Foto: F64
Līdzīgi kā citās vēlēšanās, arī jūnijā gaidāmo pašvaldību vēlēšanu kandidātu sarakstos netrūkst sabiedrībā pazīstamu cilvēku – sportistu, mākslinieku un citu sabiedrībā populāru un cienītu cilvēku. Salīdzinot ar citām partijām, veselu virkni šādu cilvēku piesaistījusi Latvijas Reģionu apvienība (LRA), svētdien vēsta raidījums "LNT Ziņu TOP 10".

LRA kopīgajā sarakstā ar partiju "Latvijas attīstībai" Rīgā kandidē basketboliste Anete Jēkabsone-Žogota, režisors Andrejs Žagars, modes māksliniece Indra Salceviča. Ozolnieku novadā startē hokeja zvaigzne Miķelis Rēdlihs, bet Ventspils novadā, kopīgajā sarakstā ar "Vienotību", kandidē Jaunā Rīgas teātra aktieris Gatis Gāga.

Ar rūpēm par bērnu un jauniešu labklājību iesaistīšanos politikā raidījumam pamato Jēkabsone-Žogota, kura profesionālās sportistes karjeru ir noslēgusi. Šāds pamatojums kandidēšanai vēlēšanās ir arī volejbolistam, olimpiskās bronzas medaļniekam Mārtiņam Pļaviņam, kurš Rīgā startēs ''Zaļo un zemnieku savienības'' (ZZS) sarakstā, vēsta raidījums.

ZZS Rīgas sarakstā kopā ar Pļaviņu iekļauts vēl viens bijušais olimpietis – šķēpmetējs Voldemārs Lūsis, kurš ir leģendārā sportista Jāņa Lūša dēls. Savukārt Liepājā kandidē bijušais Latvijas izlases futbolists Māris Verpakovskis. Viņš pārstāv ZZS sadarbības partneri – ''Liepājas partiju''.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis raidījumam norādījis, ka ZZS savās rindās vēlas redzēt cilvēkus, kuri daudz sasnieguši – neatkarīgi no tā, kādā jomā. Viņaprāt, tā ir absolūti normāla prakse un būtu lieki pārmest, ka vēlētāju balsis tiek makšķerētas ar slavenību palīdzību. "Nu, tad faktiski, ko – veidojam sarakstu no vieniem bezpajumtniekiem?" vaicājis Brigmanis.

Līdzīgs viedoklis ir LRA līderim un Rīgas mēra amata kandidātam Mārtiņam Bondaram, kurš slavenību iekļaušanu kandidātu sarakstā skaidro ar abpusēju ieinteresētību. "Ir sasniegumi, ko viņi ir panākuši savos attiecīgajos laukos, vai tā ir kultūra, izglītība, sports, zinātne. Tātad šie cilvēki pēc būtības sevi jau ir pierādījuši," raidījumam paudis Bondars.

Par to, ka ieguvumi no zvaigžņu piesaistīšanas ir abpusēji gan partijai, gan kandidātiem, runā arī Nacionālās apvienības Rīgas mēra amata kandidāte Baiba Broka, kura uzsver, ka slavenību izvēle kļūt politiski aktīviem ir brīvprātīga. "Ja kāds uzskata mūsu platformu, piedāvājumu par pareizu un sajūt – "tas ir mans, arī es gribu līdzdarboties",– tad šīs izcilības mēs jau nevaram nevienu piespiest. Mēs esam priecīgi, ka šie atpazīstamie cilvēki grib līdzdarboties," komentējusi Broka. NA sarakstā Alojas novadā kandidē Dailes teātra aktieris Lauris Dzelzītis. Rēzeknē, kur NA spēkus apvienojusi ar Latgales partiju un "Vienotību", kandidē dzejniece un publiciste Anna Rancāne, bet par iekļūšanu Rīgas domē cīnās biatlonists Gundars Upenieks un bijusī televīzijas dīva Anna Krimele.

Sabiedrībā populāras personas ir arī vairāku citu partiju sarakstos. Piemēram, Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas Rīgas sarakstā ir aktieris Rūdolfs Plēpis. Ar sociāldemokrātiem viņu saista jau ilgstoša sadarbība, rīkojot labdarības pasākumus un viņš esot gandarīts, ja var vairot partijas atpazīstamību.

Taču ir partijas, kuras vairs neaizraujas ar sportistu un mākslinieku piesaistīšanu, piemēram, "Saskaņa" un "Vienotība", vēsta raidījums.

Politologs Ivars Ījabs to, ka atpazīstamu un sabiedrībā populāru cilvēku rekrutēšana daudzām partijām aktualitāti nav zaudējusi, uzskata par pašsaprotamu procesu: "Profesionāli politiķi vienkārši ir nepopulāri. Tāpēc tiek meklēti, lai savu sarakstu kaut kā uzskaistinātu mazliet, cilvēki no citām jomām. Tur, protams, ir dažādi tie scenāriji. Ir virkne ļaužu, kas ir gājuši kandidēt tikai tāpēc, ka kāds viņiem ir uzsitis uz pleca un pateicis: "Vai tad tev grūti? Tāpat nekas nesanāks, bet mēs smukāk izskatīsimies." Citi ir tādi, kas patiešām, uz kaut ko jau pretendē. Piemēram, Rūdolfs Plēpis, lai arī viņš kandidē jau kuro reizi, visdrīzāk nesēdēs nevienā amatā. Kas ir, iespējams, ļoti žēl. Es, piemēram, ļoti labprāt redzētu Rūdolfu Plēpi, kaut kur rokoties pa papīriem un mēģinot atbildēt kaut ko par "Rīgas satiksmi" vai kaut ko tamlīdzīgu." Viņaprāt, cits stāsts ir tādi cilvēki kā Jēkabsone-Žogota, kuriem patiešām ir reālas izredzes nonākt amatā, kuriem tad esot jārēķinās ar to, ka būs jāstrādā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!