Foto: F64
Lielākajā daļā pašvaldību vietējā vara pēc vēlēšanām nemainīsies, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskā informācija.

No kopumā 119 Latvijas pašvaldībām vairāk nekā 70 līdzšinējiem domju priekšsēdētājiem, visticamāk, būs izdevies nosargāt savu vietu un saglabāt līdera pozīcijas.

Piemēram, šāda situācija ir Rēzeknē, kur varu saglabās "Saskaņas" pārstāvis Aleksandrs Bartaševičs, Ventspilī – Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij), Jelgavā – Andris Rāviņš (ZZS), Valmierā – Jānis Baiks (Valmierai un Vidzemei), Krāslavā – Gunārs Upenieks (ZZS), Cēsīs – Jānis Rozenbergs (V).

Vara, visticamāk, nemainīsies arī Ilūkstes, Daugavpils, Kārsavas, Viļakas, Zilupes, Brocēnu, Grobiņas, Kuldīgas, Pāvilostas, Priekules, Skrundas, Ventspils, Rundāles, Tērvetes, Olaines, Valkas, Smiltenes, Amatas, Babītes, Kocēnu, Olaines, Salacgrīvas un citos novados.

Atsevišķās pašvaldībās vara paliks to pašu cilvēku rokās, taču politiķi šogad startējuši no cita vēlēšanu saraksta. Piemēram, Kokneses novadā lielāko atbalstu guvis pašreizējā mēra Daiņa Vingra (ZZS) vadītais saraksts. 2013. gadā faktiski tie paši cilvēki startēja vēlēšanās zem Reformu partijas karoga.

Līdzīga situācija ir arī Līgatnes novadā, kur savulaik par domes vadītāju kļuva "Vienotības" pārstāvis Ainārs Šteins. Šajās vēlēšanās Šteins ieguvis pārsvaru pašvaldības domē no saraksta "Līgatnes novada attīstībai". No pieciem ievēlētajiem šī saraksta deputātiem, trīs bija ievēlēti arī iepriekšējā sasaukumā.

Savukārt aptuveni 30 pašvaldībās nav skaidrs, kurš vadīs domi un kas veidos koalīciju. Piemēram, sarežģīta situācija ir Daugavpils pilsētas domē, kur sarucis atbalsts pašlaik pie varas esošajai Latgales partijai un nav skaidrs, vai tās konkurenti "Saskaņa" un "Mūsu partija" nolems gāzt pašreizējo mēru.

Arī pašreizējā Liepājas mēra Ulda Seska (Liepājas partija) pozīcijas ir apdraudētas, jo Liepājas domē ievēlētā "Saskaņa" un "Reģionu apvienība" veiksmīgi risina sarunas par sadarbību un varētu izlemt veidot koalīciju bez Seska.

Vairākās pašvaldībās ir iekļuvuši pārstāvji no ļoti daudziem sarakstiem un nav viena izteikta līdera. Līdz ar to politiķiem gaidāmas sarežģītas sarunas par koalīcijas izveidi un turpmāko sadarbību, piemēram, Aglonas un Talsu novados ievēlēti politiķi no astoņiem sarakstiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!