dmitrijs Homenko, vieglprātība tīmeklī raksturīga tieši vīriešiem, kuri neapdomīgi iesaistās sarakstēs ar gluži svešām dāmām un, meklējot gadījuma sakarus, ir gatavi nosūtīt absolūti privātu informāciju pilnīgām svešiniecēm. Kā parādīja Valsts policijas veiktais eksperiments, izveidojot Facebook viltus profilu, ar nepazīstamu, tomēr simpātisku svešinieci "draudzēties" bija gatavi 1600 cilvēki, lielākoties vīrieši, kuri arī uzsāka saraksti, tostarp izsakot intīma rakstura piedāvājumus.

Riskanta ir arī virtuālā seksa meklēšana internetā, izmantojot videočatu – bieži vien video tiek ierakstīti un pēc tam izmantoti šantāžai, izspiežot naudu. Par draudu var kļūt arī pazīstami cilvēki – arī publiski ir izskanējuši gadījumi, kad it kā mīļotajam cilvēkam nosūtītas intīma rakstura fotogrāfijas pēkšņi nokļūst tīmeklī, sabojājot veiksmīgu karjeru publiskajā sektorā.

Lai sevi pasargātu, vērts ievērot dažas pamata patiesības. Rūpīgi izvērtējiet, cik daudz privātas informācijas publicējiet sociālajos tīklos un arī iepazīšanās vietnēs – ņemiet vērā, krāpnieki ir arī internetā! Uzsākot saraksti ar svešinieku, izpētiet, cik ticama ir viņa vai viņas publicētā informācija – vai profila fotogrāfijas nav atrodamas citur, pievērsiet uzmanību rakstības un gramatikas kļūdām, nesakritībām stāstos un atrunām, piemēram, kā nestrādājoša kamera. Noteikti nedalieties ar jebkādu materiālu, ko vēlāk varētu izmantot jūsu šantažēšanai.

Ja tomēr šantāža jau ir notikusi, nekautrējaties meklēt palīdzību pie Valsts policijas. Saziņai var izmantot mobilo aplikāciju Mana Drošība, kā arī e-pastu cyber@vp.gov.lv.

Kampaņa tiek īstenota par ES Iekšējā drošības fonda projekta "Valsts policijas kapacitātes pilnveidošana ar augsto tehnoloģiju palīdzību izdarīto noziedzīgo nodarījumu prevencijā un apkarošanā" līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!