Foto: LETA

Līdz Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") esot nonākušas runas par to, ka viņa politiskie konkurenti, iespējams, plānojot izjaukt vēlēšanas Ventspilī.

Tāpēc Ventspils pilsētas dome vērsīsies ar iesniegumu tiesībsargājošās iestādēs un Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) ar lūgumu veikt pasākumus, lai nepieļautu nekādas provokācijas vēlēšanu laikā, šodien preses konferencē informēja Lembergs.

Līdz Lembergam esot nonākusi neoficiāla informācija, ka viņa politiskie oponenti, kas Ventspilī kandidē apvienotajā "Vienotības", nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un Latvijas Reģionu apvienības (LRA) sarakstā ar Ģirtu Valdi Kristovski (V) priekšgalā, iespējams, plānojot veikt provokācijas, kuru mērķis esot izjaukt vēlēšanas.

Lembergs esot dzirdējis, ka viņa oponenti nolīgstot cilvēkus, kuri, "uzdodoties par lieliem Lemberga faniem, nodarbotos ar balsu uzpirkšanu Lemberga interesēs un tādā veidā padarītu šīs vēlēšanas pēc būtības par farsu." Tāpat klīstot runas, ka oponenti plānojot "veikt aģitāciju par Lembergu vēlēšanu iecirknī, kas ar likumu nav atļauts, un tādā veidā "norautu" šīs vēlēšanas Ventspilī." Līdz Lembergam esot nonākušas runas par to, ka tiekot strādāts pie tā, "lai kādā no vēlēšanu iecirkņiem pārņemtu uz īsu brīdi varu", "nozagtu vēlēšanu biļetenus" vai arī "samainītu urnas", un šim mērķim tiekot pat algoti privātdetektīvi.

Tāpat Lembergs piebilda, ka Ventspilī "klīst runas" par viņa oponentu iespējamajiem mēģinājumiem ietekmēt vēlētāju izvēli vēlēšanās darba vietā – Šveices advokāta Rūdolfa Meroni kontrolētajos termināļos, prasot parādīt vēlēšanu urnās neiemestās vēlēšanu zīmes.

"Ventspils pilsētas dome šodien iesniegs Valsts policijai, Drošības policijai, un CVK adresētu vēstuli ar lūgumu veikt visus nepieciešamos pasākumus un mobilizēt spēkus, lai nepieļautu nekādas tamlīdzīgas provokatīvas un pretlikumīgas darbības un tās nocirstu pašā saknē," informēja Lembergs.

Kristovskis Lemberga teikto noraidīja, sakot: "Grūti komentēt šādus neadekvātus izteikumus no cilvēka, kurš, sagrābis varu Ventspilī un nobijies no iespējas zaudēt vēlēšanās, cilvēku prātu jaukšanai nāk klajā ar tik plašiem izdomājumiem par mūsu iespējām."

Viņš arī norādīja, ka CVK nav apmierinājusi lūgumu ierosināt vēlēšanu komisijas nomaiņu Ventspilī, kas bijis pamatots ar informācijas noplūdi no Ventspils vēlēšanu komisijas par trīs partiju apvienotā saraksta iesniegšanas procesu Ventspilī. Tomēr CVK ir atļāvusi trīs partiju apvienības pārstāvjiem veikt balsošanas urnu uzraudzību ar videonovērošanas palīdzību.

Kā informēja Kristovskis, šo iespēju viņa saraksta pārstāvji noteikti izmantos, nodrošinot nepārtrauktu balsošanas urnu uzraudzību ar kamerām visos 13 vēlēšanu iecirkņos Ventspilī. "Tas ir preventīvs pasākums, kas ļaus palielināt vēlēšanu rezultātu ticamību un objektīvitāti," uzskata Kristovskis.

Reaģējot uz trīs partiju apvienības Ventspilī iesniegumu ar lūgumu atļaut veikt nepārtrauktu vēlēšanu procesa uzraudzību Ventspilī, CVK ir devusi atļaut veikt novērošanu ar novērošanas kamerām balsošanas starplaikā, apstiprināja CVK sekretārs Ritvars Eglājs. Tādējādi partiju apvienībai ir dota atļauja veikt vēlēšanu procesa novērošanu arī iepriekšējās balsošanas periodā no 31. maija – balsošanas urnu glabāšanas laikā, kad nenotiek balsošana un iecirkņi ir slēgti.

Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma 35. panta 2. daļa nosaka, ka balsošanas norisi drīkst novērot ne vairāk kā divi pilnvaroti novērotāji no katras vēlētāju apvienības, politiskās partijas vai politisko partiju apvienības, kas attiecīgās domes vēlēšanām ir iesniegušas kandidātu sarakstu. Tomēr, kā akcentēja CVK pārstāvis, vēlēšanu kastes glabāšana nav balsošana, līdz ar to fizisku novērotāju klātbūtni laikā, kad iecirkņi ir slēgti, likums neparedz. "Taču mums nav iebildumu pret novērošanu ar novērošanas kamerām bez fiziskas personu klātbūtnes," skaidroja Eglājs. Šādā gadījumā tiem, kuri attālināti vēlas uzraudzīt vēlēšanu urnas, pašiem būs jānodrošina nepieciešamais tehniskais aprīkojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!