Turpinot stāstu par nacionālā mazumtirgotāja ELVI dāvanu 100 Latvijas mūzikas skolām simtgadē – "Latviešu kordziesmas antoloģiju" 12 sējumos –, devāmies pie idejas autora diriģenta Ulda Kokara vadītā Latvijas Universitātes vīru kora "Dziedonis", lai gūtu atbildi uz jautājumu, kas tad ir tas, kāpēc cilvēki izvēlas ikdienu saistīt ar kormūziku.

Kori vieno dažādas paaudzes, un arī "Dziedonis" nav izņēmums. Tur plecu pie pleca dzied vēl pilngadību nesasnieguši puiši un dzīvē daudz pieredzējuši vīri, piemēram, Oskars Bude savā mūžā ir piedalījies 15 Dziesmu svētkos.

Katram ir savs ceļš, kas aizvedis pie kormūzikas, bet vīru korī visi novērtē vienlīdzību un brālības sajūtu – vecākie iedrošina un pamāca jaunākos, bet kungiem koris un ar to saistītās aktivitātes ir sava veida jaunības eliksīrs.

Oskars Bude "Dziedonī" dzied jau kopš 1965. gada, un kora vadībā viņš pieredzējis gan Imantu Kokaru, gan tagad – viņa dēlu Uldi.

"Visiem Kokariem piemīt īpašs temperaments, aizrautība un kaislība. Tas ir vīrišķīgi. Vīru korim nevar būt nevīrišķīgs diriģents. (..) Kādu baudu izjūt, kad tev priekšā ir diriģents, kurš no tevis izvelk dvēseli ārā," to, cik svarīgs korim ir vadītājs, zina teikt Bude.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!