1. jūnijā portālā Delfi: Vēlēšanās iesaista Raini; 'Delfi' izaicinājums; atomtankā uz iecirkni
1. jūnijā portālā Delfi: Vēlēšanās iesaista Raini; 'Delfi' izaicinājums; atomtankā uz iecirkni
Vēlēšanās iesaista Raini
Partiju priekšvēlēšanu programmas ierakstīti ne tikai dažādas izpildāmības pakāpes solījumi, bet arīdzan
dzejnieku, rakstnieku un valstsvīru atziņas
. Visnaskāk uz Raini un citiem literātiem atsaukties steidz Latvijas Zemnieku savienība, Nacionālā apvienība un ZZS. Visliriskākās rindas atrodamas partiju programmās Kurzemē, Zemgalē un Vidzemē, taču Rīgā krāšņo citātu nav vispār.


Vispopulārākais deputātu kandidātu lokā ir Rainis un viņa vārdi "pastāvēs, kas pārvērtīsies". Nereti partiju programmās iemanījies arī Kārlis Ulmanis un Jānis Čakste.


Portāla "Delfi" aptaujāto ekspertu viedokļi par citātu izmantošanu dalās. "Manuprāt, miris rakstnieks pelnījis vismaz cieņu, bet ne grābstīšanos ar netīrām roķelēm," sacīja rakstnieks Guntis Berelis, piebilstot, ka partijas bieži neizprot citātu jēgu un kontekstu. Tikmēr dzejnieks Eduards Aivars neko peļamu dižgaru citēšanā nesaskata. Savukārt RSU starpkultūru komunikācijas profesors Deniss Hanovs lēš, ka partijas šādi nerisina problēmas, bet tā vietā piedāvā izrādi un alegoriskas figūras.
Delfi vēlēšanu izaicinājums
Ir jāmainās vēlētāju kūtrumam pašvaldību vēlēšanās! Pirms četriem gadiem tikai 21 pašvaldībā no 119 nobalsoja vairāk nekā puse balsstiesīgo. Tāpēc portāls "Delfi" met
izaicinājumu vēlētājiem
– pašvaldībai, kur iedzīvotāji procentuāli vispārliecinošāk pārspēs 2013. gada līdzdalību, dāvāsim Vara Braslas ģimenes spēlfilmas "
Vectēvs, kas bīstamāks par datoru
" īpašu seansu un tikšanos ar filmas radošo komandu un aktieriem. Tāpat "Delfi" žurnālisti par pašvaldību un tās iedzīvotājiem veidos rakstu.


Šeit
vari noskaidrot, cik aktīvai jābūt tavai pašvaldībai. Vēlēšanu
iecirkņi jau dežūrē
. Visu informāciju, kas pie vēlēšanu urnas palīdzēs izdarīt pārdomātu izvēli atradīsi portāla "Delfi" sadaļā "
Domā, spried un sver!
". Ar vadošo partiju mēra amatu kandidātiem vari iepazīties projektā "
Delfi TV ar Jāni Domburu
", kur pieejami arī
spilgtākie mirkļi
no intervijām ar Rīgas mēra krēsla tīkotājiem. Ja neviens potenciālais Rīgas mērs nepārliecina, tad iesakām piedalīties "
aklajās vēlēšanās
".


Vēlētājiem nepieciešamo
informāciju reģionos iegūt ir krietni sarežģītāk
, aptaujājot reģionālos medijus, noskaidroja portāls "Delfi". "Secinājums – ciktāl medijs var kandidātus popularizēt, atsaucība ir milzīga, bet nepatīkami jautājumi nav tik viegli atbildami," stāsta laikrakstā "Bauskas Dzīve". "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" pārstāvji atklāj, ka papildu izdevumi ar vēlēšanām saistītā satura radīšanai nepatīkami atspēlēsies gada beigās, kad medijs cietīs lielākus finansiālos zaudējumus.
Atomtankā uz iecirkni
Ja izgudrotāju centieni būtu veiksmīgāki, 3. jūnijā uz vēlēšanu iecirkni varētu doties gan ar kodolenerģiju darbināmā tankā, gan atomauto, gan atomlidmašīnā. Protams, pēc tam atkal atgriežoties savā kodolreaktora darbinātajā privātmājā.


Drīz pēc kara zinātnieki gan ASV un Padomju Savienībā, gan arī citās valstīs meklēja iespējas ar lēto atomenerģiju apgādāt ne tikai nacionālos elektrotīklus, bet padarīt to universāli pārvietojamu. Futurologu izplānoto progresu gan bremzēja pašu reaktoru izgatavošanas sarežģītība, dārdzība, kā arī pārāk lielie izmēri.


Portāls "Delfi" piedāvā iepazīties gan veiksmīgi izmēģinātiem, gan līdz galam nerealizētiem
atomenerģijas izmantošanas eksperimentiem
.
Vēl portālā Delfi:
Spāru svētkus piedzīvojusi pirmā ēka Klīversalas kvartāla apbūvē – 20 miljonus eiro vērtā "River Breeze Residence", kur septiņos stāvos izvietoti 48 dzīvokļi. Projekta attīstītāja AS "Pro Kapital Latvia" meitasuzņēmums SIA "Klīversala" teritorijas attīstībā plāno
investēt vairāk nekā 100 miljonus eiro
, veidojot dzīvojamās ēkas, piestātnes, kafejnīcas un promenādi. Tikmēr svētki Dagdas novadā ir Ēvaldam, kurš Simtgades loterijā
laimējis 100 tūkstošus eiro
. Prieki arī "Rīgas satiksmes" darbiniekiem, kuriem
pirms vēlēšanām izmaksāta 50 eiro prēmija
.


Latvijas sieviešu basketbola izlase rūpīgi gatavojas 16. jūnijā gaidāmajam Eiropas čempionātam. Treneris Mārtiņš Zībarts portālam "Delfi" pastāstīja, ka galvenais
darbs šobrīd noris pie taktisko zināšanu papildināšanas
. Vairākas atziņas par izlases gatavību Zībarts ieguva pēc Čehijā aizvadītā pārbaudes turnīra, kur Latvija ieguva otro vietu. Basketbolistes klātienē varēs vērot sestdien "Arēnā Rīga", kur viņas tiksies ar Baltkrievijas izlasi.


ASV veiksmīgi izmēģinājušas uz zemes bāzētu
aizsardzības sistēmu
pret starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm. Izmēģinājums sakrīt ar laiku, kad pieaugusi spriedze starp ASV un Ziemeļkoreju, kas šogad jau deviņas reizes palaidusi ballistiskās raķetes. ANO nobažījusies arī par pilsoņu kara novārdzināto arābu valsti Jemenu, kurai draud pilnīgs
sociāls, ekonomisks un institucionāls sabrukums
. Humanitāro lietu birojs brīdina, ka ciešanas Jemenā ir arī pasaules bezdarbības rezultāts.


Baltkrievijā, kur plaši tiek lietota krievu valoda, mediju telpā nepastāv robežas starp Baltkrieviju un Krieviju, kas rada pateicīgu lauku Krievijas propagandas izplatībai un dienas kārtības noteikšanai, Baltkrievijas ārpolitikai veltītas grāmatas "Belarusian Foreign Policy – 360" atklāšanā
atzina baltkrievu pētniece Aļona Artsiomenka
. Baltkrievijas nacionālajos TV kanālos ap 80% ir Krievijas saturs. "Mēs mēģinām spert soļus mūsu informācijas telpas aizsardzībai, bet mēs redzam, ka Krievijai svarīgos jautājumos, piemēram, par Krimas aneksiju, baltkrievi ir gatavi atbalstīt Krievijas pozīciju," stāsta Artisomenka.


Ko darīt, ja iemīļotās grupas vai albuma nosaukums ir, piemēram, "ᄼᄽᄾ", "÷" vai "★"? Varētu likties, ka grupa, izvēloties maksimāli dīvainu nosaukumu, zāģē zaru, uz kura pati sēž, jo tādējādi lielā mērā padara sevi "neatrodamu" internetā. Tomēr ir gadījumi, kuros
tieši tāds ir mērķis
. Taču "Delfi" kultūras sadaļā pavisam viegli atrodams un noklausāms "Carnival Youth" singls "
Kilometriem tālu
" no jaunā albuma "Vienā vilcienā". Savukārt
šeit
vari lasīt muzikologa Dāvja Eņģeļa recenziju par LNSO 90. sezonas noslēguma koncertu.
Dienas versija:
Nodokļu reforma Latvijas ekonomikas dos divus galvenos dzinējspēkus –
paaugstinās eksportspēju un produktivitāti
, vērtē Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Jānis Endziņš. Atsaucoties uz domnīcas "Certus" veikto
pētījumu par demogrāfijas tendencēm Latvijā
, Endziņš atgādina, ka 2030. gadā katrs ceturtais iedzīvotājs Latvijā būs pensionārs. Lai gan Eiropas Komisija
izrādījusi neapmierinātību
par nodokļu reformas ietekmi uz Latvijas fiskālo plānu, Endziņš argumentē – izmaiņas jāveic tagad, jo vēlāk būs par vēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!