Tuvākais laiks parādīs partijas "Vienotība" dzīvotspēju, un Rīgas vēlēšanas būs viens no atslēgas punktiem. Tā portāla "Delfi" projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" intervijā uzsvēra Rīgas domes deputāta amata un mēra posteņa kandidāts, Saeimas deputāts Vilnis Ķirsis ("Vienotība").

Viņš atgādināja teicienu, ka "sabiedrība vēlas politikā redzēt jaunas sejas, bet nobalso tāpat par veciem viepļiem," atzīstot, ka "tad, ja "Vienotībā" jaunās sejas spēs pārņemt vadību un nonākt priekšplānā, tad "Vienotība" izdzīvos"".Politiķis atzina, ka uz startu Rīgas pašvaldības vēlēšanās gājis vairākus gadus, turklāt, viņa vērtējumā, darbs pašvaldībā esot vairāk saimniecisks, nekā politisks.

Viņš arī pieskārās eksprezidenta Valda Zatlera dibinātās "Reformu partijas" liktenim, kuru Liepājas mēra amata kandidāts Jānis Vilnītis (LRA) nodēvēja par "beigtu zirgu", sakot, ka vispirms jāsaprot, kāpēc Zatlera partija "kļuva par tādu beigtu zirgu. Šeit problēma, ka jau saknē bija iekodēts nepiemērots apvienošanās iemesls. Cilvēki nāca ar pret esošo, bet katram par to bija sava izpratne". Tomēr Ķirsis atzīmēja, ka nevar vilkt paralēles starp "Vienotību" un ZRP.

Tāpat politiķis norādīja, ka, lai gan partijas sarakstā ir tādi kandidāti, kas bijuši jau iepriekšējās vēlēšanās, "nav jau tomēr uzreiz cilvēki jānoraksta, ka viņiem kādu laiciņu ir pieredze politikā", atzīmēja Ķirsis, norādot, ka tad, kad "Vienotība" veidojusi sarakstu, "mums pa pamatu princips bija ņemt iepriekšējo vēlēšanu rezultātus".

Vaicāts, kāpēc tagadējā domes opozīcija neko nav izdarījusi Krišjāņa Barona ielas remontu kontekstā, Ķirsis pieticīgi solīja, ka iela tiks "savākta", taču uzreiz papildināja, ka Barona iela ir "tāda folklora", kas "pašos principos uztaisīta nepareizi", turklāt visi redzot tikai ielas virskārtu, kurā "apakšā ir simtgadīgas trubas, par ko neviens nerunā". Ķirsis uzsvēra, ka tad, "ja taisa, tad jātaisa kārtīgi", bet pašlaik "Barona iela ir tāda brūkoša siena, kurai virsū uzlīmē jaunu tapeti". Par to, kā labāk saremontēt ielu, vēl rūpīgi jāpadomā.

Lai gan arī šobrīd "Vienotības" saraktā ir politiķi, kuriem iepriekš pārmesta atrašanās amatos tikai dēļ piederības partijai, Ķirsis pauda pārliecību, ka neatbalsta savējo likšanu amatos. "Nekad nevienu neesmu licis. Ja būšu Rīgas mērs, es tā nerīkošos. Rīkošu atklātus konkursus," solīja Ķirsis.

Viņš gan atzīmēja, ka "uz ātro" nevar nosaukt nevienu, ko Rīgas kapitālsabiedrībās nevajadzētu atlaist, jo visās šajās sabiedrībās ir "jāveic padziļināti auditi", lai tad pieņemtu lēmumu. Turklāt, atšķirībā no ierēdņiem, kas ir departamentu vadītāji, kapitālsabiedrību valdes ir atlaist vieglāk. "Būsim godīgi, pašvaldība nevar skriet pakaļ katram un sēdināt cietumā. Tas ir KNAB un policijas darbs. Pašvaldība var radīt sistēmu, kas novērš to Ķirsis atzīmēja, ka "distancējoties no korupcijas," mums ir tie uzņēmumi jāsaved kārtībā, lai rīdzinieki varētu saņemt normālu pakalpojumu.

Ķirsis akcentēja, ka "Rīgas mēram jāmāk arī zupu vārīt". Vaicāts, kas vēl mēram jāmāk, Ķirsis sacīja, ka "cilvēkam jau ir dzīve ārpus darba," atzīmēja, ka viņam patīk dzīvnieki, un, ja tagadējais Rīgas mērs Nils Ušakovs nesaglabās amatu, tad abi Rīgas runči viņam būtu jāņem līdzi, jo " tos, ko tu pieradini, par tiem tev jāuzņemas atbildība". Ja Ušakovs kaķus neņemšot līdzi, Ķirsis par viņiem parūpēšoties.

Intervijā Ķirsis arī izklāstīja savu vīziju par to, kā Rīgā ietaupīt līdzekļus, ieviešot citu e-talona sistēmu, būvēšot mājas jaunajām ģimenēm, kur dzīvokļi būšot pieejami par pašizmaksu, turklāt to neesot domāts darīt par domes naudu, bet piesaistot publiskā privātā partnerībā privātos investoru. Pašvaldība varētu iedot zemi, tad nāktu talkā privātais investors, kuram izaicinājums būtu uzbūvēt dzīvokļus par normālām izmaksām.

Tāpat ar solītajiem 4000 īres dzīvokļiem, tos uzbūvējot, būšot iespējams "dabūt uz leju" dzīvokļu īres maksas Rīgā, sacīja politiķis. Viņš arī piebilda, ka mājokļu politika ir tā, kur valstij tomēr vajadzētu iesaistīties

Viņš sacīja, ka "Vienotības" "sarkanā līnija" ir "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai", ar pārējiem visiem esam gatavi sadarboties.

Pilnu interviju ar Vilni Ķirsi iespējams aplūkot šeit.

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu un svētdienās piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību diskusijas.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušas intervijas ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu ("Saskaņa"), ZZS pretendentu Rīgas mēra krēslam Armandu Krauzi, Jaunās konservatīvās partijas Rīgas saraksta līderi Jutu Strīķi, kā arī Latvijas Reģionu apvienības izvirzīto Liepājas saraksta līderi Jāni Vilnīti, Nacionālās apvienības līderi Baibu Broku.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!