Tuvojoties Latvijas 100 gadu jubilejai, nacionālais mazumtirgotājs ELVI ir sarūpējis nenovērtējamu dāvanu 100 Latvijas mūzikas skolām – “Latviešu kordziesmas antoloģiju” 12 sējumos, ko veidojis profesionāls kolektīvs diriģenta Imanta Kokara un mūzikas zinātnieka Arnolda Klotiņa vadībā.

Iniciatīvas idejas autors ir diriģents, Imanta Kokara dēls Uldis Kokars, kurš arī pats piedalījies antoloģijas tapšanā. "Tā bija tēva lolota ideja. Darbs pie šiem sējumiem ilga 12 gadus, un nevar teikt, ka mēs slinkojām vai lēni strādājām. Mēs esam lepni par paveikto: katrā sējumā ir pārstāvēti nozīmīgākie sava laika Latvijas autori un viņu vērtīgākais devums a cappella kormūzikā," paveikto vērtē Kokars.

"Man šķiet, ka katram ir ļoti svarīgi izdarīt kaut ko labu. Šis darbs paliks pēc tevis. Koncerti ir un paiet, bet šo tu vari turēt rokās un apzināties, ka tas ir labi izdarīts," gandarījumu par paveikto neslēpj Kokars.

"Godinot Latvijas simtgadi, ikvienam no mums gribas atstāt kaut ko vērtīgu. Uldis ar savu tēvu un komandu ir to izdarījuši, un mēs, ELVI, varam mazliet palīdzēt, dāvinot viņu paveikto Latvijas mūzikas skolām. Mēs gribam, lai šajos sējumos apkopotais darbs un tā vērtība paliek skolām un jauniešiem. Tiem, kuri pēc gadiem būs mūsu pamatu pamats un rūpēsies par Latviju," sadarbību vērtē SIA "ELVI Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Daudzas no grāmatām jau aizceļojušas uz ārzemēm vai nonākušas privātkolekcijās, bet iniciatīvas mērķis ir ļaut sējumiem nonākt tur, kur tie tiks izmantoti.

"Mēs vēlamies, lai bērniem un jauniešiem ir iespēja šķirstīt šīs grāmatas un ne tikai lasīt notis, bet arī uzzināt un iepazīt Latvijas kormūzikas vēsturi, komponistus un attiecīgo laikmetu. Mums ir svarīgi pēc sevis atstāt kaut ko paliekošu un vērtīgu, un mēs tiešām esam par Savējiem," ELVI vīziju raksturo Vārtukapteine.

"Latviešu kordziesmas antoloģija" aptver latviešu kormūziku laikā no pirmajiem Dziesmu svētkiem 1873. gadā līdz 2000. gadam. Pieci sējumi veltīti oriģinālmūzikai, pieci – tautasdziesmu apdarēm, bet divos sējumos apkopota latviešu garīgā kormūzika.

Katrā A4 formāta nošu sējumā ir ne mazāk kā 200 lappušu, un tie ir iesieti cietajos vākos. Notīm ir pievienoti fotoattēli, radošās biogrāfijas, komponistu portreti un komentāri. Visi teksti, arī dziesmu vārdi, ir tulkoti angliski, ir pievienota arī latviešu valodas izrunas paraugvārdnīca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!