"Jūs domājat, ka pie mums ir kā komunistu partijā? Nē, mēs esam demokrātiski," komentējot Jūrmalas domes mēra Gata Trukšņa kandidatūras akceptēšanu pašvaldību vēlēšanām, portāla "Delfi" projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" intervijā atzina Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Skaidrojot, kāpēc Trukšņa kandidatūra iekļauta ZZS sarakstā Jūrmalā, Krauze norādīja – saraksta sastādīšanā lielāko artavu paveic vietējās partiju nodaļas. "ZZS valde neiejaucas un konkrēti nenorāda, kurš cilvēks ir jāliek. Ir vietējā pilsētas partijas nodaļa. Valde neapstiprināja Jūrmalas sarakstu. Valde nevētīja kandidātus un neskatījās – der, neder," teica Krauze.

"Jūs domājat, ka pie mums ir kā komunistu partijā? Nē, mēs esam demokrātiski. Tāda kārtība nav bijusi un nenotiek. Ir dažas citas partijas ar stingru kārtību. Mēs esam demokrātiski. Nodaļas pasaka, kurš ir līderis," uzsvēra ZZS valdes priekšsēdētājs.

Intervijas turpinājumā Krauze iesaistījās asā vārdu apmaiņā ar intervijas vadītāju Domburu. Lūgts komentēt baumas par Trukšņa cīņu ar atkarībām, Krauze atteica, ka nevar spriest par citu cilvēku darbību un nespēj nedz apstiprināt, nedz noliegt šādu informāciju.

ZZS priekšvēlēšanu kampaņā nereti izmantoti vārdi "prezidenta partija", piesaucot ne tikai tagadējo Latvijas prezidentu Raimondu Vējoni, bet arīdzan Kārli Ulmani. "Darbi, ko Ulmanis ir izdarījis ir cienījami. Viņš strādāja tautas labā," Ulmani cildināja Krauze. "Bet par 1934. gadu nav ko kaunēties. Ulmanis rīkojās pareizi, valstiski un attīstīja Latviju. Mūsdienās tas nekas vairs nenotiks. Bet saimnieciskie vārdi joprojām ir aktuāli un saimnieciskie jautājumi bija pareizi virzīti."

Jāatgādina, ka tagadējais prezidents Vējonis norobežojās no viņa vārda izmantošanas ZZS kampaņā. Krauze intervijā apstiprināja, ka partija prezidentam ir atvainojusies un solījusi viņa vārdu turpmāk nepiesaukt, vienlaikus paturot tiesības sevi dēvēt par "prezidentu partiju". "Mēs atvainojāmies un norādījām, ka turpmāk saskaņosim. Visi fakti, kas izskanējuši, ir patiesi un tā ir. Tas neradīja maldīgu priekšstatu. Vējonim esam pateikuši un atvainojamies, ka teksti nebija saskaņoti. Bet no jēdziena prezidentu partija netaisāmies atteikties un varam to izmantot," teica Krauze, atgādinot, ka arī bijušais prezidents Andris Bērziņš ir atrodams partijas rindās.

Krauze norādīja, ka Latvijā nepieciešams izlīdzināt atbalsta intensitāti starp Pierīgu un reģioniem. "Situācija Latvijā nav godīga. Rīga un Pierīga attīstās labi. Vajadzētu sadalīt atbalsta intensitātes. Tālākās pilsētas, piemēram, Daugavpils un Rēzekne, tur vajadzētu augstāku atbalsta intensitāti," teica ZZS valdes priekšsēdis.

Komentējot Ozolnieku novadā kandidējošā Latvijas Zemnieku savienības biedra Raivja Zigmunda kailfoto, kuru viņš uzdāvinājis vietējam bērnudārzam, Krauze teica, ka daļa partijas biedru ir brīvdomātāji. "Tas atbilst atsevišķu mākslinieku un kultūras darbinieku izpratnei. Viņi ir brīvdomātāji. ZZS apvieno gan zemniekus, gan zaļos un plašajā spektrā, protams, būs brīvdomātāji," teica Krauze.

Izsakoties par potenciālo sadarbību ar partiju "Saskaņa", Krauze norādīja, ka Rīgas domē tas nenotiks. "ZZS ir nacionāla partija. Mēs esam latviska partija. Arī tas, kā mēs strādājam, parāda mūsu politisko virzienu," teica Krauze, piebilstot, ka vienlaikus nedrīkst boikotēt "Saskaņas" biedru idejas tikai viņu partejiskās piederības dēļ. "Politiski gan mums ar "Saskaņu" nav pa ceļam. Ejam katrs savā virzienā."

"Es esmu skaidri un gaiši pateicis, ka Rīgā sadarbosimies ar Nacionālo apvienību un "Vienotību". Veidosim koalīciju. Varam kopīgi arī strādāt opozīcijā pret "Saskaņu"."

Pilnu Jāņa Dombura interviju ar Armandu Krauzi iespējams noskatīties šeit:

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu un svētdienās piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību
diskusijas.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušās intervijas un diskusijas par tām iespējams noskatīties šeit.

Aicinām lasītājus politiķiem, kurus vēl intervēs Jānis Domburs, jautājumus uzdot komentāros, rakstot lasītāju satura redaktoram uz aculiecinieks@delfi.lv vai ziņojot portālam "Delfi" tā sociālo tīklu profilos.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!