Foto: LETA
Pašvaldību vēlēšanu kandidāts no partijas "Saskaņa" Aleksejs Rosļikovs nonācis vadībā Latvijas apvienotajā policistu arodbiedrībā un uzsācis aģitāciju iekšlietu sistēmas darbinieku iecirkņos, svētdienas, 28. maija, vakarā vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Dažus mēnešus padarbojies arodbiedrības valdē Rosļikovs kļuvis par "Saskaņas" kandidātu Rīgā. Priekšvēlēšanu solījumi, kurus tiekoties ar vēlētājiem klāsta Rosļikovs un tie, kas tiek uzskaitīti Latvijas apvienotās policistu arodbiedrības drukātajos laikrakstos, ir līdzīgi.

Viņš centies pārliecināt, ka iekšlietu sistēmas darbiniekiem panāks godīgu samaksu par virstundām, cilvēku cienīgus darba apstākļus un pat dzīvokļus policistiem un ugunsdzēsējiem.

Rosļikovs sola arī tiesāties pret neapmaksātām virstundām un celt dzīvokļus, kurus varēšot pirkt bez pirmās iemaksas. "Nekā personīga" veidotāji novērojuši, ka aģitbrigādes apstaigā iekšlietu darbinieku iecirkņus un vāc parakstus no cilvēkiem, kuri atbalsta dzīvokļu celtniecību. Sestdien, 27. maijā, paraksti vākti Hanzas ielas ugunsdzēsēju depo. Izdalīti arī arodbiedrību laikraksti.

Kā atklāj raidījums, arodbiedrības avīzes dalītas arī policijas iecirkņos Ķengaragā, Centrā, Gogoļa ielā. Savukārt iecirknī Matīsa ielā dežūrdaļā pie lodziņa labi redzamā vietā novietoti arī kalendāri, uz kuriem redzams "Saskaņas" kandidāts Rosļikovs. Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā ir teikts, ka šādus materiālus valsts un pašvaldību iestāžu ēkās izvietot nevar.

Latvijas apvienotās policistu arodbiedrības vadītājs Agris Sūna arodbiedrības izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā nekādu ļaunumu nesaredzot. Tieši otrādi – viņš esot gatavs pateikt paldies Rosļikovam un Rīgas domei, ka izdienas policistiem tagad sabiedriskais transports galvaspilsētā būšot bez maksas.

Kā uzsver raidījuma veidotāji, pašiem policistiem tomēr ir šaubas par veidu, kā īsi pirms vēlēšanām šim "Saskaņas" biedram izdevies nokļūt arodbiedrības vadībā. Kameras priekšā arodbiedrības biedri nav gatavi runāt, bet neoficiāli izskan, ka iespējams Rosļikova iecelšana notikusi tikai "uz papīra" savācot pārējo kolēģu parakstus.

Uzņēmumu reģistrā atrodamais dokuments liecina tikai to, ka sapulce noturēta pagājušā gada 5. septembrī Skrundā kādā īpašumā ar nosaukumu "Dižie vēži". Tur it kā ieradušies 28 delegāti. Vienīgais sapulces jautājums – Rosļikova iecelšana valdē. Par nobalsots vienbalsīgi. Uz dokumenta redzams tikai Sūnas un Rosļikova paraksts. Pēdējais bijis arī sanāksmes protokolists. Vai sanāksme tiešām bijusi – Uzņēmumu reģistrs nevarot pārbaudīt.

Agris Sūna noliedz, ka bijušas kādas šmaukšanās ar jaunā valdes locekļa iecelšanu. Viss noticis likuma ietvaros. Un tie, kuri izplatot šādus izdomājumus, paši baidoties, vai paliks valdē arī turpmāk.

Rosļikovs pirms mēģinājuma nokļūt politikā pievērsies apsardzes biznesam. Viņam piederējušas vairākas firmas. Tomēr to darbība nonākusi VID redzeslokā. Viens no uzņēmumiem "SUV 9 Security Control" Rosļikovam piederēja līdz 2014. gada oktobrim. Tad par firmas īpašnieku kļuva kāds Ukrainas galvaspilsētā Kijevā dzīvojošs Vitālijs Bogorčiks (Bogorchyk Vitalii) un firma mainīja nosaukumu uz Control Process. Jau pēc diviem mēnešiem VID firmu izslēdz no PVN maksātāju saraksta. Brīdī, kad uzņēmumam ir 230 tūkstoš eiro liels nodokļu parāds, firma tika likvidēta. Līdzīga shēma notikusi ar firmu SUV 9. Par tās īpašnieku kļūst Krievijas pilsonis Romāns Bobrenkovs, firmu pārsauc par "Fondior" un tā pēc gada tiek likvidēta, kad sakrājusi 11 tūkstoši eiro nenomaksātos nodokļus.

Savukārt Agris Sūna divdomīgā situācijā nonāca pirms pieciem gadiem, kad aizbrauca uz Maskavu, kur bija uzaicināts uz Vladimira Putina atbalstītās Internacionālās frontes kongresu. Fronte dibināta, lai izplatītu Krievijas ietekmi bijušās PSRS teritorijā. Pasākumu ar runu atklāja bijušais Krievijas vēstniecības Latvijā darbinieks Dmitrijs Jermolajevs, kuram mūsu valstī iebraukt vairs nav atļauts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!