Foto: LETA

Partijas "Vienotība" Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Edvards Smiltēns vērsies Ģenerālprokuratūrā ar iesniegumu par iespējamiem Rīgas domes (RD) Satiksmes departamenta amatpersonu noziedzīgiem nodarījumiem.

2017. gada 28. maijā televīzijas raidījums "Nekā Personīga" ziņoja par atsevišķu privātu organizāciju – biedrību darbību Rīgas domes Satiksmes departamenta telpās Rīgā, Ģertrūdes ielā 36. Raidījumā tika minēts, ka vienu no šīm privātajām organizācijām, līdz kļūšanai par Rīgas domes amatpersonu, vadījis domes Satiksmes departamenta vadītājs Emīls Jakrins.

Raidījumā minēts, ka privāta organizācija - Taksometru nozares darba devēju organizācija - ievāc maksājumus no taksometru nozares komersantiem, bet maksājumu neveikšanas gadījumā, dīvainas apstākļu sakritības rezultātā, šie komersanti saņem dažādus sodus no RD Satiksmes departamenta.

"Ja minētā informācija ir patiesa, jāsecina, ka RD atgriezušies 90. gadu biznesa tikumi. Ja "Nekā Personīga" sniegtā informācija apstiprināsies, varam teikt, ka, dzīvojot 21. gadsimta, Rīgā pilsētas pārvalde un rekets ir viens neslēpts cieši savijies veidojums. Turklāt neviens no iesaistītajiem savas saites pat neuzskata par nepieciešamu slēpt," norāda Smiltēns.

Jakrins, iespējams, atrodas interešu konfliktā, atļaujot RD struktūras - Satiksmes departamenta - telpas un resursus izmantot astoņām privātām struktūrām. Šādas darbības vien var klasificēt pēc Krimināllikuma 318. panta – dienesta pilnvaru ļaunprātīga izmantošana, norāda deputāts.

"Manuprāt, ir jāpārbauda RD Satiksmes departamenta amatpersonu rīcība ar pašvaldības mantu, nododot to privātām struktūrām. Ja attiecīgās amatpersonas gūst labumu no šo resursu nodošanas privātās rokās, attiecīgā rīcība ir sodāma saskaņā ar Krimināllikumu. Par šādu noziedzīgo nodarījumu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem," uzsver Smiltēns.

Sevišķa uzmanība jāpievērš faktisko apstākļu izklāstā minētai Taksometru nozares darba devēju organizācijas darbībai. Ja raidījumā intervēto personu norādītie fakti ir patiesi, pastāv aizdomas par Krimināllikuma 183. pantā paredzētā nozieguma – izspiešana - vai 184. pantā paredzētā nozieguma – izspiešana organizētā grupā - izdarīšanu. Ja pastāv aizdomas par minētās noziedzīgas grupas pastāvēšanu un Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonu dalību tajā, nepieciešams nekavējoties veikt izmeklēšanu, lai šo informāciju pārbaudītu, uzskata Smiltēns.

Ievērojot iesniegumā minēto, kā arī pamatojoties uz Prokuratūras likuma 23. panta trešās daļas 1. punktā, Smiltēns Ģenerālprokuroru lūdz pieņemt iesniegumu un izvērtēt to pēc būtības, kā arī uzdot izmeklēšanas iestādēm ierosināt kriminālprocesu par iesniegumā minētajiem apstākļiem un saukt pie atbildības vainīgās personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!