Foto: Shutterstock
Šī ir viena no 10 patiesībām par naudu – atgādinājums sev, saviem tuvajiem un savai valstij par prātīgu saimniekošanu. Jo prātīgāki saimnieki savā ģimenē un zemē būsim, jo pārticīgāk dzīvosim paši un dzīvos mūsu bērni.

Līdzīgi kā teicienā "Nav sliktu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs", arī naudas aizņēmums nav jāvērtē nosodoši, ja vien tas ir pārdomāts. Aizņemoties, piemēram, izglītības iegūšanai, labākas dzīvesvietas nodrošināšanai vai vienkārši sen kārota lielāka pirkuma veikšanai, jāatceras, ka aizņemtā nauda būs jāatdod no nākotnē nopelnītā un par aizņemšanos būs jāmaksā arī procenti. Tāpēc aizņemoties rūpīgi jāizvērtē, vai spēsim nopelnīt pietiekami, lai atdotu gan parādu, gan procentu maksājumus, turklāt lai pēc tam, kad veikti ar aizdevumu saistītie maksājumi, paliktu nauda arī ikdienas vajadzībām un vismaz nelielu uzkrājumu izveidošanai.

Aizņemoties jāvērtē, vai atmaksāsies atdot gan aizņēmumu, gan procentus.

Ilze atradusi jaunu un labāk atalgotu darbu netālajā pilsētā, bet nokļūšanai tajā nepieciešams auto. Nauda tā iegādei viņai jāaizņemas, taču ar jauno algu viņa spētu segt auto kredīta mēneša maksājumus un pāri paliktu lielāki ienākumi nekā līdz šim.

Andrim ir apnicis vecais auto. Viņš pamanījis reklāmu tāda auto iegādei, kādu Andris sen vēlējies, ar neticami lielu – 20% – atlaidi, turklāt tiek piedāvāti arī izdevīgi auto līzinga nosacījumi. Ja Andris šo auto iegādātos, līzinga mēneša maksājumos viņam nāktos atdot pusi no saviem ienākumiem.

VIENMĒR ievēro šos aizņemšanās principus!

– 30% princips:
kopējiem mēneša kredītmaksājumiem nevajadzētu pārsniegt trešdaļu no mēneša ienākumiem.

– 72 stundu princips:
ja kāda kārota pirkuma iegādei nepieciešams aizņēmums, nogaidi vismaz trīs dienas, līdz pieņem lēmumu par preces iegādi. Tā preci nebūsi iegādājies mirkļa emociju ietekmē, kā arī būsi izsvēris, vai aizņēmums tev tiešām nepieciešams.

– Triju piedāvājumu princips:
pirms aizņemies naudu, izpēti vismaz triju dažādu aizdevēju piedāvājumu. Izvērtē ne tikai procentu likmi, par kādu tiek aizdota nauda, bet arī soda sankcijas, ja neparedzētu iemeslu dēļ gadīsies maksājumus kavēt.

– Kopējās cenas princips:
ja gatavojies iegādāties kaut ko ar aizņēmuma palīdzību, vienmēr izrēķini, cik prece maksās kopā ar visiem aizdevuma procentiem. Iespējams, atklāsi, ka tik daudz nemaz nevēlies maksāt par šīs preces iegādi.

Piemēram, uz 20 gadiem dzīvokļa iegādei paņemtajam 30 000 eiro kredītam ar gada procentu likmi 3% kopējā atmaksājamā summa perioda beigās, ieskaitot komisijas maksu, būs aptuveni 40 000 eiro.

Ko nozīmē aizņēmums uzņēmumam?

"Jaunuzņēmuma kontekstā aizdevums nav kredīts bankā, no kura gaida procentus, bet tās ir investīcijas. Manas atziņas, ko šīs investīcijas nozīmē: mēs aizņemamies jeb piesaistām investīcijas, lai mācītos; pirms aizņemamies, mums ir skaidri jānodefinē, kam mēs šo naudu tērēsim, un trešā atziņa, kas ir pati svarīgākā, – jāsaprot, kas ir rezultāts.
Jaunuzņēmuma gadījumā pats svarīgākais ir pieaudzēt uzņēmuma vērtību. Un tā ir arī mana patriotisma definīcija – es ar savu pilsonisko un ekonomisko aktivitāti ceļu uzņēmuma daļiņu vērtību."

Jaunuzņēmuma "Infogr.am" līdzdibinātāja Alise Dīrika

Kāpēc valstij jāaizņemas prātīgi?

Ja valsts izdevumi ir lielāki nekā ieņēmumi, valsts saimnieko ar budžeta deficītu un trūkstošā nauda jāaizņemas. Īsu laiku tas šķiet ieguvums, jo dzīve kļuvusi pārticīgāka, bet ilgtermiņā naudas būs mazāk: par lielāku parādu būs jāmaksā lielāki procentu maksājumi. Nākamajos gados budžetā būs mazāk naudas izglītībai, veselībai un drošībai, turklāt parāds var kļūt par nevēlamu mantojumu nākamajām paaudzēm – bērniem un mazbērniem maksājams.

Latvijas Bankas analītiķi seko Latvijas valsts ekonomikas rādītājiem un sniedz ieteikumus valdībai, lai valsts budžeta līdzekļu izlietojums būtu saimniecisks un pārdomāts ilgtermiņā.

Vairāk par prātīgiem finanšu risinājumiem nebaltā brīdī uzzini makroekonomika.lv
Par 10 patiesībām uzzini vēl naudasskola.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!