Foto: LETA

"Prokuratūras ierosinātā krimināllieta par Rīgas pašvaldības uzņēmumā "Rīgas namu pārvaldnieks" fiktīvi nodarbinātajām 12 personām kārtējo reizi ir atklātībā cēlusi korumpētu sistēmu, kurā partijām "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" pietuvinātās personas, to draugi un radinieki ne tikai tiek iecelti amatos pēc politiskās piederības, bet šajos amatos reāli nemaz nestrādā. Tā nav nekas cits kā rupja Rīgas nodokļu maksātāju apzagšana, kuri spiesti finansēt pilsētā valdošo kliķi, pretim nesaņemot nekādus – pat sliktas kvalitātes pakalpojumus," atzīst Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns.

Pārsteidzoši arī, ka vismaz pēc publiski pieejamās informācijas krimināllieta ir uzsākta par krāpšanu un dokumentu viltošanu, taču ne pēc kāda no amatnoziegumu pantiem, piemēram, par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Tas varētu nozīmēt, ka lieta jau kriminālprocesu stadijā ir tikusi virzīta atbildīgajām augstākstāvošajām amatpersonām labvēlīga gultnē.

JKP uzskata, ka, lai novērstu fiktīvās nodarbināšanas shēmas, būtiski ir veicināt atklātumu – lai sabiedrība var skaidri redzēt, kādi darbinieki kurās pašvaldības institūcijās un uzņēmumos strādā, kādus pienākumus pilda, un cik lielu atlīdzību par to saņem. "Mēs uzskatām, ka Rīgas domes institūciju un uzņēmumu darbinieku un to algu sarakstiem ir jābūt publiski pieejamiem pašvaldības mājas lapā internetā. Tad ikviens rīdzinieks varēs pārbaudīt ikvienas institūcijas štatu sarakstu, lai redzētu, vai tur gadījumā nestrādā "mirušās dvēseles", kuras darbā tā arī nekad neparādās. Sabiedrībai ir jādod iespēja pašai uzraudzīt savus darbiniekus, jo Valsts kontrole nespēj rūpīgi izsekot visas pašvaldības iestādes un uzņēmumus".

JKP arī uzskata, ka daudzo skandālu virkne Rīgas domes iestādēs un uzņēmumos skaidri rāda – sistēma ir izkurtējusi, un esošā domes vara sen vairs nestrādā iedzīvotāju interesēs, ja to vispār kādreiz ir darījusi. Turklāt, vainīgās amatpersonas parasti tiek sabiedrībai nezinot paklusām pārceltas citos amatos. Piemēram, pēc Valsts kontroles 2015. gada revīzijas "Rīgas namu pārvaldniekā" rezultātu publiskošanas, kurā tika atklāta informācija par fiktīvu darbinieku nodarbināšanu, atbildīgais uzņēmuma Attīstības projektu nodaļas vadītājs Agnis Kalnkaziņš tika pat paaugstināts amatā, viņu ieceļot par SIA "Rīgas Ūdens" valdes locekli, bet viņa vadītā nodaļa tika likvidēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!