Foto: LETA
Pirms 3. jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām portāla "Delfi" tradicionālajās "aklajās vēlēšanās" Rīgā uzvarējis Mārtiņa Bondara vadītais apvienotais saraksts Latvijas Reģionu apvienība/"Latvijas attīstībai" (LRA/LA).

Par balsojuma uzvarētāju ar 24% balsu kļuva LRA/LA, otrajā vietā atstājot Jauno konservatīvo partiju (JKP) ar 20%, bet trešajā vietā ar 14% palika "Vienotība". Kopumā balsojumā piedalījās 1736 lasītāju.

Pirms pašvaldību vēlēšanām portāls "Delfi" piedāvāja lasītājiem Rīgas domes virtuālās "aklās vēlēšanas" – iespēju nobalsot par Rīgas mēra amata kandidātu piedāvātajiem problēmu risinājumiem, nezinot, kurš politiķis šo risinājumu piedāvā. Tādējādi lasītājiem iespējams neitrālāk vērtēt politiķu solītos risinājumus, neņemot vērā līderu reklāmas un partiju nosaukumus.

No 11 partijām Rīgā "aklajās vēlēšanas" piedalījās desmit, bet "Saskaņa" atteicās atbildēt uz portāla "Delfi" jautājumiem. Partijas pārstāvji skaidroja, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs nevēlētos partijas solīto "internetā publicēt bez partijas paraksta". 2013. gada pašvaldību un 2014. gada Saeimas vēlēšanās partijas vadība "aklajās vēlēšanās" piedalījās, ieguva augstus rezultātus un atbildes sniedza, tolaik vēl neaizbildinoties ar bažām par "aklo vēlēšanu" projekta noteikumiem.

Politiķi atbildēja uz šādiem jautājumiem: Ja jūsu partija uzvarēs vēlēšanās, kāds būs tās pirmais lēmums Rīgas domē? Kādu jūs redzat Rīgu pēc desmit gadiem? Ko jūsu politiskais spēks Rīgā gribētu nojaukt (var arī simbolisku atbildi)?

Partiju atbildes to iesniegšanas secībā:

1. Latvijas Reģionu Apvienība, "Latvijas attīstībai"

Pirmā atbilde - Pirmais lēmums, kas būs jāskata jaunajiem Rīgas domes deputātiem, būs par "Rīgas namu pārvaldnieka" vadības atbrīvošanu no darba un būtiskas reorganizācijas uzsākšanu, ar mērķi, šo Rīgu apkaunojošo uzņēmumu, pārveidot par modernu, uz klientu vajadzībām orientētu uzņēmumu.

Otrā atbilde - Rīgai ir jāatsāk konkurēt ar Kopenhāgenu un Stokholmu par Ziemeļeiropas metropoles statusu, nevis tā, kā tas ir tagad, kad Rīga ar ļoti nestabilām un mainīgām sekmēm cīnās ar ievērojami mazākajām Viļņu un Tallinu. Ko šī konkurence nozīmē? Tas ir ne tikai dzelzceļš un osta, bet arī sociālā, ekonomiskā, kultūras un izglītības infrastruktūra, lai Rīga patiešām būtu metropoles līmenī. Un pats galvenais, ka Rīgas centrs atkal piepildās ar cilvēkiem un jaunās ģimenes grib dzīvot Rīgā, nevis pie pirmās izdevības pārvācas uz dzīvi Pierīgā.

Trešā atbilde - Pirmais, kas jānojauc, ir attieksme un darba kultūra, kas iesakņojusies Rīgas domes struktūrās un uzņēmumos. Rīgas domei jākļūst par tādu pakalpojuma sniedzēju, kas ir ērta pakalpojuma saņēmējiem - Rīgas iedzīvotājiem, uzņēmējiem, viesiem. Domes paveiktais vairs nav vairākkārt jāpārtaisa, kā tas šobrīd ir ar Krišjāņa Barona ielu, Dzirnavu un Brīvības ielu un citiem objektiem, kam pieķeras Rīgas dome.

2. "Vienotība"

Pirmā atbilde - Pirmajā nedēļā atlaidīsim "Rīgas namu pārvaldnieka" valdi, samazināsim standartbiļetes cenu sabiedriskajā transportā līdz 0.60 eiro, pārskatīsim nekustamā īpašuma nodokļa likmes.

Otrā atbilde - Mēs redzam Rīgu kā modernu, cilvēkiem draudzīgu, zaļu Eiropas valsts galvaspilsētu. Tādu Rīgu, kas atraisa rīdzinieku enerģiju, tādu, kurā jūtama pasaules elpa. Rīga kļuvusi par starptautiska mēroga izglītības centru, Rīgā darbojas tehnisko inovāciju centrs. Rīgā ir Eiropas mēroga teātra un filmu festivāls. Rīga ir ģimenēm draudzīga un jauniešiem pieejama pilsēta - samaksājami nekustamā īpašuma nodokļi, zemas īres cenas, izcila izglītība un pieejami bērnudārzi.

Trešā atbilde – Nojaukt korumpēto un neprofesionālo pilsētas pārvaldību. Rīgas domē un pilsētas uzņēmumos izšķirošajam jābūt zināšanām un profesionalitātei, nevis partijas biedra kartei (Centrāltirgus gadījumā fitnesa kluba kartei).

3. "No sirds Latvijai"

Pirmā atbilde - Amatpersonām ir jāstrādā par vienu algu. Pirmais lēmums, ko pieņemsim, būs, ka Rīgas domes amatpersonām par darbu Rīgas domes kapitālsabiedrībās netiks izmaksāta papildus alga. Kā zināms šobrīd Rīgas domes priekšsēdētājs, vicemērs un daudzas citas amatpersonas saņem atalgojumu arī pašvaldības pārvaldītajās kapitālsabiedrībās, piemēram, pērn Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs papildus pamatalgai Rīgas domē saņēmis algu par darbu Rīgas Brīvostas pārvaldē 47215, 50 eiro apmērā.

Otrā atbilde - Tā ir droša un moderna pilsēta, kur izvēlas dzīvot cilvēki, īpaši ģimenes ar bērniem. Pilsētas iedzīvotāju labklājība un labsajūta tiek likta pirmajā vietā. Pilsēta ir pievilcīga un draudzīga cilvēkiem. Likuma normas ir augstākas par varu, un kopējie labumi ir augstāki par privāto. Ir ievēroti sadarbības principi – ir noliktas pie malas politiskās un personiskās ambīcijas, tiek uzklausīti visi, un kopā tiek meklēti vislabākie risinājumi iedzīvotāju labā.

Trešā atbilde - Kaut arī Rīgā ir pietiekami daudz vecu, nojaucamu graustu, ir jānojauc līdz šim uzceltā neuzticības siena starp sabiedrību un politiķiem. Rīgas domei ir jāspēj saklausīt sabiedrības vairākuma intereses un jādarbojas atbilstoši tām, atjaunojot ticību sabiedrības līdzdalības lietderīgumam.

4. Eiroskeptiķu rīcības partija

Pirmā atbilde - Rīgas domes uzņēmumu pilns audits, lai saprastu situāciju turpmākai rīcībai

Otrā atbilde - Ja lielvaras neizraisīs karu, tad nacionālu ar divvalodību pašvaldību līmenī un ierobežotu korupcijas risku

Trešā atbilde - Pretnostatījumu latvieši - krievi, kā arī atjaunot sociālo taisnīgumu

5. KPV.LV

Pirmā atbilde - Mēs izveidosim koalīciju, lai pie varas Rīgā nenonāktu "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai". Koalīcijas sarunās mūsu prioritātes būs jauna standarta ieviešana Domes komunikācijai ar sabiedrību gan informējot to par Domes rīcību, gan veidojot prioritātes, gan arī pārdefinējot sabiedrības līdzdalības iespējas pilsētas attīstības plānošanā. Par šo jautājumu tiks izveidota darba grupa. Koalīcijas sarunās pieprasīsim sasaukt akcionāru sanāksmes ar visām Rīgas Domes kapitālsabiedrībām par "Publisko iepirkumu likuma" normu īstenošanu un stratēģisko sadarbību ar Domi. Tāpat pārskatīsim katra Domes departamenta iepirkumu plānu 2017.gadam, izvērtēsim plānoto iepirkumu lietderību. Ar mērķi izveidot vienotu Rīgas īpašumu apsaimniekošanas plānu, sāksim funkciju auditu Rīgas Domes Mājokļu, Īpašuma, Attīstības un Finanšu departamentos.

Otrā atbilde - Lai izveidotu visiem Rīgas iedzīvotājiem saprotamu vīziju par Rīgas nākotni, mēs izveidosim plašas sabiedriskas diskusijas par Rīgas attīstību un to ietvaros pārskatīsim Rīgas attīstības plānošanas dokumentus. Sabiedrības pārstāvjiem tiks dota iespēja piedalīties diskusijās par pilsētas attīstību darba grupu, fokusa grupu, vizuālizācijas paneļu ietvaros. Partijas mērķis ir ar sabiedrības palīdzību mainīt tradicionālo pilsētas attīstības plānošanu, kas investīciju piesaistei izmanto finansiālo stimulu, regulācijas vienkāršošanu un mārketingu. Tā vietā Rīgai ir jākļūst par "radošu pilsētu", kas ar attīstītu vides un dzīves kvalitāti piesaista talantīgus cilvēkus, kas ar partnerību iespējām rada labvēlīgu vidi augstas pievienotās vērtības uzņēmumiem, kas ar Rīgas rajonu attīstības specializāciju veido saliedētas dzīvesveida vērtību kopienas.

Trešā atbilde - Mūsu partija vēlas pārtraukt postpadomju laikmetu, kurā politiskā un ekonomiskā elite sadarbojas, lai ar bezjēdzīgiem projektiem un nepārdomātām investīcijām izkrāptu un savstarpēji sadalītu nodokļu maksātāju naudu. Šīs sadarbības sekas ir redzamas cilvēkos, kuriem patvaļīga varas izmantošana atņem saprātīgas iespējas uzlabot dzīves apstākļus. Tas rada nolemtības sajūtu, izmisumu un dusmas. Mēs vēlamies nojaukt to birokrātiskās bezjēdzības sistēmu, kas kalpo politiskajai elitei un padara neiespējamu sabiedrības līdzdalību pārvaldes procesos. Latvija šobrīd atrodas krustcelēs, jo bez vēlētāju aktīvas rīcības esošā sistēma nebeigsies. Tā nav jānojauc. Tā ir soli pa solim jāaizvieto ar pārvaldes procesiem, kuri ir atvērti un saprotami, lai nodokļu maksātāji var īstenot savas tiesības saņemt kvalitatīvus pakalpojumus.

6. Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija

Pirmā atbilde - Atlaist iepriekšējo mēru!

Otrā atbilde - Rīgu redzam kā ekonomiski stabilu un sociāli drošu pilsētu. Kā pilsētu, ar kuru var lepoties tās iedzīvotāji!

Trešā atbilde - Jāizbeidz nacionālā jautājuma izmantošanu politiskajās spekulācijās!

7. ZZS

Pirmā atbilde - Ar Rīgas domes pirmo lēmumu samazināsim nekustamā īpašuma nodokli no maksimālās likmes par 70% zemei zem dzīvojamām ēkām, dzīvojamām ēkām kā arī dzīvokļiem, piemēro-jot zemāko likmi 0,2%, papildus apturēsim Skanstes tramvaja līnijas projektu un līdzekļus novirzīsim Purvciema un Pļavnieku virzienā, kur ievērojamam skaitam rīdzinieku tiks uzlabota nokļūšana centrā, kas samazinās personīgā transporta izmantošanu un samazinās sastrēgu-mus visiem rīdziniekiem.

Otrā atbilde - Pēc desmit gadiem Rīgu vēlamies redzēt kā modernu, pārtikušu, drošu un zaļu pilsētu ar sakoptu tīru vidi un attīstītu infrastruktūru, pilsētu kurā vēlas dzīvot, strādāt un atpūsties cilvēki ar bērniem un ģimenēm. Rīga kā studentu pilsēta. Redzam Rīgu ne tikai kā Latvijas transporta un darījumu centru, bet arī kā visas Baltijas jūras reģiona metropoli, kas sekmīgi konkurē ar Helsinkiem, Tallinu un Stokholmu par investīciju piesaisti un pilsētu ar ko var lepoties visi Latvijas iedzīvotāji.

Trešā atbilde - Simboliskā nozīmē noteikti vēlamies nojaukt pašreizējās Rīgas domes vadības vairāku gadu garumā radītās naudas piesavināšanās, izšķērdēšanas un bezatbildīgās rīcības shēmas, kas caurvij pilsētas kapitālsabiedrību, departamentu un iestāžu pārvaldību. Jaunu cilvēku un vērtību ienešana to lēmumu pieņemšanas procesā, kas ietekmē visus rīdziniekus, ir stūrakmens, kas nepieciešams, lai spētu būvēt mūsu Rīgu no jauna.

8. "Par neatkarīgu Latviju"

Pirmā atbilde - Izpildīt jau esošās Valsts kontroles rekomendācijas par aparāta samazināšanu, nelietderīgo tēriņu samazināšanu. Pārskatīt saskaņošanas politiku uzņēmējdarbības atļauju sfērā, lai tās tiek izdotas ātri, ierēdņi nedublētu darbus. Mājokļu programma apzinoties, ka pēc gadiem 20 lielākā daļa mikrorajonā māju būs avārijas stāvoklī - drosmīgs solis būvēt vietā jaunas, lielākas un plašākas, lai pārvietotu esošos īpašniekus, dotu mājokļus jaunajām ģimenēm un rindās stāvošajiem, daļu pārdotu sedzot izdevumus.

Otrā atbilde - Pārbūvēti un paplašināti mikrorajoni, papildus tramvaja līnijas un pirmā metro līnija. Austrumeiropas banku centrs, darījumu pilsēta, kas ar lielo uzņēmumu, ražošanas un industriālo zonu ostas teritorijā uztur sociālo un izglītības sfēras.

Trešā atbilde - Komunikācijas barjeru, kad Rīgas vadība ne tikai nepiedalās TV un radio debatēs, bet arī praktiski nepieņem iedzīvotājus un žurnālistus, kas nav tīkami. Nila Ušakova iedomības un Andra Amerika 20 procentu barjeru.

9. JKP

Pirmā atbilde - Mūsu pieeja ir atvērta un godīga pārvalde - tā, lai zagt kļūtu neiespējami un nodokļu maksātāji uzzinātu, kur paliek katrs viņu nodokļos samaksātais cents. Interneta lapā www.riga.lv mēs publicēsim visus līgumus ar pašvaldību un tās kapitālsabiedrībām. Ikviens www.riga.lv varēs uzzināt arī pašvaldības darbinieku vārdus un atalgoju, lai nerastos situācija, ka tiek nodarbinātas "mirušās dvēseles" kā Rīgas namu pārvaldnieka gadījumā.

Otrā atbilde - Rīga pa īstam kļuvusi ne tikai par Baltijas, bet visas Ziemeļeiropas galvaspilsētu, kura tiek pārvaldīta godīgi, atbildīgi un ņemot vērā pilsētas iedzīvotāju intereses. Rīga ir pilsēta, kura pievelk, nevis atgrūž iedzīvotājus un ikviens rīdzinieks lepojas ar to, ka dzīvo tieši Latvijas galvaspilsētā!

Trešā atbilde - Mēs esam definējuši, ka mūsu mērķis ir likvidēt "spēļu elles" mikrorajonos, kā arī stingri ierobežot nakts lombardu darbību. Tas ievērojami uzlabos kopējo kriminogēno situāciju pilsētā un palielinās daudzu rīdzinieku ģimeņu budžetu, jo algas netiks nospēlētas spēļu automātos.

10. NA

Pirmā atbilde - Ja uzvarēs,tad ievēlēsim savu Domes priekšsēdētāju.Sadarbībā ar koalīcijas partijām ievēlēsim Domes priekšsēdētāja vietnieku un komiteju vadītājus.Tikai pēc tam jaunveidotās komitejas iesniegs savus prioritāros lēmumus dažādās nozarēs.Atjaunosim likvidēto Revīzijas komisiju un Pretkorupcijas komisiju.

Otrā atbilde - Rietumnieciska un tajā pašā laikā latviska pilsēta ar dzīvespriecīgiem iedzīvotājiem.Tūrisma centrs.Pie mums brauc ne tikai tuvākie kaimiņi,bet arī viesi no visas pasaules.Daudz jaunu infrastruktūras objektu,kuri iepriekšējās desmitgadēs nav bijuši attīstīti.

Trešā atbilde - Mēs nojauksim (simboliski) robežjoslu, kas šobrīd atdala iedzīvotājus un politiķus. Vismaz pašvaldību līmenī,katrs domnieks būs sasniedzams un iesaistīts.

Fiziskā nozīmē - jānovāc ļoti daudz padomju laiku palieku gan uz ielām, gan zem zemes un arī mūsu galvās.

11. "Saskaņa"

Atteicās paust savu nostāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!