Pirmajā stundā pēc vēlēšanu iecirkņu atvēršanas balsot biežāk ieradušies vidēja vecuma iedzīvotāji un seniori, taču kopumā vēlētāju aktivitāte rīta agrumā vēl ir zema, liecina aptaujāto vēlēšanu iecirkņu pārstāvju novērotais.

Kā atklāja Daugavpils Latviešu kultūras centra iecirkņa pārstāve, daugavpilieši pagaidām vēlēt dodas maz – pirmajā stundā savu balsi vēlēšanās atdevuši apmēram pieci cilvēki. Pārsvarā vēlēt ieradušies vidēja vecuma cilvēki. Katram vēlētājam līdz šim viss ir bijis skaidrs par vēlēšanu procesu, līdz ar to viss notiek raiti.

Šajā Daugavpils vēlētāju iecirknī nav konstatēti nekādi pārkāpumi, kas būtu saistīti ar aģitācijas aizliegumu. Savukārt, domājot pa turpmāko dienu, iecirknī pauda, ka vēlētāju aktivitāti noteiks konkurence ar citiem iecirkņiem pašvaldībā, taču tika pausta cerība, ka iedzīvotāji būs naski un nāks vēlēt.

Ventspils novadā Piltenes pilsētas pārvaldē esošā iecirkņa pārstāve atklāja, ka aktivitāte, salīdzinot ar iepriekšējām dienām, šajā agrajā rīta stundā ir liela. Vēlētāju lokā jaunieši pagaidām ir mazāk aktīvi, bet savu balsi agri ierodas nodot vidēja un vecāka gada gājuma cilvēki.

Šajā Ventspils novada iecirknī iedzīvotājiem nav radušās problēmas vai nesaprašanas par vēlēšanu procesu, jo iecirknī norādes un informatīvie materiāli ir izlikti visiem redzamās vietās. Savukārt, ja ir radušies kādi jautājumi, iecirkņa darbinieki steiguši uz tiem atbildēt. Tāpat nav manīts neviens aģitācijas aizlieguma pārkāpums.

Iecirkņa pārstāve atzīmēja, ka sestdien gaidāma vēlētāju aktivitātes ziņā mierīga diena, bet tas neizslēdz, ka cilvēki nāks un balsos. Viņa atzīmēja, ka iecirknis ir gatavs arī operatīvi reaģēt, ja pie tā sāks veidoties garas vēlētāju rindas.

Bauskas kultūras centra iecirknī pagaidām norit mierīgas vēlēšanas – rīta agrumā balsot bija ieradušies vien četri cilvēki. Pārsvarā agrā rīta vēlētāji esot seniori. Taču sestdien Bauskā tiekot prognozēta liela vēlētāju interese un iecirknis tam sagatavojies.

Līdz šim vēlētājiem viss ir bijis skaidrs, kā norit vēlēšanu process, tāpat neviens nav radījis nekārtību vai pārkāpis aģitācijas aizliegumu.

Savukārt Salaspils Kultūras nama vēlēšana iecirkņa pārstāve atklāja, ka vecāka gadagājuma cilvēkiem parasti ir grūtāk saprast, kā notiek aplokšņu aizlīmēšana. Līdz šim iecirknī ieradušies 22 vēlētāji, no kuriem lielākā daļa bijuši seniori. Iecirknī darbinieki palīdz katram vēlētājam, ja nav skaidrības par vēlēšanu kārtību vai ir nepieciešams atbalsts tehniskās niansēs, piemēram, aplokšņu aizlīmēšanā.

Arī Salaspilī vēlētāji esot atbildīgi un nekādi pārkāpumi nav konstatēti. Iecirkņa pārstāve apgalvoja, ka iecirknis ir gatavs dinamiskai dienai, un, ja būs nepieciešams, operatīvi reaģēs uz garajām vēlētāju rindām pie iecirkņiem.

Jau ziņots, ka pēc Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāves Lauras Zaharovas teiktā, balsošana pašvaldību velēšanu dienā sākusies bez traucējumiem un starpgadījumiem, visi 755 vēlēšanu iecirkņi ir atvērti un strādās līdz pulksten 20.

Vēlēšanas notiek 40 pašvaldībās jeb vēlēšanu apgabalos – sešās ārpus novadiem esošajās valstspilsētās un 34 novados, kuros jāievēlē 664 deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!