Ādažu un Jēkabpils novados iedzīvotāji aktīvi izmanto iespēju pašvaldības vēlēšanās nobalsot no personīgās automašīnas, pastāstīja abu pašvaldību vēlēšanu komisijas priekšsēdētājas.

Ādažu novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Agita Berkmane sacīja, ka Ādažos kopumā pa vairākām dienām balsi ir atdevuši vairāk nekā 3000 iedzīvotāju, savukārt sestdienas rītā vēlēt ieradušies apmēram 700 vēlētāju.

Berkmane atzina, lai arī populāra ir arī āra balsošana jeb balsošana no personīgās automašīnas, tomēr kopumā iedzīvotāji biežāk izvēlas balsot iecirknī. Uz vēlēšanām ierodas visas vecuma grupas – gan jauni, gan vidēja vecuma, gan seniori.

Tāpat viņa minēja, ka ilgstoši garas rindas nav novērojamas, un cilvēkiem ārpus iecirkņa jāgaida vien pāris minūtes. Vēlētāji ievēro gan epidemioloģiskās prasības, gan aģitācijas aizliegumu.

Viņa piebilda, ka vēlēšanu iecirkņi ir gatavi, lai organizēt cilvēku plūsmu, gadījumā, ja aktivitāte pieaugs.

Kā klātienē pārliecinājās aģentūra LETA, dienas gaitā interese par iespēju nobalsot automašīnā saglabājās liela, taču arī ap pusdienlaiku rindas neveidojās garas, proti, dienas vidū rindā nestāvēja vairāk par trim automašīnām vienlaikus. Arī balsošana no automašīnas notiek bez liekas aizkavēšanās – ne ilgāk kā piecas minūtes – un aizvien jaunas mašīnas var piestāt, lai balsotu.

Saskaņā ar aģentūras LETA novērojumiem, pie galvenā iecirkņa nav skaidras norādes, ka pie tā konkrētajā stāvlaukumā ir vēlēšanu iecirknis, bet tas vietējiem netraucē ar vēlēšanu procesu, jo manāms, ka iedzīvotāji ir labi informēti par notikuma norisi.

Novadā pie citiem iecirkņiem ir vērojama pastāvīgs cilvēku pieplūdums, taču cilvēku daudzums nav tik liels, lai veidotos rindas ārpusē. Tāpat līdzīga aktivitāte bija vērojama piektdienas vakarā, kad cilvēki steidza nobalsot darba dienā, lai brīvdienās baudītu labos laika apstākļus.

Arī Jēkabpils novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Iveta Upmace sacīja, ka āra balsošanu no automašīnām izmanto visas vecuma grupas, taču seniori ir mazliet piesardzīgāki – vecākā gadagājuma iedzīvotāji vispirms ierodas pie iecirkņa un apjautājas par vēlēšanu kārtību. Savukārt jauni cilvēki biežāk izmanto iespēju nobalsos, neizkāpjot no sava auto.

Lai arī sestdien laika apstākļi ir labvēlīgi atpūtai brīvā dabā, iecirkņa vadītāja pauda pārliecību, ka vēlētāji dosies arī uz vēlēšanu iecirkņiem.

Upmace pastāstīja, ka Jēkabpils novadā vēlētāji ievēro prasības gan par aģitācijas aizliegumu, gan par epidemioloģisko drošību.

Tāpat viņa atzīmēja, ka vēlētāji ir sagatavojušies – ierodas sejas maskās un ar savām pildspalvām.

Jau vēstīts, ka pašvaldību vēlēšanu pirmajā stundā, proti, šodien no pulksten 7 līdz 8, nobalsoja kopumā 5843 vēlētāji jeb 0,61% balsstiesīgo iedzīvotāju, tostarp lielākā aktivitāte vēlēšanu pirmajā stundā bija Latgalē, kur nobalsoja 0,65% balsstiesīgo. Vienlaikus Vidzemē vēlēšanu dienas pirmajā stundā nobalsoja 0,63% balsstiesīgo iedzīvotāju, kamēr Zemgalē un arī Kurzemē – 0,56% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Kopā šajās pašvaldību vēlēšanās var piedalīties 964 339 Latvijas iedzīvotāji.

Vēlēšanās šodien var balsot no pulksten 7 līdz 20.

Šajās vēlēšanās jāievēlē 664 deputāti kopumā 40 pašvaldībās – sešās valstspilsētās un 34 no jauna izveidotajos novados, kuri sāks darbu 1. jūlijā līdz ar administratīvi teritoriālās reformas stāšanos spēkā.

Pašvaldību vēlēšanas sestdien nenotiek Rīgā, kur dome tika ievēlēta ārkārtas vēlēšanās pērn, kā arī Rēzeknes novadā un Varakļānu novadā, kur vēlēšanas tika apturētas pēc Satversmes tiesas sprieduma. Vēlēšanas Varakļānu novadā un Rēzeknes novadā notiks 11. septembrī.

Lai mazinātu Covid-19 izplatības riskus, vēlētājiem balošanas iecirkņos ir jāievēro epidemioloģiskās drošības pasākumi – jāietur divu metru distance, jādezinficē rokas, jāvelk sejas maska, kā arī ieteicams lietot savu pildspalvu. Vēlētāji vienreizlietojamo sejas masku un pildspalvu var saņemt arī iecirknī. Uzrādot vēlēšanu iecirkņa darbiniekam pasi vai personas apliecību, ir jāatsedz seja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!