Ir jābūt varas vertikālei, jo citādi mēs nonākam pie tā, ka esam tāda feodāļu vasaļvalsts, kas sastāv no tādām mazām kņazistēm, kuras sanāk kopā vienā reģionā un pieņem lēmumus. To svētdien portāla "Delfi" projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja bijušais Valsts kancelejas vadītājs Mārtiņš Krieviņš.

Viņš sacīja, ka ir lietas, kas varētu notikt ātrāk, reformas, kas varētu notikt ātrāk, un tas nevienam nav noslēpums. Par to, ka Latvija atgādina šādu feodāļu vasaļvalsti, liecina veids, kā tiek dalīti dažādi budžeta piešķīrumi, kā arī jaunās nodokļu reformas kontekstā tas, kā tika piešķirts apsolījums, ka pašvaldības nesaņems mazāk, nekā tas bija līdz reformai.

"Ja mēs paskatāmies, ka tiek novirzīti struktūrfondu līdzekļi – pilsētām ar krītošu iedzīvotāju skaitu tiek būvētas koncertzāles," sacīja Krieviņš. Viņš atzina, ka varbūt labāk jāpaskatās, kur investēt publisko naudu, iespējams, pilsētās, kurās ir vērojama lielāka izaugsme.

Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama, uzsvēra, ka Rīga ir līdere starp pašvaldībām pārkāpumu ziņā, turklāt konkurences uzraugiem šobrīd ir ierobežotas iespējas vērsties pret publisku personu pieņemtiem lēmumiem, jo likumā tādas normas nav. Lielo pilsētu asociācijas lobijs ir tik spēcīgs, ka šajā jautājumā valdība, kuras dienaskārtībā ir Konkurences likuma grozījumi, kas KP dotu plašākas pilnvaras, netiek uz priekšu. Šis lobijs ir ārkārtīgi spēcīgs, diskusijā vairākas reizes uzsvēra Ābrama.

Viņa gan atzina, ka visas pašvaldības, protams, nav vienādas. Tās pašvaldības par kurām Konkurences padomei nav sūdzību, tajās, iespējams, viss ir kārtībā. Rīga, Rēzekne, Jelgava – tās ir pašvaldības, par kurām KP ir saņēmusi sūdzības un kas ir, negatīvā nozīmē, līderes.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka pienākumu izpildītāja Ilze Jurča diskusijā sacīja, ka Rīgas dome, kā pašvaldības orgāns kam ir milzīgs budžets ir vienmēr bijusi KNAB uzmanības lokā un šī KNAB interese nav saistīta ar vēlēšanām, ko kā argumentu savā intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" iepriekš minēja Rīgas mērs Nils Ušakovs (S). "Tas arguments ir absolūts populisms," sacīja Jurča, paužot uzskatu, ka Rīgas mērs koķetē ar tautu. Viņa atzina, ka, esot savā amatā, viņai "nepiedienētu tādus epitetus lietot kā "maldina"", tāpēc viņa saka, ka "viss notiek un visi procesi norit tā, kā tiem jānotiek".

Vērtējot saistībā ar pārkāpumiem Rīgas pašvaldībā sāktos kriminālprocesus, kuros, pēc Ušakova teiktā, neesot virzības, KNAB pārstāve sacīja, ka "Ušakova kungam ir maldīgs priekšstats par to, ka nekas nenotiek".

Krieviņš uzsvēra, ka valsts pārvaldē tādu skandālu, kādi tagad notiek pašvaldību līmenī, nav. Pēc viņa domām, "netīra" ir politiskā vara, bet norises ir "diezgan tīras" ierēdniecības līmenī. "Valsts pārvaldē tādas lietas kā pašvaldībā, vairs nenotiek," sacīja Krieviņš.

Viņš gan atzina, ka, skatoties uz lobijiem, ir redzami tikai un vienīgi lielo pašvaldību vadītāji un viņu atbalsta organizācijas. Ja nebūtu šī lobija, tad daudzas lietas varētu notikt ātrāk un ātrāk arī varētu notikt reformas.

Diskusijas dalībnieki neizslēdza, ka, piemēram, "melnās kases" varētu būt aiz partiju sociālo tīklu profiliem, atzīmēja, ka pašvaldību vadītājiem tomēr būtu jāatkāpjas un nevajadzētu amatā būtu ļoti ilgu laiku, kā arī atzina, ka Latvija kā valsts stagnē, nevis attīstās.

Savukārt, vērtējot Jūrmalas mēra amatam Zaļo un zemnieku savienības izvirzīto Gati Truksni, Jurča izteicās, ka "diezgan pašnāvnieciski ir likt uz šādu personu". Viņa gan atzīmēja, ka Truksnim, saistībā ar kura darbībām ir sākts kriminālprocess, nav piemēroti tādi drošības līdzekļi, kas liegtu viņam dalību vēlēšanās.

Ābrama sacīja, ka Latvijas sabiedrība šajā ziņā ir vēl pārāk jauna, jo personai, pār kuru krīt aizdomu ēna, līdz tam, kamēr tiek pierādīts viņu nevainīgums, būtu jānoiet malā no politiskās skatuves.

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību diskusijas. Savukārt nedēļas nogalēs šajā laikā notiek diskusijas ar ietekmīgiem un sabiedrībā cienītiem cilvēkiem.

Pagājušajā nedēļas nogalē Jānis Domburs sarunājās ar valsts kontrolieri Elitu Krūmiņu un Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Egilu Levitu.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušās intervijas un diskusijas par tām iespējams noskatīties šeit.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!