Foto: LETA
Gaidāmo pašvaldības vēlēšanu priekšvakarā Ogres novada iedzīvotājiem ir pieejams jauns ziņu portāls "ogrevar.lv", kurš vēstīšot tikai par labo un aktuālo novada un pilsētas dzīvē. Portāla izveidotāju kontaktos, tīši vai netīši, atrodami esošā Ogres domes priekšsēdētāja Artūra Manguļa kontakti. Viņš portālam "Delfi" gan uzsver, ka tā nav priekšvēlēšanu aģitācija, viņš gribējis tikai palīdzēt un jauniešiem par 10 eiro nopircis domēnu.

"Tā kā mūsdienās mediji, televīzija un interneta vide ir pārpildīta ar negatīvismu un dažādām sliktām lietām, izlēmām izveidot interneta portālu, kas Ogres un visas Latvijas iedzīvotāju dienas padarītu pozitīvākas, saulainākas un ļautu vairāk iemīlēt mūsu pašu skaisto pilsētu Ogri," portālā raksta tā izveidotāji.

"Ogrevar.lv" ziņas publicē tikai pāris nedēļas. Tomēr jau tagad starp tām izceļas domes vadība un Mangulis - te viņš tiekas ar hokeja klubu "Kurbads" pēc uzvaras Latvijas čempionātā, te viņš ir kopā ar skolniekiem gatavo putnu būrīšus.

Jauniešiem jāpalīdz

Ogres novada domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Nikolajs Sapožņikovs portālam "Delfi" noliedz pašvaldības institūciju saistību ar portāla izveidi. Viņš uzvēra, ka dome ar portālu nav saistīta. "Mums ir "ogresnovads.lv". Par priekšsēdētāju es nezinu. Mums ir viens portāls, kas ir "ogresnovads.lv" - pašvaldības oficiālais portāls. Kas ir pārējais, es nezinu," sacīja Sapožņikovs.

Domes pārstāvis norādīja, ka visi, izņemot portālu "ogresnovads.lv", nav saistīti ar domi un "ir privātie". Taujāts, kādēļ pie domēna īpašnieka vārda uzrādās novada domes priekšsēdētāja kontakti, Sapožņikovs norāda, ka "par to nevaru atbildēt, tas ir jāprasa tai kontaktpersonai, kas tur norādīta". Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs uzsver, ka strādā tikai ar domes oficiālo portālu, bet par portālu "ogrevar.lv" un tā saistību ar Manguli uzzinājis tikai pēc portāla "Delfi" zvana.

Portāla reģistrācijas dati uzrāda tiešu saistību ar Ogres domes vadību. Kad pēc Sapožņikova ieteikuma sazināmies ar Manguli, domes priekšsēdētājs apstiprina: "Man tik daudz saistība, ka es nopirku domēna vārdu un atdevu to tālāk jauniešiem. Tie ir Ogres jaunieši, kas darbojas. Nav nekāda sakara ar domi."

Jautāts, kāda interese Ogres domes priekšsēdētājam bijusi pirkt domēnu jauniešiem, Mangulis norāda: "Tajā brīdī, kad jaunieši pilsētas godu mēģināja aizstāvēt, tas zīmols ļoti labi aizgāja. Tam bija laba piekrišana, tas daudz kur ieskanējās. Lai tas zīmols neaizietu ne tajās rokās, es viņu nopirku. Zinot, ka ir priekšvēlēšanu aģitācijas laiks, negribēju, lai zīmols, kas reklamē Ogri, aiziet ne tajās rokās".

Mangulis arī teica, ka jaunietim, kurš nācis klajā ar iniciatīvu veidot portālu, "atdotas visas lietotāja tiesības". Domēna cena bija desmit eiro. Jautāts, vai nopirktais portāls nekalpo kā priekšvēlēšanu aģitācijas platforma, domes priekšsēdētājs atbild noliedzoši.

"Desmit eiro? Priekšvēlēšanu aģitācija? Jūs gribat dzirdēt no manis, vai desmit eiro par portālu, kas reklamē Ogri, ir priekšvēlēšanu aģitācija? Tur neviens vārds nav par politiku. Tikai pozitīvas ziņas," portālam "Delfi" telefona sarunā skaidroja domes priekšsēdētājs.

Portālam "ogrevar.lv" kontaktu sadaļā nav norādīts ne telefons, ne adrese. Interesenti ar to var sazināties, sūtot e-pastu. Zīmīgi, ka pie domēna reģistrācijas norādīts vēl viens kontakts – Aivis Plotiņš. Pirms dažiem mēnešiem puisis ar šādu vārdu un uzvārdu izskanējis žurnālistikas centra "Re Baltica" pētījumā par to, kā nopelnīt naudu ar viltus ziņām internetā. Plotiņš iepriekš apgalvoja, ka nav saistīts ar politiskajām partijām — darbojas Ogres novada jauniešu domē un bijis 11. novembra lāpu gājienā kā brīvprātīgais, bet tas arī viss.

Domnīcas "Providus" vadošā pētniece Iveta Kažoka uzskata – ja domes priekšsēdētājs domēnu nopircis par savu naudu un neiesaista ziņu tapšanā domes darbiniekus, tad tā nav negodprātīga administratīvo resursu izmantošana.

"Protams, ka saturiski tā izskatās pēc aģitācijas gaidāmo vēlēšanu gaismā, bet šāda veida aģitācija ir normāla un pieļaujama. Tikpat labi vēlēšanu kandidāts varēja pozitīvo informāciju par sevi likt blogā, sociālajos tīklos vai tviterī," sacīja Kažoka.

"Tas, ka viņš ir izveidojis portālu, ir nedaudz neparasti, jo pat Saeimas deputāti parasti labākajā gadījumā izveido sev veltītas mājaslapas, bet tas ir atļauts aģitācijas veids, kurā nav nekā nosodāma. Jebkurš vēlēšanu kandidāts mūsdienās var izveidot ko līdzīgu. Protams, ja izrādītos, ka patiesībā informāciju šim portālam gatavo domes darbinieki, būtu citādāk," sacīja Kažoka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!