Foto: DELFI

Rīgas domes deputāta kandidāts Mārtiņš Bondars (LRA, "Latvijas attīstībai") nenožēlo, ka 2014. gadā Saeimas vēlēšanās kandidējis kopā ar Artusu Kaimiņu, kurš vēlāk lēma no partijas izstāties, savukārt partijas biedru Rolandu Poguli, kurš izteicies, ka vēlēšanās neatbalsta Bondara kandidatūru, sauc par nodevēju.

Portāla "Delfi" projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" Rīgas domes deputāta amata un mēra posteņa kandidāts, Saeimas deputāts Bondars, vaicāts par izmaiņām pēc Kaimiņa atšķelšanās no viņa vadītās partijas, sacīja, ka "kurš kuru ieveda vai neieveda Saeimā varēs redzēt 4. jūlijā", piemetinot, ka "vēlēšanu dzīve nesaistās ar vienu personību".

Bondars uzsvēra, ka Saeimas vēlēšanās viņš bijis kopā ne tikai ar Kaimiņu, bet arī vēl ar 115 citiem kandidātiem. "Politika kopumā ir pārbaudījums ar varu un naudu. Artuss izvēlējās citu ceļu," rezumēja politiķis. "Ne mirkli nenožēloju to brīdi, kad aizgāju ar Artusu Kaimiņu. Viņš ienāca politikā un viņa politiskās izvēles tagad ir citādas," rezumēja Bondars. Tāpat viņš norādīja, ka jau 2014. gadā uz Saeimas vēlēšanām bija domas saslēgties ar partiju "Latvijas attīstībai", ar ko apvienojušies pašvaldību vēlēšanās šogad. "Tajā brīdī mums atšķīrās redzējums par personībām. Dažām, kas tobrīd bija saistītas ar "Latvijas attīstībai"," skaidroja Bondars, papildinot, ka viena no šīm personībām bijis bijušais premjerministrs.

Runājot par iepriekšējo politisko darbību, kad sākotnēji bijis "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" biedrs, un šī brīža politisko piederību, Bondars aicināja iepazīties ar Saeimas velēšanu programmu, kurā apvienots liberālisms ar konservatīvākām ievirzēm, jo "cilvēki reģionos ir konservatīvāki".

Vienlaikus Bondars uzsvēra, ka ir "savas zemes patriots, savas zemes, kur ir latviešu nācijas vieta, kur dzīvot, bet tas nevar notikt uz citu cilvēku, tautu un reliģijas rēķina".

Vaicāts par neseno notikumu, kad LRA un partijas "Latvijas attīstībai" kopējā sarakstā esošais Rolands Pogulis paziņojis, ka negrasās atbalstīt Bondaru kā saraksta līderi RĪgā, Rīgas mēra amata kandidāts pauda, ka Pogulis ir nodevējs un viņš bija izslēdzams no saraksta. "Esošā Rīgas vara ir atradusi kā šo cilvēku ietekmēt un ir sabojājusi viņu politiķa karjeru," komentēja politiķis.

Intervijas turpinājumā Bondars runāja par plāniem, kurus grasās izpildīt, ja kļūs par Rīgas mēru, minot, ka, "lai Rīgā kaut kas mainītos, ir jāmaina tie cilvēki, kas domē bijuši līdz šim". Viens no ambiciozākajiem plāniem ir nodoms rekonstruēt visas maģistrālās ielas desmit gadu laikā, turklāt rekonstruēt ne tikai virskārtu, bet arī zem ielas esošās komunikācijas. Runājot par infrastruktūru, viņš arī norādīja, ka Rīgā jāņem vērā arī "Rail Baltica" projekts. ""Rail Baltica"" būs ļoti nozīmīgs projekts, kas skars Rīgu tuvākajos četros gados. Ielu un ceļu rekonstrukcija un "Rail Baltica" būvniecība jāliek kopā un tas nav darīts," atzina Bondars.

Vēl viens solītais darbs ir Rīgas izcilības programmas ieviešana, kas paredz studiju un ar studijām saistīto izmaksu segšanu pasaules labākajās augstskolās studējošajiem jauniešiem ar noteikumu, ka viņi pēc studiju pabeigšanas atgriezīsies Latvijā un strādās Rīgā. Bondars norādīja, ka tādā veidā Rīga piesaistīs spējīgus jauniešus un uzlabos Rīgas konkurētspēju.

Turpinot apspriest ar Rīgas finansēm saistītus jautājumus, Bondars kritizēja līdzšinējās Rīgas vadības pilsētas budžeta tērēšanas praksi. "100 miljonus mēs redzam, ka jau esošajā budžetā mēs varam iztērēt citādāk," sacīja politiķis, papildinot, ka šī summa ir iegūstama gan no dotācijām "Rīgas satiksmei", gan izmainot veidus, kādos Rīga rīkojas ar kredītiem. ""Rīgas satiksme" maksā "Rīgas kartei" par kredītu 9%. Šobrīd par šādu cenu jūs nekur nevarat izvietot naudu," rezumēja Rīgas pašvaldības vadītāja amata kandidāts.

"Rīgai ir jāatjauno uzticība iedzīvotāju acīs par saviem tēriņiem. Kādi instrumenti tiek pielietoti, tiek skatīti tajā brīdī, kad redzat, kas tur notiek. Piemēram, kāpēc Rīgas kapitālsabiedrību ienākumi netiek publiskoti," noslēgumā sacīja Bondars.

Savukārt uz jautājumu par kandidēšanu Saeimas vēlēšanās nākamgad, Bondars atbildēja, ka, ja kļūs par Rīgas mēru, 2018. gada Saeimas vēlēšanās nekandidēs.

Pilnu interviju ar Rīgas mēra amata kandidātu Mārtiņu Bondaru (LRA) iespējams noskatīties šeit:

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu un svētdienās piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību
diskusijas.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušās intervijas un diskusijas par tām iespējams noskatīties šeit.

Aicinām lasītājus politiķiem, kurus vēl intervēs Jānis Domburs, jautājumus uzdot komentāros, rakstot lasītāju satura redaktoram uz aculiecinieks@delfi.lv vai ziņojot portālam "Delfi" tā sociālo tīklu profilos.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!