Foto: DELFI
Lielajām pašvaldībām ietekme valdībā un Saeimā ir neproporcionāli liela, portāla "Delfi" projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" intervijā atzina politiskās partijas "Latvijas Reģionu apvienība" (LRA) līderis un Rīgas mēra amata kandidāts Mārtiņš Bondars.

Intervijā Bondars runāja arī par partijas kopējo stratēģiju ekonomikas veicināšanai, norādot, ka, piemēram, Rīgas ostā jāattīsta ražošana.

Bondars skaidroja, ka LRA izveidota no novadu un reģionu līderiem, kurus "valsts līmenī nedzirdēja", papildinot, ka tie bijuši aptuveni 600, 700 tūkstoši, kas netika nesadzirdēti. Partijas līderis sacīja, ka partija fokusējusies uz trīs jomām – ekonomisko bloku, nacionālo drošību un decentralizāciju, paskaidrojot, ka "Latvija nav pilsēta ar parku, bet vieta, kur ir kultūrvēsturiskie centri".

Vaicāts par svētdien diskusijā izteikto ekspertu viedokli par pašvaldību spēcīgo lobiju gan Ministru kabinetā, gan parlamentā, Bondars konkrēti neatbildēja, vien noteica, ka lielo pilsētu, kuras ir pārstāvētas Saeimā un valdībā, ietekme ir disproporcionāli liela. Aicināts nosaukt konkrētas pašvaldības Bondars minēja Ventspili, kā arī Jelgavu un Liepāju. Mazāka ietekme, viņaprāt, ir Valmierai. Vienlaikus Bondars gan pauda viedokli, ka, piemēram, Pašvaldību savienība piedzīvo "ne savus labākos laikus" un nespēlē to būtiskāko lomu ne valdībā, ne Saeimā.

Runājot par ekonomiku, Bondars pauda viedokli, ka IKEA būvniecība Stopiņu novadā, nevis Rīgā ir "liels Rīgas fiasko". Tāpat viņš pauda pārliecību, ka Rīgas ostā nepieciešams "attīstīt tādas ražošanas, lai varētu ražot pasaulē nepieciešamas preces". Kā potenciālos investorus politiķis minēja Āzijas valstis, piemēram, Japānu. Tāpat Rīgas mēra amata kandidāts uzsvēra, ka, piemēram, Spilves pļavas stāvot pilnībā tukšas un ekonomiskā aktivitāte tur nenotiek, bet būtu nepieciešams piesaistīt investīcijas. Bondars uzsvēra, ka viņam ir pietiekami daudz personisko kontaktu visā pasaulē, lai panāktu investīciju pieplūdumu.

Vaicāts par personisko kontaktu izmantošanu, proti, kāpēc viņš to nav darījis līdz šim, Bondars pauda pārliecību, ka "pie esošās varas, kas noraida visu" to nevarot izdarīt. Papildus tam Bondars uzsvēra, ka līdzšinējā pilsētas vietā "neko nav pieņēmusi", kā piemērus minot gan autotransporta nodokli, gan, ar ekonomiku un investīcijām nesaistītās, prezidenta vēlēšanas.

Bondaram bija viedoklis arī par nevienlīdzības mazināšanu, skaidrojot, ka "pamata problēma nav nevienlīdzība, bet pārāk mazi ienākumi un nespēja ievilkt to kapitālu, kas varētu ienākt Latvijā". Viņa skatījumā nevienlīdzību ir iespējams mazināt ar izglītības un veselības iespējām, bet ne ar nodokļiem. "Ar nodokļiem nē, jo tā jau mēģināja Padomju Savienībā, un Padomju Savienība beidzās," tā klāstīja Bondars.

Savukārt attiecībā uz pārmetumiem par zaļās gaismas došanu "pašvaldību izdevumiem", Bondars klāstīja, ka veicinājis politisko konkurenci, taču pēc tam tomēr norādīja, ka nav veicinājis politisko konkurenci, skaidrojot, ka "gribējis panākt, ka pašvaldībai ir tiesības savus iedzīvotājus informēt par lēmumiem". Bondars skaidroja, ka atsevišķas pašvaldības "negodīgi izmanto šo instrumentu", bet tas esot cits jautājums. Līdz ar to Bondars palika pie savas pārliecības, ka balsojums par pašvaldību izdevumu nākotni bija "par informācijas pieejamību". "Pašvaldībai tiesības nodrošināt savus iedzīvotājus ar informāciju," pauda Bondars.

Vēl politiķis skaidroja, ka Konkurences padomes (KP) vadītājai Skaidrītei Ābramai un viņas vadītajai iestādei nav "nekāds sakars ar politisko konkurenci".

Intervijas noslēgumā vaicāts par partijas priekšvēlēšanu kampaņas izmaksām, politiskā spēka līderis pieļāva, ka iztērēs maksimumu, savukārt uz jautājumu, par to, ko sagaida partijas sponsori, Bondars atbildēja, ka varas maiņu Rīgā.

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu un svētdienās piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību
diskusijas.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušās intervijas un diskusijas par tām iespējams noskatīties šeit.

Aicinām lasītājus politiķiem, kurus vēl intervēs Jānis Domburs, jautājumus uzdot komentāros, rakstot lasītāju satura redaktoram uz aculiecinieks@delfi.lv vai ziņojot portālam "Delfi" tā sociālo tīklu profilos.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!