Simtgades noskaņās nacionālais mazumtirgotājs ELVI 100 Latvijas mūzikas skolām dāvina "Latviešu kordziesmas antoloģiju" – 12 sējumus, ko veidojis profesionāls kolektīvs diriģenta Imanta Kokara un mūzikas zinātnieka Arnolda Klotiņa vadībā. Ideju par tēva mūža darba nodošanu nākamajām paaudzēm izlolojis diriģents, Imanta Kokara dēls Uldis Kokars, kurš uzskata – mūzika maina bērnus.

Audzis diriģentu Imanta un Edītes Kokaru ģimenē, Uldis neslēpj, ka viņa paša ceļš mūzikā bijis likumsakarīgs: "Kad mūzika tev caurām dienām ir apkārt, tu redzi mūziķus un tiecies ar viņiem, tā tas vienkārši notiek."

Ikdienā Kokars vada Latvijas Universitātes vīru kori "Dziedonis", kā arī strādā ar Balvu novada jaukto kori "Mirklis" un Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas jaukto kori, ikdienā satiekot dažāda vecuma koru mūzikas mīļotājus.

"Kori "Dziedonis" vadu trīs gadus, un līdz ar manu atnākšanu ļoti izmainījām muzicēšanas stratēģiju. Ja godīgi, tagad pie mums korī valda jaunie. Tā ir mūsu nākotne, un tikai caur jauno paaudzi mēs varam kaut ko darīt," spriež Kokars.

Par gados jaunu dalībnieku trūkumu "Dziedonim" nav jāsūdzas. "Vīru dziedājumam ir cits spēks un enerģija," novērojis diriģents un pieļauj, ka tieši tas mudina jauniešus tiem pievienoties. Savu lomu spēlējot arī tas, ka vīru korī visi ir vienlīdzīgi.

"Vīru korī visi ir uz tu. Kad 16 gadus vecs puisis kā līdzvērtīgs var uzrunāt 80 gadus vecu kungu, tas ir forši," smaida Kokars.

Koriem gan ir "konkurence" ar dejošanas kolektīviem, bet pats svarīgākais tomēr ir tas, lai bērni ir nodarbināti.

"Galvenais, lai bērns vispār kaut ko dara. Domas kļūst citādākas, un bērni izmainās," novērojis pieredzes bagātais diriģents.

"Kad cilvēks dzied, viņš kļūst skaists. Tā ir. Dziediet! Vienkārši ir jādzied!" Kokars, ar nacionālā mazumtirgotāja ELVI atbalstu dāvinot 100 mūzikas skolām "Latviešu kordziesmas antoloģiju", vēl visiem Latvijas valsts simtgadē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!