Pusaudzis un stress

Kā omega-3 var palīdzēt organismam pārejas vecumā

Pusaudzis un stress

Kā omega-3 var palīdzēt organismam pārejas vecumā

Foto: "Shutterstock"

Vārds "stress" 21. gadsimtā, šķiet, nevienam nav svešs, un jutīgāki pret tā ietekmi ir pusaudži. Ja pieaudzis cilvēks savu stresa līmeni var kontrolēt pats, tad pusaudzim vēl ir nepieciešama pieaugušo palīdzība, gādājot, ka ar uzturu tiek uzņemts viss nepieciešamais, lai organisms varētu pareizi attīstīties. Kas nepieciešams pusaudža organismam – stāsta ģimenes ārste Elita Adijane.

Pusaudžu stress

"Stresa līmeni izmērīt mēs nevaram, un to lielākoties nosaka cilvēka psihoemocionālā labilitāte vai stabilitāte, kā arī attieksme pret to, kas notiek ar viņu pašu vai viņam apkārt. Tas var būt atkarīgs gan no ģenētikas (tādā gadījumā to izmainīt nevarēs, vienīgi kontrolēt), gan arī no noskaņas ģimenē, proti, kā pusaudzim apkārt reaģē pieaugušie. Ja apkārt ir negācijas un trauksme, tad šādu dzīves uztveres modeli pārņem arī pusaudzis," skaidro Adijane.

Stresu pusaudžiem sagādā arī vide, kurā viņi ikdienā atrodas, – klasesbiedri, interešu pulciņi, draugi. Ja attiecības ir labas un domstarpību nav, stresa līmenis ir zems, savukārt mobinga, aizvainojumu un atgrūšanas gadījumā emocionālā labsajūta tiek krietni iedragāta, kas atsaucas arī uz fizisko stāvokli.

Nereti stresa faktors ir arī lielā noslodze – dažādi pulciņi, nodarbības, papildstundas, lai gūtu labākas sekmes mācībās utt. "Ir diezgan sarežģīti izfiltrēt, vai tas, ko bērns vai pusaudzis dara, tiešām patīk viņam pašam, vai arī viņš dara to, kas patīk vecākiem. Tas arī rada stresu un neapmierinātību ar sevi," skaidro ārste.

Foto: "Shutterstock"

Omega-3 taukskābes un to pozitīvā ietekme uz pusaudžiem

Kā uzsver Adijane, smadzenes attīstās līdz 25 gadu vecumam, tāpēc, ja šajā laikā organismam kā trūkst, var būt traucēta gan smadzeņu, gan arī fiziskā attīstība: "Augšanas periodā ļoti svarīgs ir kalcijs, kas pamatā sastopams piena produktos. Nepieciešami ir dārzeņi, kur ir B grupas vitamīni. Gaļa – augošam organismam ļoti ir nepieciešamas olbaltumvielas. Un noteikti nedrīkst aizmirst par zivīm, jo tās satur omega-3 nepiesātinātās taukskābes!"

Zivis būtu ieteicams savā uzturā iekļaut vismaz divas reizes nedēļā. Omega-3 nepiesātinātās taukskābes var uzņemt ar treknajām zivīm – foreli, skumbriju, siļķi vai jūras veltēm. Omega-3 taukskābes ir arī pākšaugos, riekstos un sēklās, jūras aļģēs, auksta spieduma eļļās.
Omega-3 taukskābes ir nepieciešamas visam organismam – gan sirds–asinsvadu sistēmai, gan centrālajai nervu sistēmai, bet jo īpaši tās ir vajadzīgas galvas smadzenēm. Adijane uzsver, ka šī iemesla dēļ omega-3 taukskābes būtu vēlams iekļaut uzturā bērniem jau no pusgada vecuma. Optimālā dienas deva ir viens grams omega-3 taukskābes, no kurām 500 mg jābūt EPS (eikozapentaēnskābes) un DHS (dokosaheksaēnskābes) taukskābju summai.
"Patiesībā pēc struktūras smadzenes ir tauki, un omega-3 taukskābes ir vajadzīgas, lai veidotos smadzeņu neironi un pareizi attīstītos sinapses – smadzeņu nervu šūnas un nervu šūnu veidojumi, kas nogādā elektriskos signālus starp smadzeņu šūnām. Jo raitāk šie procesi norit, jo veiksmīgāk pusaudža smadzenes tiek galā gan ar mācību vielu, gan ārējiem stresoriem, gan nomāktu garastāvokli."

Tā kā omega-3 taukskābes pozitīvi ietekmē centrālās nervu sistēmas šūnu membrānas, tās uzlabo gan kognitīvās funkcijas, gan arīdzan miegu, kas ir ļoti būtisks smadzeņu atpūtai, jo pusaudža vecumā ik dienu tiek uzņemta jauna informācija. Jo īpaši svarīgi tas ir uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroma gadījumā (ADHD) – omega-3 var palīdzēt atvieglot tā izpausmes, kas pusaudžiem mēdz traucēt veiksmīgi apgūt mācību vielu.

Foto: "Shutterstock"

Pirmās pazīmes, ka pusaudža organismam kaut kā trūkst, ir nogurums, pastiprināta miegainība, svīšana, svara pieaugums vai zudums, bālas gļotādas, neaug mati un nagi, elpas trūkums fiziskas slodzes laikā.
Līdztekus smadzeņu funkciju uzlabošanai omega-3 taukskābes var atvieglot arī dažādu alerģiju izpausmes, kas nereti par sevi liek manīt tieši pārejas vecumā. Piemēram, regulāra omega-3 taukskābju uzņemšana var atvieglot astmas, rinīta un ekzēmas izpausmes. Adijane izceļ, ka ļoti bieži jaunajai paaudzei novērojamas gan alerģijas, gan arī dažādu produktu nepanesība, kas noved pie vitamīnu un minerālvielu uzsūkšanās traucējumiem.

Nepiesātinātās omega-3 taukskābes ir nepieciešamas arī normālai redzei – tās mazina sausumu un līdz ar to arī tādas nepatīkamas sajūtas kā nieze, dedzināšana, jutīgums pret gaismu vai neskaidra redze un kavē dažādu deģeneratīvu procesu norisi, piemēram, iekaisuma, tīklenes bojājuma u. c. Tāpat omega-3 taukskābes ir būtiskas sirds veselībai, jo tās stiprina sirds muskuļa šūnapvalkus un mazina sirds ritma traucējumus, kā arī var palīdzēt uzturēt normālu asinsspiedienu.

"Ne vienmēr pusaudži saslēdz savu dzīvesveidu un ikdienas uzturu kopā ar savu pašsajūtu un veselības stāvokli. Vecākus lielākoties tas satrauc vairāk – ja augšanas periodā bērna un pusaudža organisms nesaņem visu nepieciešamo, pēcāk tas atsauksies ar grūtībām mācīties un nomāktu garastāvokli," rezumē ārste.

UZTURA BAGĀTINĀTĀJS. UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU