Jūrmala ir pilsēta bez vīzijas, ilggadējais pilsētas mērs Gatis Truksnis (ZZS), kurš patlaban gan vairs nav šajā amatā, bet uz šo posteni kandidēs atkal, tikai ir izlicies, ka amatā kaut ko dara, bet daudzi cilvēki pilsētā cer uz pārmaiņām. To pēc "Delfi TV ar Jāni Domburu" intervijas ar Jūrmalas domes deputāta amata kandidātu Ņikitu Ņikiforovu ("Saskaņa") diskusijā secināja portāla "Delfi" žurnāliste Katrīna Žukova, investīciju baņķieris un jūrmalnieks Ģirts Rungainis un zvērināts advokāts un Jūrmalas aizsardzības biedrības līdzdibinātājs advokāts Lauris Liepa.

"Jūrmala ir vēl viena pilsēta bez vīzijas," apgalvoja Rungainis, piebilstot, ka agrāk tā bija kūrortpilsēta, bet tagad cilvēkiem jāsaprot, kā dzīvot postpadomju laikā. "Tagad saukt par kūrortu prasa zināmu piepūli, tā ir zināma fikcija. Jūrmala darbojas kā guļamrajons," kritisks bija baņķieris.

Komentējot Trukšņa vadības laiku Jūrmalā, Rungainis sacīja: "Tas ir bēdīgi, jo nav noslēpums, ka Trukšņa kungs ir veltījis diezgan maz laika pilsētas problēmu risināšanā, jo cīnās ar dažādām atkarībām". Viņš arī piebilda, ka "ir īstenībā citi cilvēki, kas vada domi". Domes vadību Rungainis raksturoja kā farsu.

"Ir viens indikators, kas parāda, ka grandiozas izmaiņas nav notikušas. To parāda tas, ka domes vadītājs tiek izvests no domes ar metāla manšetēm," piebilda Liepa. Advokāts skaidroja, ka domē "resursi ir milzīgi, vidējais latvietis tam nevar noturēties pretī".

Arī "Delfi' žurnāliste Žukova piekrita tam, ka Jūrmala ir guļamrajons, kur cilvēkiem, kas cīnās par vides tiesībām, ir lieli izaicinājumi. "Ir tā mazā cilvēku grupiņa, kas rūpējas par kāpām. Viņus dzen ārā no domes," sacīja Žukova. Žurnāliste arī norādīja, ka domes priekšsēdētāja postenī cilvēki pēdējos gados mainījušies astoņas reizes, tāpēc jūrmalniekiem vairs nav ticības, ka kaut ko var mainīt.

Runājot par "Jauno vilni", Liepa uzsvēra, ka tāda veida festivāli Jūrmalā neesot vajadzīgi. "Tās trīs nedēļas nebija tik labas Jūrmalā. Tur svaidījās ar naudu, bet pašiem jūrmalniekiem tas nepatika," apgalvoja advokāts, atgādinot, ka festivālu atklāja ar Krievijas prezidenta novēlējuma vēstuli un citiem strīdīgiem notikumiem. Arī Rungainis piekrita, ka festivāls bija kā "Trojas zirgs, lai iezīmētu teritoriju".

Rungainis skaidroja, ka arvien vairāk Jūrmala varētu interesēt arābus, kuriem pašiem kļūst arvien mazāk apdzīvojamās zemes. "Jaunais vilnis tagad būs jaunais arābu vilnis," norādīja jūrmalnieks.

"Ja dzīvo Jūrmalā, tikko atslābinies, tev blakus uzbūvē trīsstāvu izbūvi, kas skaitās viesu nams, kur viesi nekad neatbrauc," sacīja Liepa. Advokāts iezīmēja problēmas ēku būvniecības regulējumā un atzīmēja, ka gan no estētiskā, gan juridiskā viedokļa pilsētā jānojauc daudz ēku.

"Viņš ir tāds mazais Nils. Tur top mazā Rīgas domes Jūrmala," pārliecināta bija Žukova. "Ir pavisam vienkārši politiskās kultūras un ētikas standarti," sacīja Liepa un norādīja – ja partija kā pirmo numuru izvirza cilvēku, kas apsūdzēts, tas parāda tās nostāju.

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu un svētdienās piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību
diskusijas.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušās intervijas un diskusijas par tām iespējams noskatīties šeit.

Lasītāji politiķiem, kurus vēl intervēs Jānis Domburs, jautājumus var uzdot komentāros, rakstot lasītāju satura redaktoram uz aculiecinieks@delfi.lv vai ziņojot portālam "Delfi" tā sociālo tīklu profilos.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!