Foto: Pexels
Šī ir viena no 10 patiesībām par naudu – atgādinājums sev, saviem tuvajiem un savai valstij par prātīgu saimniekošanu. Jo prātīgāki saimnieki savā ģimenē un zemē būsim, jo pārticīgāk dzīvosim paši un dzīvos mūsu bērni.

Pēc vasaras ir ziema, bet pēc ziemas atkal vasara – tāpat cikliski mainīgi ir gan mājsaimniecību, gan valsts ienākumi. Tāpēc labajos laikos jāgatavojas sliktākiem laikiem, bet sliktākie laiki "jāpārziemo", izmantojot iekrāto.

Katram jārēķinās, ka mājsaimniecību ienākumi ir cikliski svārstīgi un ekonomiskās attīstības cikli var ietekmēt arī viņa ienākumus. Piemēram, uzņēmumam, kurā cilvēks strādā, var klāties sliktāk, tāpēc tas var būt spiests samazināt algas vai atlaist darbiniekus, vai pat bankrotēt.

Arī cilvēka dzīvē ienākumu līmenis un izdevumu vajadzības ir mainīgas. Piemēram, katra nākamā bērna piedzimšana ģimenē var radīt jaunus tēriņus, bet aiziešana pensijā krietni samazina ienākumus.

Mājsaimniecība ir pasargāta, ja, plānojot budžetu, tiek paredzēti visi iespējamie iemesli ienākumu un izdevumu pārmaiņām gan tuvākā, gan tālākā nākotnē.

Tāpēc budžeta ienākumu un izdevumu prognoze jāplāno ilgtermiņā.

Arī valsts labklājību ietekmē ekonomiskās attīstības cikli. Ekonomisti pamanījuši, ka izaugsmes un krituma periodi 10 gadu laikā var notikt pat divreiz.

Valdības uzdevums ir mazināt ekonomiskās lejupslīdes negatīvo ietekmi uz uzņēmumiem un darba tirgu, palīdzot saglabāt iespējami daudz darbvietu, lai nodrošinātu pietiekamus ienākumus mājsaimniecībām.

"Mācoties no ekonomiskās krīzes 2008. gadā, uzņēmumā esam izveidojuši ilgtermiņa stabilitātes fondu. Tajā katru mēnesi atliekam noteiktu naudas summu. Mūsu peļņu var ietekmēt ne tikai ekonomiskā situācija valstī, bet arī laikapstākļi, piemēram, slapja vasara. Uzkrājumi rada mūsu darbiniekiem ļoti svarīgu drošības un stabilitātes sajūtu."

AS "Latvijas Finieris" padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis

Latvijas Banka rūpīgi seko līdzi valsts budžeta plānošanai un tēriņiem, sniedzot padomus valdībai līdzsvarotāka budžeta veidošanai atbilstoši ekonomiskās attīstības ciklam.

Vairāk par ieteikumiem valsts prātīgai saimniekošanai uzzini makroekonomika.lv.
Par 10 patiesībām uzzini vēl naudasskola.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!