Foto: Reuters/Scanpix

Partijas "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" (GKR) otrdien nāca klajā ar kopīgo programmu pašvaldību vēlēšanām Rīgā, tostarp solot atvērt municipālās aptiekas pašvaldībai piederošās medicīnas iestādēs.

"Šajās aptiekās medikamentiem tiks nodrošināts minimāls uzcenojums, kāds nav iespējams privātajās aptiekās, kuru darbības mērķis ir peļņas gūšana," žurnālistiem sacīja pašreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

"Medikamentu dārdzība un attiecīgi nepieejamība daudzām rīdzinieku grupām ir akūta problēma," viņš skaidroja, piebilstot, ka tiks veidotas municipālās aptiekas vairākās pašvaldību iestādēs – Rīgas 1. slimnīcā, Rīgas Dzemdību namā un pašvaldības poliklīnikās. "Privātais bizness un konkurences uzraugi, kā redzams, nav spējīgi šo problēmu atrisināt," teica Ušakovs.

Pēc partiju skaidrotā, Rīgas dome izmantos "savas tiesības un viss notiks atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem".

Kopumā "Saskaņai" un GKR nākamajiem četriem gadiem ir piecas prioritātes, tostarp brīvpusdienas pašvaldību un privātajos bērnudārzos, kā arī skolās 10.-12. klases skolēniem.

Plānota bezmaksas autostāvvietu izbūve mikrorajonos un ielu remonts, kā arī namu pārvaldes reforma. Partijas piedāvās daudzdzīvokļu mājām, kur nodibinātas biedrības, saņemt 90% atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim uz diviem gadiem un 50% līdzfinansējumu no pašvaldības visiem remontdarbiem nākamo četru gadu laikā.

Rīgas dome jau iepriekš izpelnījusies kritiku par darbību tādās jomās, kur pietiekamu konkurenci nodrošina privātie uzņēmēji, piemēram, pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" meitasuzņēmuma "Aqua Riga" izveidošanu dzeramā ūdens tirdzniecībai.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2012. gadā, kad "Aqua Riga" tika dibināts, Ušakovs skaidroja, ka ar šī uzņēmuma starpniecību SIA "Rīgas ūdens" plāno nopelnīt 4,6 miljonus eiro 10 gadu laikā.

Līdz šim gan uzņēmums strādājis ar zaudējumiem – 2015. gadā tie veidoja 33,5 tūkstošus eiro. Pērnā gada pārskats pagaidām nav iesniegts, liecina "Lursoft" informācija.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas valdes priekšsēdētāja Ināra Šure 2012. gadā atklātā vēstulē Rīgas domes deputātiem, Konkurences padomes un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam "Rīgas ūdens" fasētā ūdens projektu "Aqua Riga" nodēvēja par absurdu un pauda bažas, ka tas var novest pie nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!