Politikā bieži vien nonāk tie, kas labi runā, nevis kaut ko dara. Viņiem nācies izrunāt sevi ārā no problēmām, nevis kaut ko darīt, pēc "Delfi TV ar Jāni Domburu" intervijas ar Rīgas mēra amata kandidātu Vilni Ķirsi ("Vienotība") pauda radio un televīzijas raidījumu vadītājs Valdis Melderis.

Viņam piekrita sociālantropologs un pilsētpētnieks Viesturs Celmiņš, sakot, ka "tas ir skaistumkonkurss. Neviens nelasa partiju programmas", savukārt aktrise Karīna Tatarinova pēc Ķirša intervijas noskatīšanās atzina, ka viņai "patīk jaunas sejas, seja visnotaļ simpātiska".

Vērtējot Ķirša intervijā teikto, viņa atzina, ka ir "skaidrs, ka cilvēks uztraucas. Simtprocentīgi par katru vārdu pats nevar parakstīties ar asinīm, turklāt esot redzams, ka partijas programmu veidojuši vairāki cilvēki.

Eksperti diskusijā arī atzina, ka Rīga ir fantastiska pilsēta, bet tās pārvaldība ir katastrofālā līmenī. Celmiņš akcentēja, ka "labas idejas var dzīvot, ja ir laba komanda. Iepretim skaistumkonkursam es te dzirdēju labas idejas".

Melderis diskusijā uzteica Rīgā paveikto pēc "Saskaņas" nākšanas pie varas, sakot, ka cilvēki neiedziļinās detaļās – redz Lucavsalu, promenādi. "Skaidrs, kāpēc tā dome ir pie varas un arī būs, jo ārēji viss labi izskatās," sacīja Melderis, piebilstot, ka Rīgā ""Saskaņa" un valdošās partijas savas lietas nokārto zem deķa, bet mazie savā starpā visu laiku par kaut ko kasās" – tieši tāpēc "mēs esam kur esam".

Celmiņš piebilda, ka vēlētos, lai šajās pašvaldībās partiju solījumos "būtu 15 utopijas. Pilnīgs kosmoss sasolīts," taču viņš tās nedzirdot, bet gan dzirdot tikai, ka "pensionāram būs 100 vai 50 eiro". Kā izskanējušās utopijas viņš uzskaitīja "pārstāt zaudēt iedzīvotājus [lai Rīga kļūtu dzīvojama], Pārdaugava ir zināšanu centrs numur viens Baltijā, ka izmantojam tukšās Rīgas ēkas un nezaudējam iedzīvotājus".

Sociālantropologs uzsvēra, ka "viens mērs neatrisinās visas Rīgas vajadzības. Jautājums, vai viņš nākotnē var kaut ko piedāvāt". Viņa skatījumā, būtu nepieciešams mainīt pārvaldības situāciju, lai Rīga varētu attīstīties.

Savukārt Melderis sacīja, ka "vienreiz četros gados novēlam, bet aizmirstam, ka četrus gadus ir jāstrādā un jāprasa, kur konkrēti ir tas, ko solīji".


Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!