Foto: DELFI

"Politiskā partija "Saskaņa" vairākos jautājumos ir pieļāvusi kļūdas un kļūdas ir jālabo, bet es kā Elksniņš negribu šīs kļūdas pieļaut Daugavpilī," portāla "Delfi" projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" intervijā atzina pats Daugavpils domes priekšsēdētāja amata kandidāts un Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (S).

Interviju caurvija jautājums par "Daugavpils siltumtīklu" iepriekšējo darbību un esošā Daugavpils mēra Jāņa Lāčplēša saistību kukuļošanā, kā arī par mediju vidi pilsētā. Saeimas deputāts skaidroja, ka, viņaprāt, "personas, kuras Daugavpili izaugušas, ir jāsauc pie atbildības". Vaicāts, vai pašreizējo domes vadītāju Lāčplēsi ir jāiesēdina, Elksniņš pārliecinoši atbildēja, ka "ir par ko iesēdināt".

Politiķis skaidroja, ka atbildība ir primārais, bet visiem patīk kolektīvā bezatbildība. Savukārt viņš kandidē, lai "parādītu pašreizējās varas amorālumu, un to, ka Elksniņš var strādāt visu iedzīvotāju interesēs un pamatot savu lēmumu".

Pārejot pie ekonomikas jautājumiem, Elksniņš sacīja, ka jautājums nav tikai par Lāčplēsi, bet gan arī par to, ko darījusi valsts attiecībā uz diviem būtiskiem biznesa jautājumiem - koģenerācijas shēmām un valsts atbalsta sistēmām, piemetinot, ka "no tām izriet visas korupcijas shēmas". Viņš turpināja, skaidrojot, ka valsts izveidojusi mehānismu, kurā, ja privātie uzņēmēji noslēdz līgumu par siltuma piegādi un saņem koģenerācijas licenci, tad valsts tos dotē, bet pašvaldības vietējie uzņēmumi no tā zaudē. Atsaucoties uz Valsts kontroles (VK) ziņojumu, Elksniņš sacīja, ka tādējādi laikā no 2013. gadam līdz 2016. gadam zaudētas patstāvīgās "Daugavpils siltumtīklu" jaudas.

Elksniņš pauda bažas, ka, Daugavpilī, izmantojot šādas koģenerācijas shēmas, visi naudas līdzekļi aiziet uz Kipru. "Kopš 2008. gada Daugavpilī trīs siltuma centrālēs ir gājuši iekšā privātie uzņēmēji ar Ekonomikas ministrijas (EM) izsniegtajām licencēm. Pašvaldība iepirkuma procedūru vai neiepirkuma procedūru ietvaros piedāvājusi šādu siltumu piegādāt privātajiem, skaidroja Elksniņš, turpinot, ka tādējādi siltuma centrālēs nokļuvis uzņēmums "Cefus", kas sācis piegādāt siltumu, bet patiesībā pats nevienu kubikmetru nav piegādājis.

Runājot par mediju vidu Daugavpilī un plašsaziņas līdzekļu atbalstu vienam vai otram politiskajam spēkam, Elksniņš atzina, ka "Daugavpilī mediju situācija ir briesmīga, jo nav spēcīga sabiedriskā medija". Viņš pieļāva, ka ir kāds medijs, kas vairāk atbalsta viņu, taču uzsvēra, ka visos medijos atbild uz visiem jautājumiem un nav kāds medijs, kura uzdotie jautājumi viņam būtu "ērtāki".

Eksniņš skaidroja, ka Daugavpilī "absolūti nav neatkarīgas sabiedriskās televīzijas vai radio", kas var objektīvi atspoguļot situāciju, un mediju vide ir sadrumstalota un atrodas privātu cilvēku rokās. Vaicāts par iemesliem, Elksniņš pauda viedokli, ka "ar cilvēkiem jārunā tajā valodā, kurā viņi saprot". Uz jautājumu, vai, viņaprāt, tas būtu jādara krieviski, politiķis atbildēja: "Precīzi. Ar vēlētājiem un cilvēkiem, kas tur dzīvo jārunā tādā valodā, kādā viņi saprot", turpinājumā vēlāk piemetinot, ka Daugavpilī absolūts vairākums ir krievvalodīgo iedzīvotāju.

Pilna intervija ar Andreju Elksniņu:

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu un svētdienās piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību
diskusijas.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušās intervijas un diskusijas par tām iespējams noskatīties šeit.

Aicinām lasītājus politiķiem, kurus vēl intervēs Jānis Domburs, jautājumus uzdot komentāros, rakstot lasītāju satura redaktoram uz aculiecinieks@delfi.lv vai ziņojot portālam "Delfi" tā sociālo tīklu profilos.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!