Foto: LETA

Pašvaldību vēlēšanās ievēlētā Rīgas domes opozīcija patlaban vēl atrodas priekšvēlēšanu emociju iespaidā, tāpēc arī izskan paziņojumi par nesadarbošanos ar partiju "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" ("Saskaņa"/GKR) apvienību, sacīja līdzšinējais Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR).

"Nākotnē visiem 60 ievēlētajiem deputātiem būs jāstrādā vienā domē un jārisina pilsētas funkcijas. Te nav jautājums par sastrādāšanos vai nesastrādāšanos, tāpat visi deputāti piedalās domes sēdēs, komitejās, apspriež pilsētai svarīgus jautājumus. Protams, ja kāds gribēs lamāties, tad var jau lamāties par visu ko, pat par malkas šķūnīša privatizāciju," sacīja Ameriks.

Viņš norādīja, ka lielākā daļa no opozīcijas deputātiem domē ir ievēlēti pirmo reizi, tāpēc paies zināms laiks, kamēr jaunie deputāti sapratīs savus pienākumus, procedūras, to, kā funkcionē dome.

Vaicāts, vai tas, ka "Saskaņa"/GKR zaudējusi septiņus mandātus un pārsvars pār opozīciju ir neliels, kaut ko mainīs pozīcijas darba stilā un sadarbībā ar opozīciju, Ameriks norādīja, ka "būs grūtāk, būs vairāk jāskaidro savi lēmumi, skaidrs, ka opozīcijai būs lielāka vēlme kritizēt".

"Es domē esmu ievēlēts jau piekto reizi un man ir priekšstats par domes darbu. Atgādināšu, ka domes vairākums ir strādājis arī 31 deputāta četru partiju koalīcijā, tas bija "Jaunā laika" mēra Aivara Aksenoka laikā," sacīja Ameriks.

Taujāts, vai atzīst vairāku ekspertu teikto, ka jaunievēlētā Rīgas domes opozīcija ir kļuvusi spēcīgāka un agresīvāka, Ameriks atbildēja, ka tie ir tikai pieņēmumi. "Ja lieto vārdu "spēcīgāka", tad opozīcijai ir jābūt kompetentākai par pozīciju. Viena lieta ir dziedāt korī, bet otra - saprast, kāda ir pilsētas kultūras politika kopumā," piebilda Ameriks.

Jau vēstīts, ka pēc balsu saskaitīšanas visos 158 Rīgas iecirkņos šis politiskais spēks saņēmis 50,82% atbalstu. Tas nozīmē, ka "Saskaņa"/GKR nākamajā Rīgas domes sasaukumā iegūs 32 deputātu mandātus. Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās, kurās galvaspilsētas domē kopumā tika ievēlētas trīs partijas, "Saskaņa"/GKR saņēma 58,54% balsu, kas ļāva tai tikt pie 39 mandātiem.

Rīgas domē kopā ar "Saskaņu"/GKR ievēlēti politiskie spēki no vēl četriem sarakstiem - LRA un "Latvijas attīstībai" (LA) apvienotā saraksta, kas saņēmis 13,66% vēlētāju atbalstu, iegūstot deviņus deputātu mandātus, Jaunā konservatīvā partija (JKP) ar 13,42% vēlētāju atbalstu, iegūstot deviņus deputātu mandātus, nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK"" (VL-TB/LNNK) ar 9,25% atbalstu, iegūstot sešus mandātus, un "Vienotības" ar 6,26% atbalstu, iegūstot četrus mandātus.

Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru, kā pirmajai aiz svītras paliekot ZZS ar 3,3% vēlētāju atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!