Foto: morgueFile
Līdz pašvaldību vēlēšanām atlikušas divas dienas, un reģionālie mediji, kas saglabājuši neatkarību no pašvaldību domju ietekmes, veidojot publikācijas un kandidātu diskusijas, palīdz vēlētājiem izlemt, par kuru politisko spēku novados 3. jūnijā vērts atdot savu balsi.

Vairāki no medijiem portālam "Delfi" apliecināja, ka ne vienmēr izdevies saņemt atbildes no vietvaru pārstāvjiem, kas vēlas atkāroti tikt ievēlēti.

"Deputātu kandidāti, sevišķi sarakstu pirmie numuri, ir atsaucīgi, atbild uz konceptuāliem jautājumiem, paši zvana vai sūta e-pastus par priekšvēlēšanu notikumiem un savu viedokli kādā jautājumā. Taču, kad skaidroju situāciju ar novada ģerboņa nekorektu izmantošanu Iecavas novada valdošā saraksta (NA un ZZS apvienība – red. piezīme) aģitācijā, no kandidātiem – tagadējiem deputātiem normālu skaidrojumu nesaņēmu, tikai viens opozīcijas deputāts bija gatavs skaidrot šo jautājumu. Secinājums – ciktāl medijs var viņus popularizēt, atsaucība ir milzīga, bet nepatīkami jautājumi nav tik viegli atbildami," stāsta laikraksta "Bauskas Dzīve" galvenās redaktores vietniece Antra Ērgle.

"Bauskas Dzīve" vēlēšanas atspoguļot sāka jau pērnā gada novembrī, kopš tā laikā pievēršoties kandidātu analīzei un solījumu izpildei Bauskas, Iecavas, Vecumnieku, Rundāles novados. Tāpat laikraksts pētījis kandidātu ienākumu deklarācijas un pārbaudījis, vai kandidāti neatrodas nodokļu parādnieku sarakstos.

Tikmēr "Neatkarīgās Tukuma Ziņas", publicējot avīzes papildu pielikumus un ieguldot lielākus līdzekļus satura kvalitātē, prognozē, ka gada noslēgumā būs lielāki finansiālie zaudējumi. Avīze pašvaldību vēlēšanu notikumus atspoguļo Tukuma, Kandavas, Jaunpils un Engures novados.

"Šī brīža izdevumi papildu darbiem pārsniedz 8000 eiro – viens papildu pielikums jeb viena A3 loksne mūsu parastajā nepilnu 5000 tirāžā izmaksā aptuveni 934 eiro," stāsta medija galvenā redaktore Ivonna Plaude.

Laikraksta redakcija visos četros novados rīkojusi deputātu kandidātu publiskās diskusijas. "Diskusijas, kas bija no divām līdz trim stundām ilgas, tika filmētas video un ir skatāmas laikraksta portālā "ntz.lv". Tukuma diskusija, kas notika 20. maijā, tika translēta tiešraidē. Uz diskusiju neieradās tikai viena saraksta – "Gods kalpot mūsu Latvijai" – kandidāti, viņi neatnāca gan Tukumā, gan Engurē," stāsta Plaude, piebilstot, ka līdz 29. maijam diskusiju ierakstus Tukumā noskatījušies 1504 cilvēki, Engurē – 416, Kandavā – 1433, bet Jaunpilī 216.

"Laikraksts "Kurzemnieks" jau februārī publicēja savu taktiku pirmsvēlēšanu periodā, tai skaitā visu kandidējošo partiju deputātu kandidātiem solot atvēlēt vienlīdz lielu informācijas telpu. Izņēmums bija trīs novadu – Alsungas, Skrundas un Kuldīgas – domju priekšsēžu padziļinātās intervijas, kur viņiem bija jāatskaitās par četriem gadiem, atbildot gan uz žurnālistu, gan iedzīvotāju jautājumiem," sarunā ar "Delfi" informē laikraksta galvenā redaktore Daiga Bitiniece.

"Padziļināti esam tirpinājuši visu sarakstu pirmos numurus, pieņemot, ka tie ir mēra amata kandidāti. No 12 pirmajiem numuriem viens – Juris Jaunzems, kurš uz Skrundas novada domi kandidē no partijas "No sirds Latvijai", – atteicās runāt ar laikrakstu pat pēc vairākiem aicinājumiem. Jāpiebilst, ka viņš iepriekšējā sasaukumā, kur tika ievēlēts no "Vienotības", no 63 sēdēm ar savu klātbūtni bija pagodinājis 25," norāda avīzes redaktore.

Viņa arī piebilst, ka vēlēšanu naktī "Kurzemnieka" žurnālisti būs novadu lielākajos vēlēšanu iecirkņos un informēs par provizoriskajiem rezultātiem Latvijas Radio.

Portāla "IrLiepāja" žurnāliste Sarmīte Pujēna atzīst, ka grūtības sagādā medija rīcībā esošie resursi.

"Mūsu kapacitāte ir visai niecīga, bet esam jau labu laiku pirmajā "lapā" ieviesuši aktuālo tēmu "Vēlēšanas", uz kuru uzspiežot tad visas mūsu aktivitātes ir redzamas. Atspoguļojam visu politisko spēku rīkotās preses konferences, sarakstu prezentācijas, politiskās diskusijas - vienojāmies ar lielākajiem portāliem, ka varam arī viņu diskusijas ar liepājniekiem rādīt," stāstā Pujēna.

Valsts atbalstu saņem četras reģionālās TV

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) rīkotajā konkursā par priekšvēlēšanu laika raidījumiem uzvarēja četras televīzijas. Kā sarunā ar portālu "Delfi" apstiprināja padomes pārstāve Gunta Līdaka, finansējumu saņēma visi mediji, kas konkursam pieteicās.

NEPLP par uzvarētājiem atzina "Valmieras TV" piederošo Vidzemes Televīziju, "M.L. Grupa" piederošo Ģimenes TV, Skrundas televīziju un "Dautkom TV". Konkursa finansējums bija 140 tūkstoši eiro, par kuru medijiem tika uzdots veidot priekšvēlēšanu diskusiju raidījumus Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē un Latgalē. "Vidzemes TV" un "Skrundas TV" diskusijas redzamas mediju mājaslapās, kā arī ir redzamas "RETV" raidlaikā.

"Vidzemes televīzijas portāla sadaļā "Novadi izvēlas" katru dienu pievienojam jaunu novadu debates, kopuma gatavojam 27 novadu debates Vidzemē," norāda medija valdes priekšsēdētājs Ingemārs Vekteris.

Arī Ģimenes TV veidos priekšvēlēšanu diskusiju raidījumus "Novadi izvēlas" Zemgalē un Rīgas reģionā.

Ģimenes TV novadiem, kuros iedzīvotāju skaits pārsniedz 10 000 un iesniegto kandidātu sarakstu skaits ir vairāk par sešiem, nodrošina raidījumus stundas garumā katram, bet pārējie novadi diskusijām var izmantot 30 minūtes katrs, liecina medija sniegtā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!