Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vēlēšanu dienas rītu vērtē kā mierīgu, portālam "Delfi" sacīja KNAB pārstāve Paula Vilsone.

Līdz šim iedzīvotāji visbiežāk – 15 gadījumos – vērsuši KNAB uzmanību uz deputātu kandidātu komunikāciju sociālajos medijos, tostarp apmaksātiem ierakstiem.

Jāatgādina, ka dienu pirms vēlēšanām un vēlēšanu dienā priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana ir aizliegta. KNAB pārstāve gan paskaidroja, ka šobrīd ir aizliegta apmaksātas aģitācijas izplatīšana sociālajos medijos, taču partijas, deputātu kandidāti un ar partijām nesaistītas personas joprojām drīkst sociālajos tīklo vietnēs publicēt neapmaksātu saturu.

Sīkāk par partiju aktivitātēm sociālajos medijos, gatavojoties pašvaldību vēlēšanām, var lasīt šeit.

KNAB arī brīdina, ka par neatļautu maksas aģitāciju sociālo tīklu vietnēs vēlēšanu dienā deputātu kandidātiem var tikt piemērots naudas sods līdz 700 eiro, bet partijām – līdz 1400 eiro.

Birojs pateicas iedzīvotājiem par vērību. Birojs arī aicina vēlēšanu dienā ziņot par politisko reklāmu tirdzniecībā esošos preses izdevumos un apmaksātu politisko aģitāciju sociālajos tīklos un internetā.

Tāpat KNAB aicina ziņot par iespējamu pašvaldību administratīvo resursu izmantošanu aģitācijai, piemēram, gadījumiem, kad deputāta kandidāts uzstājas pašvaldības pasākumā, kur slavē sevi vai pārstāvēto partiju.

Savukārt Valsts policijā portāls "Delfi" noskaidroja, ka līdz pulksten 10. 30 nebija konstatēti starpgadījumi attiecībā uz pašvaldību vēlēšanu norisi.

Jau ziņots, ka sestdien, 5. jūnijā, Latvijā notiek pašvaldību vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!